<b>STOLT:</b> Søren Wærenskjold viser frem beviset på at han tok sølv i juniorenes EM-fellesstart. FOTO: Norges Cykleforbund
STOLT: Søren Wærenskjold viser frem beviset på at han tok sølv i juniorenes EM-fellesstart. FOTO: Norges CykleforbundVis mer

Sykkel-EM i Herning:

Wærenskjold spurtet inn til ny, norsk sølvmedalje i Herning

Strålende norsk laginnsats sikret dagens andre sølvmedalje.

(procycling.no): De norske juniorguttene imponerte stort i Herning, da de var med på å prege rittet fra start til mål. De dekket alle forsøk hele dagen og var nær ved å gjøre et helt perfekt ritt.

I spurten var Søren Wærenskjold svært nær å vinne, men italienske Michele Gazzoli stakk av med gullet. Nordmannen spurtet inn til sølvmedalje.

Idar Andersen var lenge i brudd, mens lagkameratene markerte i hovedfeltet. Da bruddet hans ble kjørt inn fortsatte de norske ryttere å forsvare seg i front, på en svært imponerende måte.

Inn på de siste kilometerne av rittet var det full samling, og landslagsgutta satte seg foran med fem mann, med Wærenskjold på halen. Inn på den aller siste kilometeren ble han litt alene og måtte komme et stykke bakfra, men klarte likevel å ta sølvmedaljen, bak en utilnærmelig italiener.

Olav Hjemsæter sørget for ytterligere grunn til norsk jubel, da han spurtet inn til en femteplass.

- Klarte å krige meg frem

I en video på Norges Cykleforbunds Facebook-side forteller Wærenskjold at de norske guttene "gjorde alt så og si perfekt" og var svært fornøyd med hvordan de stod frem som kollektiv i dag.

- De fulgte så og si alle brudd i dag, så det var veldig sterkt kjør.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SØLVGUTT: Søren Wærenskjold på podiet i Herning. FOTO: Norges Cykleforbund
SØLVGUTT: Søren Wærenskjold på podiet i Herning. FOTO: Norges Cykleforbund Vis mer

Ringerike SK-rytteren forteller at han er fornøyd med sølv, og at det var veldig moro. Det norske laget satte ham opp på de siste kilometerne, men ble overlatt litt til seg selv like før gullet skulle spurtes om.

- Jeg fant ham (italieneren) helt på slutten, så det var bra. Ellers så lå jeg litt innesperret på slutten, men heldigvis klarte jeg å krige meg frem like før målstreken.

- Viser hvilken moral de har

Sjef for de norske juniorgutta, Kai Lexberg, forteller at de ønsket et hardt ritt fra start, og at Andersens bruddforsøk skapte ro for resten av laget. I finalen maner elevene hans til spurttog, men selv om de mistet Wærenskjold mot slutten er han full av lovord.

- På slutten var planen å kjøre for Søren og vi setter frem laget når det er 3-4 kilometer igjen, og prøver å åpne opp litt så det er mulig å komme frem. Det synes jeg de klarer bra. På slutten klarer Søren seg mer eller mindre alene, ved å få hjulet til italieneren. Olav prøver å komme seg opp til Søren og blir nummer fem for å hjelpe ham på slutten. Det viser hvilken moral de guttene har, med å kjøre i front hele veien.

Wærenskjold kjørte også imponerende den individuelle tempoen på onsdag, da han tok femteplass, mens lagkamerat Andreas Leknessund stakk av med gullet. Wærenskjolds sølv er mesterskapets tredje, norske medalje, samt dagens andre, etter Susanne Andersen også tok sølv i kvinnenes U23-ritt.

Resultater:
1. Michele Gazzoli (Italia)
2. Søren Wærenskjold (Norge)
3. Niklas Märkl (Tyskland)
4. Oliver Frederiksen (Danmark)
5. Olav Hjemsæter (Norge)
6. Florian Gamper (Østerrike)
7. Tobias Bayer (Østerrike)
8. Linus Kvist (Sverige)
9. Dawid Burczak (Polen)
10. Alex Vogel (Sveits)

Slik gikk det til:

I den 20 kilometer lange, flate rundløypen i herren, skulle herrer junior sykle seks runder, totalt 120 kilometer i området rundt Herning. Det ble kjørt aggressivt fra start umiddelbart slet danske Julius Johansen (sølvmedaljør på tempoen) og franske Alexis Renard seg løs.

Johansen kjørte godt og Renard klarte ikke å holde følge, men fikk besøk av fem andre ryttere litt ut på den andre runden. Feltet skulle dog hente dem like etter 30 kjørte kilometer. Den danske tempohesten skulle imidlertid avgårde og gikk til på ny. Denne gangen med en ny franskmann, Theo Nonnez.

Andersen kommer opp

På ny skulle ryttere kjøre seg opp til Johansens gruppe fra hovedfeltet. Denne gangen med juniornorgesmester Idar Andersen i følget. Sammen med Matej Blasko (Slovakia) kjørte den kommende Uno-X Hydrogen Development Team-rytteren seg opp til duoen i front.

Franske Matis Louvel maktet også å tette luken opp til de fire, og straks skulle han på ny rive seg løs, sammen med Andersen og Johansen, og skapte en ny trio i ledelsen av rittet. De etablerte seg med en luke på drøyt halvminuttet til hovedfeltet, hvor flere prøvde å kjøre seg opp. Norge var fint med og markerte angrepene i feltet, og sørget for at ingen kom seg opp uten at en norsk rytter var med.

Litt over halvveis tok regnet til og det blåste opp. Ut på den nest siste runden hadde Andersens gruppe en luke på 20 sekunder.

Sidevindskjør

I den flate løypen ble det kjørt tøft i de eksponerte partiene, hvor viden tok godt tak, og flere lag var aktivt med i front. Dette skapte stor strekk i feltet.

Spesielt det italienske laget la ned mye arbeid i front, men maktet ikke å utgjøre den store forskjellen, ettersom man kom inn i partier beskyttet av skog. Halvveis ut på den nest siste runden holdt Andersens gruppe avstanden jevnt på 20 sekunder.

Med 27 kilometer til mål var trioens forsøk nøytralisert, og det var duket for nye angrep. Tempoet i feltet var svært høy og mange ryttere strevde nå med å holde følge.

Nye angrep

Like før langesonen på den femte runden så angrep Louis Barre (Frankrike) og fikk en liten luke. Gjennom langesonen gikk også en velt i bakre del av feltet, hvor to nederlendere og to belgiere gikk ned.

Ut på den siste runden var det imidlertid status quo igjen, ettersom Barre ble tauet inn.

Det polske, italienske og russiske laget satte alle ryttere til fronten for å holde farten høy, og aktiviteten i front avtok noe. Ut i det åpne partiet kom en liten gruppe i front seg løs, men ble straks hentet.

Julius Johansen prøvde seg nok en gang (!), men trøkket hadde gått ut av dansken, som ikke hadde lang tid i front denne gangen. På kontraen gikk nederlandske Daan Hoole og fikk straks en solid luke, og fikk med seg seks andre ryttere, deriblant norske Olav Hjemsæter. Men også denne gruppen skulle kjøres inn med ti kilometer til målstreken.

Norge tar kontroll

Feltet hadde blitt tynnet kraftig ut og det satt trolig bare 40-50 mann igjen inn i finalen. Uten noen lag til å holde tempoet oppe kom det på ny angrep. Hjemsæter og Hoole skulle prøve seg på ny, men lyktes ikke. De norske guttene fortsatte å være aktive i front, men kom ingen vei.

På de siste kilometerne tok det norske laget kontroll i front, med fire mann, som skulle bringe Søren Wærenskjold frem i spurten. I et virrvarr av andre nasjoner fikk de norske gutta etablert et godt tog. Det samme gjorde også Italia, som tok over initativet inn på de to siste kilometerne.

Det norske toget mistet hverandre dog noe ut på den siste kilometerne, men Søren Wærenskjold kjempet seg frem alene på den siste kilometeren. Han måtte starte spurten et stykke bakfra, men klarte likevel å kjempe seg inn til en strålende sølvmedalje.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!