TORINO-SKANDALE: Dette postkortet viser Østerrikes skiskytterlandslag i 2006, med livstidsutestengte Walter Mayer innfelt øverst til høyre. Seks østerrikere ble utestengt på livstid etter dopingskandalen i Torino-OL.Foto: SCANPIX/AFP/TORSTEN SILZ
TORINO-SKANDALE: Dette postkortet viser Østerrikes skiskytterlandslag i 2006, med livstidsutestengte Walter Mayer innfelt øverst til høyre. Seks østerrikere ble utestengt på livstid etter dopingskandalen i Torino-OL.Foto: SCANPIX/AFP/TORSTEN SILZVis mer

WADA skal teste Torino-prøver på nytt

Frykter utøvere brukte bloddopet CERA allerede i 2006.

||| (Dagbladet): Det internasjonale antidopingbyrået WADA har besluttet å re-teste blodprøver som ble avlagt under OL i Torino i 2006, skriver Daily Telegraph.

WADA gjør dette på bakgrunn av informasjon om at utøvere kan ha tatt i bruk bloddopingmiddelet CERA allerede for fire år siden - før det kom på markedet som legemiddel.

WADA-styreformann John Fahey sier samtidig at Interpol har bevis for at det genereres like store penger av smugling av prestasjonsfremmende midler, som av narkotikahandel.

- Det finnes et problem i mammut-klassen der ute. Hvis vi trodde at dette kom til å forsvinne av seg selv, så fikk vi andre råd av Interpol, sier Fahey.

- Jeg vil ikke si det var sjokkerende å høre, men noen ganger når man jobber så hardt med noe så spesifikt som å bli kvitt jukserne i idretten, så glemmer du hvor store proporsjonene egentlig er, sier han.

Fem østerrikere utestengt på livstid
Torino-OL ble rammet av en stor dopingskandale da politiet gjennomførte en razzia mot den østerrikske leiren, og fant blant annet 100 sprøyter, 30 medisinpakker med ukjent innhold, blodoverførings- og testutstyr.

Razziaen ble foretatt etter rapporter om at den tidligere dopingtatte landslagssjefen Walter Mayer var i leiren. Mayer er utestengt fra OL til og med 2010 på grunn av kontroversiell blodbehandling av østerrikerne under OL i Salt Lake City. Under aksjonen ble en bag med preparater og sprøyter kastet ut av vinduet fra et rom i leilighetskomplekset.

De seks østerrikerne Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann, Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder og Roland Diethart ble utestengt på livstid som følge av skandalen.

Nye generasjoner EPO
CERA, eller Mircera, er et legemiddel som benyttes i behandlingen av pasienter med blodmangel som følge av kronisk nyresvikt. Legemiddelet inneholder det forbudte stoffet metoksypolyetylenglykol - epoetin beta, har stått på legemiddellista siden november og fungerer som EPO.

Produksjonen av røde blodceller økes og med det følger økt utholdenhet. Forskjellen fra tidligere generasjoner EPO er at Mircera sitter mye lenger i kroppen.

Da blodprøvene etter Beijing-OL ble testet på nytt av WADA, ble fem utøvere avslørt for CERA-bruk, deriblant gullvinner på 1500 meter, Rahid Ramzi fra Bahrain.

JAGER JUKSERE: WADA-president John Fahet.Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Laurent Gillieron
JAGER JUKSERE: WADA-president John Fahet.Foto: SCANPIX/AP/Keystone/Laurent Gillieron Vis mer