Krever endring av WADAs omdiskuterte astmaregel

WADA: Friske utøvere kan bruke like mye astmamedisin som de syke. Ekspertene reagerer

WADA har siden 2012 tillat at friske utøvere kan bruke astmamedisin. Nå vil flere norske eksperter endre regelverket i frykt for at den usunne kulturen vil utarte.

VIL HA REGELENDRING: I sin aktive sykkelkarriere syntes Mads Kaggestad, som selv hadde astma, at regelverket var veldig greit å forholde seg til, der man måtte få diagnostisert astma for å bruke eksempelvis Ventoline. Slik er det ikke lenger. Kaggestad tror en regelendring kan stoppe ukulturen som er i ferd med å utarte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL HA REGELENDRING: I sin aktive sykkelkarriere syntes Mads Kaggestad, som selv hadde astma, at regelverket var veldig greit å forholde seg til, der man måtte få diagnostisert astma for å bruke eksempelvis Ventoline. Slik er det ikke lenger. Kaggestad tror en regelendring kan stoppe ukulturen som er i ferd med å utarte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er denne regelendringen fra 2012 som fintet ut Martin Johnsrud Sundby og Norges Skiforbund i saken som førte førstnevnte inn i sitt livs største mareritt. Vedtaket fra Verdens antidopingbyrå (WADA) innebærer at man ikke lenger trenger medisinsk fritak for salbutamol (som finnes i Ventolin og Asmol), salmeterol (som finnes i Seretide) og formoterol (som finnes i Symbicort).

Bare terbutalin forble på WADAs dopingliste etter regelendringen i 2012. Det var terbutalin som felte den norske syklisten Vegard Robinson Bugge i fjor.

Inntil 1. januar 2012 måtte alle utøvere søke om fritak for å kunne benytte seg av blant annet Ventoline. Etter denne regelendringen kan alle - også helt friske utøvere - bruke andre astmamedisiner uten diagnose og Ventoline opp til maksgrensa på 1600 mikrogram over 24 timer.

Men - som det står på blant annet Antidoping Norges hjemmeside - krever «dosering over tillatte maksdoser søknad om medisinsk fritak på forespørsel» og «ved bruk av annet utstyr enn vanlig inhalator til inhalasjon av beta2-agonister som f.eks. forstøverapparat, bør det søkes om medisinsk fritak.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer