SKAL UNDERSØKES: WADA starter etterforskningen av informasjonen om unormale blodprøver tatt fra 2001 til 2012. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB Scnanpix
SKAL UNDERSØKES: WADA starter etterforskningen av informasjonen om unormale blodprøver tatt fra 2001 til 2012. Foto: AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / NTB ScnanpixVis mer

WADA starter dopingetterforskning etter blodprøve-sjokket

Starter umiddelbart.

(Dagbladet): Dokumentaren «Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics» rystet nylig friidrettsverden. Det etter at britiske Sunday Times og den tyske kringkasteren ARD/WRD hadde fått tilgang til 12 000 blodprøver fra mer enn 5000 utøvere fra årene 2001 til 2012. Svært mange av prøvene var tvilsomme og mistenkelige.

Sunday Times' liste viser at fem prosent av blodprøvene til norske friidrettsutøvere også kan kalles unormale.

WADA (Verdens Antidopingbyrå) sa tidlig at de ville etterforske påstandene, og nå starter etterforskningen.

- WADA må beskytte personvernet til utøverne, og har derfor spurt vår uavhengige kommisjon om å starte etterforskningen så fort som mulig, sier WADA-president Sir Craig Reedie i en pressemelding.

Han er overbevist om at IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) også har et ønske om å få fram sannheten i denn saken. IAAF har blitt enig om å samarbeide med WADA.

WADA-presidenten sier videre at det er uansvarlig å antyde dopingbruk blant utøverne som har fått registrert sine blodprøver, før en etterforskning har blitt gjort.

- Jeg ber om at enhver idrettsutøver eller antidoping-organisjasjon, som er bekymret for at rettighetene ikke ivaretas, henviser disse bekymringene til Kommisjonen, sier Reedie.

Det er ventet at den uavhengige kommisjonen vil levere en rapport til WADA-presidenten i løpet av året.

Det russiske friidrettsforbundet har tidligere uttalt at de vil etterforske påstandene.