Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wæhler sikret Drillo fire av fire mulige seirer på Ullevaal

Med sitt første landslagsmål.

MATCHVINNER: Kjetil Wæhler scoret sitt første landslagsmål for Norge mot Sør-Afrika. Det var nok til å sikre Drillo fire av fire mulige triumfer på nasjonalarenaen i 2009.Foto: Heiko Junge/SCANPIX
MATCHVINNER: Kjetil Wæhler scoret sitt første landslagsmål for Norge mot Sør-Afrika. Det var nok til å sikre Drillo fire av fire mulige triumfer på nasjonalarenaen i 2009.Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

||| ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge - Sør-Afrika 1-0.

På en dag da John Arne Riises dødballfot ikke var like fininnstilt som det den var i de tre foregående landskampene, fant Roma-proffen fram et nytt angrepsvåpen fra arsenalet:

Lange, harde, presise og farlige innkast.

Etter at Norge hadde sløst bort fem relativt feite målsjanser i løpet av en hendelsesrik tolvminuttersperiode i første omgang, lot ikke uttellingen vente lenge på seg etter hvilen. Tre minutter var spilt av annen omgang da Norge fikk et innkast på venstresida nesten nede ved cornerflagget.

På Rory Delap-vis bombet Riise ballen på hodet til John Carew, som med tre mann på seg stusset ballen videre foran mål. Midtstopper Kjetil Wæhler hadde timet innløpet foran boksen perfekt, og kunne enkelt sette panna på ballen og styre inn sitt første landslagsmål i sin 12. kamp med flagget på brystet.

Det holdt til seier og Drillos fjerde hjemmeseier på fire forsøk i 2009.

- Vi gjør en middels bra prestasjon. Defensivt er vi ganske solide, selv om vi sleit med å få tak på dem i perioder. Vi vinner fortjent, og er nærmere 2-0 enn de er 1-1, oppsummerer landslagssjefen overfor TV 2.

Han var som vanlig opptatt av å ikke ødelegge sin fenomenale Ullevaal-statistikk før kampen, og kunne igjen puste lettet ut over at spillerne gjorde jobben.

- Det er veldig hyggelig. Vi har gjort brukbare prestasjoner på Ullevaal i år med unntak av Finland-kamper. Men fire seirer står der, sier han.

God kontroll
Norge hadde god kontroll på det meste av det som foregikk foran glisne Ullevaal-tribuner i det som kan ha vært Drillos siste landskamp som sjef, og gikk agressivt ut fra start.

Det resulterte i en halvsjanse allerede etter to minutter da Bjørn Helge Riise spilte en liten vegg med Tom Høgli før han slo et presist innlegg mot første stolpe. Der møtte Morten Gamst Pedersen ballen, men forsøket gikk rett på keeper Moeneeb Josephs.

Sør-Afrika overtok noe av initiativet, men manglet framdrift og skapte lite utover et par i overkant optimistiske forsøk fra distanse.

20 minutter var spilt da Norge kom til sin første virkelige målsjanse i kampen. Christian Grindheim vant ballen høyt i banen med en kontant takling. Midtbanemannen satte fart framover, med seg Morten Gamst Pedersen og Erik Huseklepp som pasningsalternativer foran seg.

Med et smart diagonalløp rykket Huseklepp seg fri fra markeringen og mottok ballen fra Grindheim bak forsvaret. I høy fart hadde Tippeligaens delte toppscorer få problemer med å løpe forbi en utrustende Moeneeb Josephs, men vinkelen ble krevende og avslutningen gikk i nettveggen.

Sjansefest

Den misbrukte muligheten var innledningen på en meget god norsk periode i kampen der det ble skapt ikke mindre enn fire målsjanser i løpet av en hektisk periode på seks minutter.

Først fant en frisk Bjørn Helge Riise en umarkert Morten Gamst Pedersen foran mål, men venstrekanten fikk problemer med å stokke beina og fra opplagt scoringsposisjon endte forsøket som en mellomting mellom en upresis pasning og et lompete skudd.

Bare minuttet seinere satt imidlertid avslutningsteknikken bedre for Blackburn-proffen da Erik Huseklepp la Henning Haugers crossball tilbake til Gamst Pedersen på 14-15 meter. Josephs vartet imidlertid opp med en god beinparade, som effektivt forhindret norsk ledelse.

NYTT ANGREPSVÅPEN: John Arne Riise (t.v.) hadde scoret på frispark i tre strake landskamper. Han klarte ikke å forlenge den rekka, men viste at også innkastene hans er falrige angrepsvåpen i forkant av Kjetil Wæhlers scoring.Foto: Lise Åserud / SCANPIX
NYTT ANGREPSVÅPEN: John Arne Riise (t.v.) hadde scoret på frispark i tre strake landskamper. Han klarte ikke å forlenge den rekka, men viste at også innkastene hans er falrige angrepsvåpen i forkant av Kjetil Wæhlers scoring.Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Norsk ledelse ble det heller ikke da Henning Hauger fyrte av et skudd fra distanse etter halvtimen, selv om både en stor del av publikum og midtspillere jublet for scoring. Reprisen avdekket imidlertid at ballen hadde gått på utsiden av nettveggen etter nok en god inngripen av Josephs.

Ei heller Huseklepp fikk uttelling på sin målsjanse nummer to. Brann-spissen tok elegant ned Gamst Pedersen luftige diagonalpasning fra dypet, og dro seg innover i banen. Han hadde en ørliten åpning å sikte på i lengste hjørne, men i stedet forsøkte han å legge ballen i nærmeste hjørne. Der hadde imidlertid tre sør-afrikanere pluss keeper kastet seg ned for å blokkere, og besørget dermed for at det sto målløst mellom lagene til pause.

- Jeg hadde lyst til å skyte med én gang, men sklir og måtte vente litt. Deretter føler jeg at jeg gjør mye riktig. Plutselig var det tre stykker i veien, men dessverre finner jeg ikke åpningen, sier Huseklepp til TV 2.

- Vi avsluttet 1. omgang dårlig, men prøvde å gjøre noe med det i pausen. Så fikk vi en viktig scoring, og etter det er det svakt av oss å ikke punktere matchen og få en scoring til, mener Drillo.

Målkåt Riise
Det skulle bli nettsus i annen omgang, men Norge nøyde seg med Wæhlers enkle ledermål. John Arne Riise ble riktignok hissigere og hissigere på grøten i jakten på scoring i sin fjerde landskamp på rad - noe man må tilbake til Odd Iversens tid for å finne en sammenligning.

Først fikk han ikke ordentlig treff på Erik Huseklepps farlige innlegg. Det ble etterfulgt av et småfrekt forsøk på halvspretten én meter til side for mål. Deretter klarte han ikke å tvinge et volleyskudd under tverrliggeren på Tom Høglis presise avlevering fra høyresida.

Dermed endte det med en ettmålsseier, som aldri var truet etter ledermålet. Det sørget også for at Drillos  smått utrolige Ullevaal-statistikk lever i beste velgående med fire seirer av fire mulige i 2009.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling