IKke fornøyd: Wada-president Sir Craig Reedie. Foto: NTB Scanpix
IKke fornøyd: Wada-president Sir Craig Reedie. Foto: NTB ScanpixVis mer

WADA skuffet over IOCs dopingdom

Verdens antidopingbyrå (WADA) er forundret over at Den internasjonale olympiske komité valgte (IOC) valgte å se bort fra deres oppfordring om å utestenge Russland fra OL i Rio de Janeiro.

WADA oppfordret IOC til å utestenge Russland fra sommerlekene i Rio de Janeiro på bakgrunn av en rapport publisert av antidopingbyrået og professor Richard McLaren som konkluderer at Russland har vært involvert i et omfattende dopingprogram.

– WADA er skuffet over at IOC ikke har fulgt WADAs anbefalinger, som var basert på utfallet av McLaren-rapporten og ville sikret en oppriktig, sterk og harmonisk håndtering av saken, skriver WADA-president Craig Reedie i en uttalelse.

– McLaren-rapporten avslørte et statsstyrt dopingprogram i Russland som undergraver prinsippene for ren idrett som tar utgangspunkt i WADAs antidopingregler, skriver WADA i pressemeldingen.

Særforbund avgjør

I McLaren-rapporten avsløres det ble blant annet forseglede dopingprøver byttet ut midt på natten under Sotsji-OL for å unngå at russiske medaljevinnere skulle bli tatt for doping. Agenter fra den russiske etterretningstjenesten skal ha bistått i dette arbeidet.

Dopingprogrammet skal omfatte 30 forskjellige idrettsgrener. Sportsminister i Russland, Vitalij Mutko, skal ha bestemt hvilke utøvere som skulle beskyttes mot positive dopingprøver.

IOC var derfor under sterkt press da styret skulle ta stilling saken søndag, men valgte å ikke utestenge Russland fra OL i Rio de Janeiro.

I stedet blir det opp til de enkelte særforbund å vurdere om de russiske utøverne skal få delta eller ikke. Utøverne må oppfylle en rekke antidopingkrav, og bevisene må godkjennes av en uavhengig ekspert fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var nødt til å balansere det kollektive ansvaret med den rettferdigheten hver enkelte utøver har rett på, sa IOC-president Thomas Bach, ifølge nyhetsbyrået AP.

– En utøver skal ikke lide og bli straffet for et system han eller hun ikke har vært innblandet i.

Solheim skuffet

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter avgjørelsen.

– Dette er skuffende. Her hadde IOC en historisk mulighet til å ta internasjonal idretts integritet og antidopingarbeidet på alvor, men den tok de ikke vare på. De burde ha sagt at et sted går grensen. I stedet skyver de ansvaret over til særforbundene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

– Det er en trist dag for idrettsverdenen. Jeg hadde forventet en utestengelse av Russland. Samtidig er det med dette vedtaket innført en rekke krav for å bevise sin uskyld, så får vi se hvordan dette vil fungere. Tiden er inne for å rydde opp. Russlands systematiske dopingregime kan vi ikke ha noe av, sier idrettspresident Tom Tvedt til NTB.

(NTB)