INNHENTET: Søren Wærenskjold startet halvannet minutt foran Remco Evenepoel, men kom likevel ikke først i mål av de to. Det endte likevel med femteplass for nordmannen i Innsbruck. FOTO: Getty Images/Tim De Waele
INNHENTET: Søren Wærenskjold startet halvannet minutt foran Remco Evenepoel, men kom likevel ikke først i mål av de to. Det endte likevel med femteplass for nordmannen i Innsbruck. FOTO: Getty Images/Tim De WaeleVis mer

Søren Wærenskjold i sykkel-VM i Innsbruck

Wærenskjold forbikjørt av suveren belgisk verdensmester

«Han er fra en annen planet».

(procycling.no): Årets mestvinnende rytter i juniorklassen, belgiske Remco Evenepoel, lot heller ikke sjansen gå ifra seg under VM i Innsbruck.

18-åringen sto med hele 20 seirer før mesterskapet. Blant annet vant han EM-fellesstarten i Tsjekkia med 9 minutters margin. Der vant også temporittet.

Tirsdag fulgte han opp med å smadre verdenseliten i Innsbruck.

Hele 1 minutt og 23 sekunder ble seiersmarginen ned til Lucas Plapp (Australia) på andreplass.

- Dette er den viktigste seieren både for meg og Belgia, uttalte Evenepoel til UCI etterpå (i et intervju vist på TV 2).

- Han er fra en annen planet

Foran den tøffeste bakken i sløyfa tok han også igjen norges medaljehåp. Søren Wærenskjold bet likevel tennene sammen og tok femteplassen i Innsbruck.

Etterpå beskrev Wærenskjold sin belgiske overmann som å være fra «en annen planet», og uttalte at han var «skuffet» over egen innsats:

- Jeg følte jeg sluknet litt i midtpartiet og kom litt sterkere på slutten der, men jeg er litt skuffa, sa Søren Wærenskjold til TV 2.

- Blir du litt stressa når Evenepoel nærmer seg bak deg?

- Jeg ble litt stressa. Han er en maskin. Han tok meg igjen i den siste bakken, da det hadde gått 24 kilometer.

Velt for Norges andre deltaker

Bronsemedaljen gikk til Italia og Andrea Piccolo, mens Wærenskjold altså ble nummer fem.

Norges andre deltaker, Fredrik Finnesand, veltet ved rundt åtte kilometer og havnet et stykke ned på listene av den grunn.

Sandnes-gutten gikk rett videre til undersøkelse i legeteltet i målområdet etter målgang. Han hadde kuttet seg opp på både armer og bein etter å ha gått ned i velt.

- Jeg kom nok inn i litt for stor fart, og var uheldig som traff en stein som lå i svingen. Det endte med at forhjulet mitt skled, fortalte han til TV 2.

Les referat videre nedover i dette manus!

Slik gikk det til:

Mens juniorguttene slapp unna med 21,1 kilometer i Bergen (mot 37,2 i U23-klassen), har man ’møttes på halvveien’ i Innsbruck der begge klasser kjører temposløyfa ’a 27,7 kilometer.

Den første halvdelen i Hall-Wattens var flatere enn avslutningen. Store bakker var det ikke snakk om, men likevel krevende nok til å skille klinten fra hveten i U23-klassen. For juniorene skulle man tro de ekstra kilometerne ville skille enda mer mellom de beste og nest beste.

Norge stilte til start med to mann: Søren Wærenskjold, som ble norgesmester over 32,6 kilometer i Sandefjord i sommer. Og Fredrik Finnesand, som ikke har satset på sykkelen mer enn én sesong, men som landslagssledelsen likevel mener passer løypa bedre enn for eksempel Ludvig Fischer Aasheim.

Finnesand tok for øvrig NM-bronse under fellesstarten i Sandefjord, etter at nettopp Wærenskjold var den store forhåndsfavoritten.

Laverick sjokkåpnet

Det var 71 utøvere til start, og med seeding på feltet, startet det hele rolig og bedagelig. Gleb Brussenskij fra Kasakhstan var den første som fikk oss til å heve øynebrynet.

18-åringen ledet med 1:45 i mål, noe som ble kuttet ned til 50 sekunder etter at belgiske Branko Huys, som startet på startnummeret bak, ankom målområdet i Innsbruck.

Det startet selvsagt mange ryttere bak ham, som var forventet å slå sluttiden til Brussenskij. Briten Joseph Laverick åpnet hardt, og var raskest med 33 sekunders margin ved første mellomtid. I mål hadde han økt avstanden til 41 sekunder, men det var da til franske Kevin Vauqelin, som også hadde disponert kreftene godt. Brussenskij ble dermed dyttet ned til tredjeplass, over minuttet bak på det tidspunktet av konkurransen.

Norsk debutant veltet

Idet vi begynte å vente på passeringstiden til Fredrik Finnesand, begynte nederlenderen Manuel Michielsen å nærme seg mål. Han tok igjen Manuele Manfredi med halvannet minutt, og hadde relativt god kontroll målt opp mot Lavericks sluttid på oppløpet.

Vaggende fra side til side tynet Michielsen ut det siste, og satte ny ledertid (35:26, 11 sekunder raskere enn Laverick).

Samtidig ble det klart at Finnesand var «off the pace». Belgiske Ilan Van Wilder hjalp til med å understreke dette, ved å passere Sandnes-gutten og passere 18,1 nesten 21 sekunder raskere enn Laverick. Den norske VM-debutanten la seg helt nede på en 17.-plass, +1:38 bak den nye ledertida.

Etterpå meldte sykkelforbundet at unggutten hadde veltet allerede etter åtte kilometer sykling, noe som spolerte løpet hans.

Blodig debut for Finnesand

Van Wilder tapte litt tid til Michielsen mot slutten, men satte likevel ny bestetid med i underkant av ti sekunder.

Finnesand rullet over målstreken like etter, men var da over to minutter (+2:16) bak belgieren. TV 2 fanget opp bildene av unggutten i målområdet etterpå, med blødende kutt på begge knær og på den ene albuen.

DEN STORE FORHÅNDSFAVORITTEN: Og Remco Evenepoel sviktet ikke. FOTO: Tim De Waele/Getty Images
DEN STORE FORHÅNDSFAVORITTEN: Og Remco Evenepoel sviktet ikke. FOTO: Tim De Waele/Getty Images Vis mer

På de siste 15 startnummerne gjøv de fleste av forhåndsfavorittene ut av startblokkene. Lucas Plapp (Australia) åpnet knallhardt, og var nesten 20 sekunder raskere ute enn Van Wilder.

Førsteårsjunioren Andrea Piccolo, Jacob Madsen, Michael Garrison, Søren Wærenskjold og Remco Evenepoel startet også i dette segmentet.

Plapp begeistret

Mens Michielsen virket helt kjørt på oppløpet og Van Wilder også hadde begynt å tape tid, så Plapp ut som «en million» da han jaget over streken. Han hevet lista og kjørte 37 sekunder raskere enn Van Wilder.

Noe som burde holde til medalje i Innsbruck, denne vakre solskinnsdagen.

Alle gikk rundt og ventet på feltets siste startende. Remco Evenepoel har gått fra seier til seier denne sesongen, og idet vi så Wærenskjold komme nesten halvminuttet for sent til å slå tiden til Plapp, skimtet vi forhåndsfavoritt Evenepoel i høy hastighet like bak ham.

Det var kanskje ikke noe godt tegn, men når belgieren utslettet bestetiden med 50 sekunders margin, var det bare uhell som kunne ta fra ham VM-tittelen.

Forbikjørt nordmann på femteplass

Noen kilometer før mål ble Wærenskjold fanget opp idet han var forbikjørt, men fremdeles hadde Evenepoel i siktet foran seg. Det norske medaljehåpet lå da i at Evenepoel - innenfor rimelighetens grenser - kunne hjelpe til med å taue nordmannen til VM-medalje.

Men mandalitten klarte dessverre ikke å holde seg på skuddhold av årets komet innenfor juniorsykling.

I mål var belgieren hele 1:23 foran Plapp, mens Søren Wærenskjold kjørte inn til femteplass, 1:50 bak den belgiske VM-vinneren.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!