SIKTER MOT MEDALJE: Søren Wærenskjold tok sølv under EM i Herning i 2017. Tirsdag sikter han mot medalje i sykkel-VM i Innsbruck. FOTO: Norges Cykleforbund
SIKTER MOT MEDALJE: Søren Wærenskjold tok sølv under EM i Herning i 2017. Tirsdag sikter han mot medalje i sykkel-VM i Innsbruck. FOTO: Norges CykleforbundVis mer

Sykkel-VM i Innsbruck:

Wærenskjold tror på medalje

Blant favorittene under tirsdagens tempo.

(procycling.no): I 2019 tar stortalentet Søren Wærenskjold steget inn i de voksnes rekker. Da venter overgang fra junior- til seniorklasse og 18-åringen har signert kontrakt med kontinentallaget Joker Icopal.

Først venter imidlertid to siste oppdrag for juniorlandslaget, hvor han har vært en essensiell del av suksessen de to siste sesongen, som blant annet gav seier i Nations Cupen i fjor.

Mandalitten har levert flere gode resultater på temposykkelen denne sesongen og er derfor blant favorittene på morgendagens 27,8 kilometer lange tempo i VM i Innsbruck.

Sikter mot medalje

Under Nations Cup-etapperittet Trophée Centre Morbihan i mai vant han den syv kilometer lange tempoen foran det belgiske fenomenet Remco Evenepoel, mens han under Saarland Trofeo noen uker senere (også Nations Cup) igjen stod på pallen.

Under NM i Sandefjord i juni leverte han en maktdemonstrasjon i den 32,6 kilometer lange løypen, da han tok Norgesmestertittelen med over to minutter til nærmeste konkurrent.

Når han legger ut fra startrampen i Hall-Wattens klokken 11:53:30 tirsdag, som nest siste startende, er målet klart.

- Det har jo lenge vært et mål å ta medalje, så det er ikke noen grunn til å endre det altså. Det er det som er målet resultatmessig, så blir det vel å prøve å kjøre en bra disponert tempo, da ville jeg vært fornøyd, forteller han til procycling.no mandags kveld.

Har identifisert nøkkelpunktene

Wærenskjold har allerede en mesterskapsmedalje fra EM i fjor, da han tok sølvmedaljen på juniorenes fellesstart i Herning. Unggutten er i besittelse av en hvass avslutning, samtidig som han har stor kjørestyrke.

Forberedelsene til VM har gått via virusinfeksjon for en drøy måned siden, men han forteller at "formen er grei". Treningen har stort sett vært som vanlig, men med noe spesifikk trening på temposykkelen, som han allerede har et godt forhold til.

Mandagen har gått med til gjennomkjøring av løypen og iakttagelse av U23-herrenes ritt.

- Hva har gjennomkjøringen av løypen fortalt deg?

- Det er går jo veldig raskt de første ti kilometerne, så kommer det en kneik etter ti kilometer, så går det jo egentlig relativt flatt opp til der første stigningen begynner. Må holde igjen litt, men ikke for mye, for det er et veldig raskt parti. Det koster jo ikke veldig mye krefter.

Den siste halvdelen av rittet går i rullende terreng, med noen kneiker, men totalt har man ikke mer enn 262 høydemeter i løypen. Wærenskjold tror ikke bakkene vil ødelegge flyten.

- Det er ikke sånn at jeg mister all fart, man kan holde ganske fart gjennom hele løypen. Det så man jo i dag. De fleste U23-rytterne hadde jo over 49 kilometer i timen i snitt, så det er jo en rask løype.

- Så du kan fremdeles tro på en medalje etter gjennomkjøringen og å ha sett U23-guttas ritt?

- Ja, det føler jeg. De bakkene er ikke så allverdens lange og med medvind i tillegg, når det går slakt oppover, så er det begrenset hvor mye det har å si med størrelse på rytter, vekt og sånt.

Han har identifisert bakketoppene som de mest kritiske punktene i løypen.

- Spesielt for junior så er det jo begrenset hvor mye vi kan tråkke utfor. Farten vi tar med oss inn i utforkjøringen er veldig viktig. Hvis jeg kjører 45 kilometer i timen over toppen... hadde jeg kjørt 50... da hadde jeg tapt det, siden jeg ikke kan kjøre det inn i utforkjøringen. Jeg har jo bare 52-14 [som utveksling], så når jeg nærmer meg 60 kilometer i timen så har jeg jo spunnet ut giret. Så over bakketoppene er det veldig viktig å få opp farten.

Tror lagkamerat kan overraske

I tillegg til den kommende Joker Icopal-rytteren kjører også Fredrik Finnesand. Sandnes SK-rytteren er et litt ubeskrevet blad innenfor sporten.

Han startet først i sykle i fjor, da en skade satte en stopper for fotballkarrieren, men har vist seg frem allerede i sin første sesong på landeveien, spesielt da han slo Wærenskjold under Norgescupen i august, med drøyt 30 sekunder på tempoen i Spikkestad.

Prestasjonen sørget for å gi ham en billett til VM og Wærenskjold tror han kan overraske.

- Hvis han kjører et perfekt ritt så tror jeg han kan klare topp ti. Men dagsform har veldig mye å si i denne løypen, sånn som det alltid er med tempo, men spesielt når det er litt bratte kneiker av og til.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!