Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wada publiserer liste med mer enn 100 navn på trenere og leger dømt for dopingovertredelser utenfor idretten

Nå blir det ulovlig å samarbeide med dem.

TAR I BRUK STERKERE LUT: Generalsekretær i Wada, David Howman, klargjør i disse dager en liste over folk som har vært bakmenn for doping i idretten. Disse blir det ulovlig å samarbeide med. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT KEYSTONE /  AP / NTB SCANPIX
TAR I BRUK STERKERE LUT: Generalsekretær i Wada, David Howman, klargjør i disse dager en liste over folk som har vært bakmenn for doping i idretten. Disse blir det ulovlig å samarbeide med. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT KEYSTONE / AP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I to dager har Europas fremste antidopingeksperter hatt seminar på Holmenkollen Park Hotel for å diskutere seg fram til hvordan de beste kan sikre prosessen fra positiv dopingprøve til domfelt utøver.

Sammen med Europarådet samlet Antidoping Norge mer enn hundre eksperter, deriblant sjefen for det internasjonale antidopingbyrået Wada, David Howman.

Etter en sommer og et friidretts-VM marinert av dopingrykter, saker og skandaler, hadde Howman med seg et ess i ermet til Oslo.

Svarteliste I løpet av de kommende ukene kommer Wada til å publisere en liste over trenere, leger, og andre personer som har vært med i idrettsutøveres støtteapparat i en eller annen form, som er dømt for dopingovertredelser utenfor idretten.

Disse personene har ikke idretten kunnet stenge ute tidligere, men nå svartelistes de av Wada. I tillegg vil det være ulovlig å samarbeide med noen av dem. Forbudet gjelder for samtlige idrettsutøvere i verden.

- Den lista blir klargjort nå, ja, sier Howman til Dagbladet da vi møter ham etter at seminaret i Holmenkollen er over.

- Hvor mange navn er det på den lista?

- Det er mer enn hundre.

Kan dømmes for samarbeid Når Wada publiserer lista, kommer kjente og dopingbefengte navn som Victor Conte og Michele Ferrari til å stå på lista.

Det nye Wada-regelverket som trådte i kraft i år åpner også for at man kan straffe utøvere som bruker leger eller trenere som har vært involvert i doping tidligere.

Og det selv om de ikke er straffet av idrettens egne instanser.

- Det er en mulighet vi akkurat har fått, men den har bare effekt om de internasjonale særforbundene eller de nasjonale antidopingbyråene gir personlig beskjed til utøverne om at de er involvert med mennesker på denne lista. Hvis utøverne fortsetter å bruke dem, kan de bli dømt for den assosiasjonen, sier Howman.

Wada kommer til å be samtlige særforbund og antidopingmyndigheter videreformidle navnelista slik at flest mulig er klar over hvem man ikke skal samarbeide med framover.

Trosser man Wada her kan man altså bli dopingdømt uten å dope seg.

Eksempelet Farah I forkant av VM ble en britiske langdistansekongen Mo Farah satt under ekstremt press da treneren hans gjennom mange år, Alberto Salazar, ble anklaget for å ha dopet flere av utøverne sine.

Farah, som aldri har testet positivt for noe ulovlig, var krystallklar på at han kom til å bryte samarbeidet med Salazar dersom det ble bevist at han var involvert i doping.

Inntil videre fortsetter den ferske verdensmesteren på 5000 og 10 000 meter samarbeidet med den omstridte treneren, men skulle Salazar bli dømt av enten det britiske eller amerikanske antidopingbyrået, som nå etterforsker Salazar på hver sin kant, vil ikke Farah ha noe valg lenger.

Og på denne måten håper Wada å få bakmennene, dem som til stadighet er ansvarlige for utøvere som trår feil, ut av idretten for alltid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!