ASTMAKRANGEL: Polske Justyna Kowalczyk (tv) beskyldte Marit Bjørgen for å profittere på bruk av astmamedisin under OL i Vancouver. Nå skjerper WADA retningslinjene for bruk av astmamedisin kommende sesong.Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
ASTMAKRANGEL: Polske Justyna Kowalczyk (tv) beskyldte Marit Bjørgen for å profittere på bruk av astmamedisin under OL i Vancouver. Nå skjerper WADA retningslinjene for bruk av astmamedisin kommende sesong.Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

WADA skjerper bruken av astmamedisin

- Endrer ikke noe for våre løpere, sier den norske landslagslegen.

|||Verdens antidopingbyrå (WADA) skjerper reglene for bruk av blant annet astmamedisin. Det vil trolig ha lite å si for de norske langrennsløperne.

— Det er ikke så mange endringer på selve listen, men det er blitt skarpere retningslinjer og mer presise formuleringer, sier Inggard Lereim, nestleder i medisinsk komité i Det internasjonale skiforbundet.

—Én grunn er at 43 prosent av utøverne i langrenn for seks år siden benyttet astmamedisin. Sist sesong var denne prosenten under 30. Vi vet også at det er en høyere frekvens i bruk av slike medisiner blant dem som bor i Skandinavia og i nordlige deler i Russland, men dette har klar sammenheng med at det er mer kulde i disse områdene, forklarer Lereim.

Selv om bruken er gått mye ned, mener WADA likevel at det er grunn til å undersøke bruken enda nærmere.

— Ved bruk av astmamedisiner er vi klare på at det må være en legespesialist som også skal godkjenne slik bruk til utøverne, sier Lereim.

Betyr lite for Norge
Det er fra før kjent at flere norske langrennsløpere, blant andre OL-dronningen Marit Bjørgen, bruker astmamedisin. Landslagslege Hans Petter Stokke forteller at ingen av de norske utøverne bruker medisiner som ikke er godkjent av lungespesialist.

— Alle eliteløpere som bruker astmamedisiner må ha godkjenning av lungespesialist. Én gang i året er alle utøverne inne til sjekk, hvor man har en gjennomgang med respirasjonstester. Dette er både for å sjekke om de bruker medisiner som er riktige for dem og for å fange opp løpere som er i ferd med å utvikle astma, sier Stokke til NTB.

Stokke sier videre at han ikke er informert om hvilke endringer WADA vil gjøre på den nye dopinglisten, men at han tviler på at den vil forandre rutinene for langrennslandslaget.

— Jeg har jo ikke sett lista, men i og med at vi har dette på stell og prioriterer riktig bruk, vil den trolig ikke endre noe for oss.

Flere endringer
Listen vil bli offentliggjort innen 1. oktober, men trer offisielt i kraft først 1. januar. Forbudslisten er en av hjørnesteinene i kampen mot doping. Den angir stoffer og metoder som er forbudt i idretten. 2011-lista inneholder en rekke endringer. Blant annet er en ny seksjon over «ikke godkjente stoffer» blitt lagt til.

Denne nye delen tar for seg spørsmålet om misbruk av farmakologiske stoffer som ikke er inkludert i andre deler av lista, som er prestasjonsfremmende og som ikke er godkjent av statlige helseforetak for terapeutisk bruk. Disse stoffene blir forbudt både i og utenfor konkurranse.

I tillegg er blodplateavledede preparater (ofte omtalt som PRP), som i dag er forbudte ved bruk intramuskulært, blitt fjernet. Dette fordi det mangler tilgjengelig dokumentasjon på at disse metodene er prestasjonsfremmende.

En annen bemerkelsesverdig endring er fjerning av plikten for utøverne til å sende inn en erklæring ved bruk av visse stoffer som ikke er forbudt.

(NTB)