SENKET RUSSLAND: Neil Taylor og Aaron Ramsey (t.v.) senket Russland, og tok en historisk gruppeseier. Foto: EPA/KHALED ELFIQI
SENKET RUSSLAND: Neil Taylor og Aaron Ramsey (t.v.) senket Russland, og tok en historisk gruppeseier. Foto: EPA/KHALED ELFIQIVis mer

Wales kontret Russland i senk og ble gruppevinnere

Enkel 3-0-seier.

  • Russland - Wales 0 - 3 (0-2)

(Dagbladet): I landets første mesterskap på 58 år, har Wales store muligheter til å nå langt. Særlig etter kveldens maktdemonstrasjon mot Russland.

For allerede etter 20 minutter hadde waliserne for alvor meldt seg på i kampen om gruppeseier, da Aaron Ramsey og Neil Taylor hadde sendt de rødkledde opp til en 2-0-ledelse.

Begge målene kom på kontringer. Begge målene skremte Russland helt ut av kampen - og ut av EM. I tillegg sørget de to målene for at Wales - litt overraskende - stakk av med seieren i gruppe B, foran England og Slovakia på henholdsvis andre- og tredjeplass.

- Vi sa før kampen at vi bare skulle ut der og kose oss. Jeg synes vi starta godt. Vi var ikke nervøse og hadde kontroll. Dette er en drøm for oss alle. Vi sa vi ville bli blant de elleve beste, men vi hadde ikke trodd vi skulle vinne gruppa, sa Gareth Bale etter kampen.

PYNTET PÅ RESULTATET: Gareth Bale fikk fortjent et mål i kampen. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
PYNTET PÅ RESULTATET: Gareth Bale fikk fortjent et mål i kampen. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer

Fullstendig kontroll

Wales tok kommandoen fra første sekund, og før klokka hadde bikka ett minutt hadde Gareth Bale sendt avgårde et farlig skudd mot Igor Akinfeev i det russiske målet. Sistnevnte reddet, men Ramsey plukket opp returen. Akinfeev satset alt og reddet, men Ramsey ble uansett avblåst for offside.

Det første angrepet fortalte mye om hvordan resten av kampen ville bli; fullstendig walisisk kontroll.

To ganger de neste 20 minuttene var Wales iskalde, og utnyttet grove feil av Russland, som ikke fikk sin første store sjanse før etter 27 minutter, da Artyom Dzyuba kom alene mot Wayne Hennessey i Wales-målet etter en stuss.

Ble med russiske trusler

Sistnevnte fikk reddet unna til en corner, og de påfølgende minuttene fikk Russland muligheten til å prøve å presse Wales.

Det funka ikke. Selv om de så ut til å kunne få seg en liten selvtillitsboost fem minutter før pause, da de kom seg opp på motsatt banehalvdel og trua Wales foran mål.

Det ble med truslene, for Hennessey og resten av Wales fikk ordnet opp før det ble virkelig skummelt.

Gareth Bale avslutta førsteomgangen med en kontring sammen med Ramsey, men sistnevnte bomma i sitt forsøk.

Og Wales fortsatte kampen der den slapp. Drøye ti minutter ut i andreomgangen var Bale foran Akinfeev igjen, men skuddet gikk like utenfor.

Bale pyntet på resultatet

Bale jobbet iherdig foran Akinfeev og det russiske målet gjennom hele kampen, og når man har et godt samarbeid med lagkamerat Ramsey, løsner det som regel til slutt.

Russland hadde såvidt kommet seg over på egen banehalvdel, da Wales igjen satset alt mot mål. Ramsey trakk inn mot midten, fikk ballen og sendte den avgårde til Bale som kom stormende på venstresida. Akinfeev gikk ut i håp om å redde enda et av Bales forsøk, men denne gangen fikk waliseren flikka ballen inn i mål - med utsiden av foten.

Dermed var kampen punktert, og det mest spennende var om England ville score mot Slovakia og sendte Wales ned på andreplass i gruppa.

Den walisiske supporterskaren på stadion feiret og sang som om det ikke fantes en morgendag, vel vitende om resultatet mellom Slovakia og England, som sørga for at de rødkledde vant gruppe B.

- Det er fint (å være gruppevinner, journ.anm.). Tre poeng er massivt for oss. Spillerne var modige i kveld. Vi fikk ha ballen mye. Vi får se nå hvem vi møter i den neste kampen, men vi skal ikke være redde. Bare vise respekt, sa Wales-sjefen Chris Coleman etter kampen.

DAGBLADETS DOM:

Aaron Ramsey: Var rett og slett fantastisk. Samarbeidet med Bale gjorde at laget enkelt tok seg videre. Scora det første målet, som var ekstra viktig for laget.

Gareth Bale: Kjempet iherdig foran det russiske målet - og det lønnet seg til slutt. Bale så Ramsey - og omvendt. Sammen knuste de Russland, og Bale fikk pyntet på resultatet på slutten av kampen.

Russland: Laget måtte vinne for å ta seg videre i EM. Men feilet så til de grader, og så ut til å sovne når som helst.