Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wada har stoppet mer enn 100 dopingsyndere før OL

- Muligheten for å lure seg unna har aldri vært mindre.

TILFREDS: Wada-sjef John Fahey er tilfreds med den intensive antidopinginnsatsen i forkant av OL i London som har ledet til at minst 107 utøvere har fått startnekt. Foto: AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron/NTB scanpix
TILFREDS: Wada-sjef John Fahey er tilfreds med den intensive antidopinginnsatsen i forkant av OL i London som har ledet til at minst 107 utøvere har fått startnekt. Foto: AP Photo/Keystone, Laurent Gillieron/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mer enn 100 utøvere har blitt avslørt og utestengt for dopingbruk i månedene fram mot OL.

Håpet til Verdens antidopingbyrå (Wada) er at eventuelle juksemakere er luket bort innen OL-ilden i London tennes på fredag og at den storstilte offensiven har hatt en avskrekkende effekt på dem som måtte være fristet til å ta snarveier til olympisk suksess.

- I løpet av de seks månedene fram til 19. juni har minst 107 idrettsutøvere blitt ilagt sanksjoner. Jeg kan ikke bekrefte hvor mange av disse som faktisk ville ha kvalifisert seg til lekene, men dersom det hadde vært ambisjonene deres, kan jeg fornøyd meddele at de ikke kommer til å være her i London sammen med oss, sa Wada-sjef John Fahey på en pressekonferanse i OL-byen i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Avskrekkende Wada og Den internasjonale olympiske komité (IOC) startet med testing i forbindelse med konkurranse i deltakerlandsbyen fra og med 16. juli. IOC sa tirsdag at de allerede har gjennomført 300 dopingtester siden forrige mandag, og ingen har vist seg å være positive.

- Innsatsen vi har lagt ned fram mot lekene er i ferd med å bære frukter. De (dopingsynderne) burde nå vite at muligheten for å lure seg unna aldri har vært mindre, sa Fahey.

Ifølge Reuters kommer 6250 dopingprøver til å bli analysert i løpet av London-lekene, noe som er mer enn noen gang tidligere i olympisk sammenheng. Også britiske antidopingmyndiheter har fått mandat til å gjennomføre testing før OL.

- Høna og egget I OL i Beijing for fire år siden endte man opp med 20 dopingsaker - hvorav seks dreide seg om hester, deriblant Tony André Hansens Camiro. Det var en nedgang fra 26 tilfeller i Aten for åtte år siden.

IOC har for øvrig sett nærmere på tester avlagt under OL i Aten og Beijing den siste tida for om det blant annet forelå bruk av bloddopingpreparatet CERA, som man ikke hadde rutiner for å avdekke den gangen.

Fem prøver fra 2004 vakte særlig mistanke, men etter å ha testet dem på nytt, viste de seg ikke å inneholde stoffer man ikke kjente til allerede da.

- Det var ingen informasjon som tilsa at det ble brukt preparater som det ikke allerede var blitt testet for, sier lederen for medisinsk komité i IOC Arne Ljungqvist, ifølge Reuters.

Uansett hvilken vei kurven skulle peke etter at i overkant av 10 000 utøvere har gjort opp om medaljene i 302 øvelser fordelt på 26 idretter i London, tror IOC at kontrollrutinene vil bli møtt med skepsis.

- Det er som med høna og egget: Dersom vi tar flere utøvere i doping, vil folk si at det er flere og flere som doper seg. Dersom vi avslører færre, vil folk si at utøvere slipper unna, sa IOC-talsmann Mark Adams under en pressekonferanse i går.

SKEPSIS: IOC-talsmann Mark Adams (t.v.) tror antidopingarbeidet vil bli møtt med skepsis uansett hva som måtte skje under OL i London. Her sammen med IOC-president Jaques Rogge. Foto: AP Photo/Ben Curtis/NTB scanpxi
SKEPSIS: IOC-talsmann Mark Adams (t.v.) tror antidopingarbeidet vil bli møtt med skepsis uansett hva som måtte skje under OL i London. Her sammen med IOC-president Jaques Rogge. Foto: AP Photo/Ben Curtis/NTB scanpxi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media