Wada-rapporten: Anbefaler å utestenge Russland fra friidretten

- Fjern lisens.

NY RAPPORT: En uavhengig kommisjon la i dag fram en rapport om doping og korrupsjon i friidretten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/Files
NY RAPPORT: En uavhengig kommisjon la i dag fram en rapport om doping og korrupsjon i friidretten. Foto: REUTERS/Eric Gaillard/FilesVis mer

(Dagbladet): I dag kom en uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), med sin rapport om doping og korrupsjon i friidrettsverden.

I rapporten kommer en anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å suspendere Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) fra konkurranser.

- Vi har hatt et møte med Russlands sportsminister om denne rapporten. Vi sa til ham at han måtte vente dårlige nyheter, sier WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen.

Pound legger til:

- Vi tror ikke Russland er det eneste landet med et dopingproblem og vi tror ikke at friidrett er den eneste sporten med et dopingproblem, sier Pound.

Wada anbefaler også at antidopinglaboratorium i Moskva får lisensen fjernet, og at lederen burde fjernes fra sin stilling.

Ifølge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert der med overlegg for å ødelegge bevis. Nå anbefales det å utestenge russiske utøvere inntil «det er ryddet opp».

Tåkelegging Lederen ved det omtalte laboratoriet, Grigory Rodchenkov, skal ha innrømmet å ha ødelagt dopingprøvene. Han anklages også for å ha mottatt penger for å skjule testene.

LEDER: Richard W. Pound, leder av kommisjonen som har laget rapporten. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
LEDER: Richard W. Pound, leder av kommisjonen som har laget rapporten. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Samtidig hevdes det at det statlige politiet (FSB) i Russland har overvåket stedet. FSB anklages for å ha infiltrert dopinglaboratoriet i Sotsji-OL i 2014 og overvåket antidopingarbeidet under mesterskapet.

Rapporten er på 325 sider, men ikke alt blir gjort offentlig fordi det pågår en kriminaletterforskning. Det som rapporten omtaler som «korrupsjon og bestikkelser på høyeste nivå i IAAF», er levert videre til Interpol.

- Vi har anmeldt enkeltpersoner, laboratoriet, vist brudd på test-regelverket, tåkelegging og betaling av penger for hemmelighold, sier Dick Pound.

Rapporten anbefaler at fem russiske mellomdistanseløpere blir utestengt på livstid. Det samme gjelder utøvernes trenere og støttespillere.

- Det er skuffende å se omfanget av dette. Det er verre enn vi trodde. Jeg håper virkelig Russland tar dette med seg og får en ny start. Vi anbefaler en utestengelse for 2016, sier Dick Pound.

- Det kan jo være at det ikke er russiske friidrettsutøvere i Brasil-OL. Jeg håper det ikke, men det kan ikke utelukkes. Russland kan være med i OL, men de må ta terapien og operasjonen. De har et halvt år på seg. Jeg håper og tror de kan klare det, sier Pound.

Anklager Rapporten ble lagt fram i sveitsiske Genève klokka 15 og kommer etter store dopingpåstander fra den tyske kringkasteren ARD. De hadde fått tilgang til 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere, og mente man hadde beviser for «ekstraordinær utbredelse av juks» i flere av verdens aller største arrangementer. De hevdet at 800 utøvere har levert mistenkelige dopingprøver.

I forrige uke ble den avgåtte friidrettspresidenten Lamine Diack siktet for korrupsjon og hvitvasking. 82-åringen skal ha mottatt mer enn ni millioner kroner for å holde dekke over positive dopingprøver fra russiske utøvere.

Russland offentliggjorde torsdag at de har utestengt fem utøvere for doping.

Sjokkbølger Friidrettspresident Sebastian Coe har uttalt at han er sjokkert over anklagene.

- Jeg er sjokkert, sint og veldig trist. Anklagene som vekket meg rundt potensiell utpressing kom fra det blå og de fleste i sporten deler nok disse følelsene, sa Coe nylig ifølge NTB.

- Vår sport er en pioner når det gjelder blodpass. Det ble introdusert i 2009 og den første sanksjonen var på plass i 2011. Siden da, gjennom bruk av blodpass, har det vært 85 sanksjoner i hele sporten og 69 av dem har vært mot utøvere, sa Coe.

Friidrettspresidenten fortsatte:

- Det er mer enn noen andre idretter og mer enn alle andre idretter til sammen, og interessant nok mer enn noe annet nasjonalt antidoping byrå. Så nei, vi er ikke selvtilfreds, sa Coe

Rapporten blir lagt fram 270 dager før sommer-OL i Rio starter neste sommer.

FRIIDRETTSPRESIDENT: Sebastian Coe. Foto:  Michael Kappeler/dpa
FRIIDRETTSPRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Michael Kappeler/dpa Vis mer

- Dette kommer til å være en «game-changer» for sporten. Du har potensielt en haug med gamle menn som har en hel masse penger i lomma gjennom utpressing og bestikkelser, sa hovedforfatter Richard McLaren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram