Wada-sjefen tror ikke idretten får styre seg selv lenger: - Trist at idretten har blitt så korrumpert

Mener pengene må ta skylda for utviklingen.

SER EN NEGATIV SAMFUNNSUTVIKLING: Wada-sjef David Howman mener folk er stadig mer villige til å ta snarveier for å lykkes i samfunnet. Det gjenspeiles i idretten også. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON/NTB Scanpix
SER EN NEGATIV SAMFUNNSUTVIKLING: Wada-sjef David Howman mener folk er stadig mer villige til å ta snarveier for å lykkes i samfunnet. Det gjenspeiles i idretten også. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag kommer generaldirektøren i verdens antidopingbyrå, Wada, til Norge for å delta på et seminar om hvordan man skal sikre at internasjonale arrangører også har nulltoleranse for doping når de arrangerer sportsbegivenheter i Norge. 

David Howman har ledet Wada siden 2003 og har sett en utvikling innen idrettsjuks han ikke liker. Metodene jukserne bruker er blitt stadig mer sofistikerte og stadig flere tar sjansen på å jukse. 

Howman mener det er pengene som må ta skylda for det. 

- Det er et bilde på hva som generelt skjer i samfunnet vårt. Folk prøver å ta snarveier for å lykkes, enten det er i jobb eller med andre aktiviteter. Når det blir så mye penger i sport som det er nå får du et grådighetsscenario som fører til at folk forsøker å ta snarveier der også, sier Howman til Dagbladet. 

- Det er ikke lenger amatører som driver med idrett, det er blitt en fulltidsjobb, fortsetter han. 

Medisin i idretten  I den siste tida har både X-Games og proffboksing blitt utfordret av norsk idrett på deres påståtte lemfeldige omgang med antidoping og dopingtester. Internasjonalt er det enda verre. 

Bruken av hjertemedisinen meldonium har vært så omfattende at snart 200 utøvere er tatt siden stoffet kom på forbudslista 1. januar i år. I tillegg står russiske friidrettsutøvere overfor en potensiell utestengelse fra sommerens Rio-OL om det internasjonale friidrettsforbundet bestemmer seg for det i løpet av juni. 

Grunnen er et gjennomkorrupt antidopingsystem som tilsynelatende har brukt mer ressurser på å tildekke doping enn å avsløre juksere. 

- Generelt har vi sett at doping i idretten har blitt mer medisindrevet, altså at utøverne inntar stoffer de ikke har en helsetilstand som tilsier at de skal ta de medisinene de tar for. Dette er jo vel så mye en etisk utfordring for legene som skriver ut disse medisinene til utøverne, sier Howman. 

Wada har allerede konkludert med at antidopingarbeidet i Russland ikke er i samsvar med Wada-reglementet, men det er ikke Wada som avgjør om russerne får være med i OL eller ikke. 

Et ulekkert bilde Om den internasjonale olympiske komite bestemmer seg for å utestenge Russland vil det være første gangen en nasjon utestenges fra OL på grunn av gjennomførte brudd på dopingbestemmelsene. Det vil i så fall rime godt med hvordan utviklingen i idretten har vært de siste tjue åra. 

- Det har i hvert fall ikke blitt bedre. Det har blitt mer sofisitikerte måter å jukse på, i tillegg til at korrupsjonen i idretten har bredt om seg. Det er ikke et vakkert bilde, og det er trist at idretten har blitt så korrumpert, sier Howman til Dagbladet. 

Fifa-skandalene og friidrettens falitt, idrettens største organisasjoner har vært gjennomsyret av korrupte mennesker. Utfordringen framover blir å finne ut av hvilke mennesker man kan stole på når idretten nå skal rydde opp internt. 

Det samme gjelder i antidopingarbeidet. Howman innser at vi aldri kommer til å få bukt med jukset. 

- Dessverre må jeg nok konkludere med det jeg også, selv om vi ikke kan gi opp denne kampen. For selv om det er 95 prosent sjanse for at man blir tatt kommer utøvere til å fortsette å ta den risikoen. Dette kommer av pengene som er involvert i idretten. For mange er det en vei ut av fattigdommen, sier Howman. 

Et endret antidopingarbeid Når idrettens egne ledere også faller for bestikkelser og lar seg korrumpere er farsen komplett. Wada-sjefen ser for seg at antidopingarbeidet kommer til å endre seg i tida framover. Å gjennomføre dopingtester kommer ikke til å være nok i seg selv. 

- Kampfiksing, bestikkelser, korrupsjon, det er alle elementer som må ses på under ett og ikke hver for seg. Jeg tror myndighetene kommer til å opprette integritetsorganisasjoner som favner om alt dette. Idretten er helt avhengig av myndightene, og derfor kan ikke idretten være selvstyrte så mye lengre, tror Howman, som tror skandalene tvinger fram en helt annen åpenhet innen idrettens organisasjoner. 

- Vi lever ikke i det nittende århundre lenger, men strukturene idrettsbevegelsene er bygget rundt ble opprettet da. Det er på tide å modernisere dem. 

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer