WADA gir dopingtestingen i OL stryk

WADA mener dopingtestingen under OL i Salt Lake City ble amatørmessig utført. Antidopingbyrået antyder at dopingsyndere kan ha sluppet unna.

Verdens Antidopingbyrå (WADA) retter sterk kritikk mot dopingjegerne i OL tidligere i år. En rapport på WADAs hjemmesider stiller blant annet store spørsmålstegn til testingen i forkant av lekene.

Meningen var at alle OL-utøverne i skiskyting, langrenn, kombinert og skøyter skulle testes innen OL-starten 8. februar i år. WADA-rapporten forteller imidlertid at utøvere som ankom OL-landsbyen en eller to dager før, unnslapp testingen.

Dermed kan det ha skjedd at utøvere bloddopet seg like før OL, ankom Salt Lake City 7. februar og ble testet første gang ti dager senere, heter det i rapporten. Videre oppgis det at mange OL-medaljører aldri ble EPO-testet i løpet av OL.

Videre heter det i rapporten at testingen ikke gikk for seg i henhold til forskriftene og at den ble amatørmessig utført. Enkelte reagensrør ble bare fylt halvveis med blod, og andre ble analysert for sent fordi de kom på avveie på vei til laboratoriene.

Obligatoriske dokumenter som følger blodprøvene kunne ikke gjøres rede for i enkelte tilfeller, og noen av forpakningene var ikke forseglet.

(NTB-FNB)