Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidrettsunikumet Karsten Warholm

Warholm: - Jeg klarer ikke å finne én grunn til at jeg ikke kan bli verdens beste

På oppsiktsvekkende vis har Karsten Warholm gått fra å satse på tikamp til å hoppe rett inn i verdenstoppen på 400 meter hekk. I dag vil han sjokkere verdenseliten på Bislett.

KARSTEN OG HEKKEN: Hvis fridrettstalentet Karsten Warholm fortsetter å utvikle seg teknisk på hekkepasseringene, er det ingen begrensninger for hvor god han kan bli på 400 meter hekk.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KARSTEN OG HEKKEN: Hvis fridrettstalentet Karsten Warholm fortsetter å utvikle seg teknisk på hekkepasseringene, er det ingen begrensninger for hvor god han kan bli på 400 meter hekk.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT (Dagbladet): Verdenseliten på 400 meter hekk skjønte lite da det plutselig kom en norsk mangekjemper rett inn i verdenseliten.

Hvor i all verden kom han fra?

Med bare et par måneders trening gikk Karsten Warholm (21) rett til OL i Rio de Janeiro på sin nye satsingsøvelse og vant like godt sitt forsøksheat i de olympiske lekene.

Tiden var knallsterke 48.49 og ny norsk rekord. Amerikaneren Kerron Clement vant OL-gullet med tiden 47.73. Det er de åtte tidelene Warholm må kneppe inn for å bli en gullkandidat i OL og VM.

Det tror sunnmøringen er overkommelig i visshet om at bragden i Rio ble gjort nesten uten spesialtrening på distansen - og at verdens beste på 400 meter hekk gjerne er ti år eldre enn ham selv.

- Kan du bli best i verden?

- Jeg hadde ikke holdt på med det om det var utelukket. Jeg klarer ikke å finne en grunn til at jeg ikke kan bli verdens beste. I fjor var jeg åtte tideler unna å vinne OL-gull, med tanke på det jeg gjorde i forsøksheatet, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

HUMØR: Karsten Warholm er som regel alltid i godt humør og byr ofte på seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HUMØR: Karsten Warholm er som regel alltid i godt humør og byr ofte på seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Warholm har akkurat gjennomført en intens treningsøkt på Bislett når han møter Dagbladet. Med yret dalende nedover den norske friidrettsarenaen, ser han opp på de tomme tribunene som skal fylles på Bislett Games i kveld.

Så sier han:

- Men det er heavy å bli best i verden. Man vet aldri. Plutselig kommer det en Usain Bolt i vår øvelse, eller kanskje blir jeg 400 meters svar på Usain Bolt? Det er vanskelig å si. Det er det jeg skal teste ut, fortsetter han.

Størst forbedringspotensial i verden

Selvtilliten er ikke basert på selvskryt. Resultatene til 21-åringen er helt formidable.

For hør bare her:

Warholm løper 100 meter på 10,49, 200 meter på 21,09, 400 meter på 44,87, 400 meter hekk på 48,49, hopper 7,66 meter i lengde og 14,14 meter i tresteg, for å nevne noe.

- Personlig anser jeg meg selv som relativt ydmyk. Det er som vi sier hjemme: Vi er ydmyke og vi vet det. Så får man tolke det som man vil, sier multitalentet.

Warholm nærmet seg verdens beste hekkeløper med stormskritt på rekordtid forrige sesong. Alt tyder på at utviklingspotensialet er stort - større enn hos de mer utlærte konkurrentene som har spesialtrent over mye lengre tid.

- Jeg er nok den med størst forbedringspotensial på hekkepasseringer. Det tør jeg å satse pengene mine på, sier Warholm.

- Jeg begynte å spesialisere meg på 400 meter relativt sent i fjor. Jeg konkurrerte første hekkeløp ut i mai en gang, og vi begynte å få dårlig tid. Men vi jobbet bra og målrettet da vi først kom i gang. Leif Olav Alnes studerte mange timer bak skjermen, og vi fikk løftet det opp en del hakk allerede i fjor.

- Det er ganske drøyt

Som Dagbladet skrev forrige uke har den tidligere juniorverdensmesteren i mangekamp lagt tikampsatsingen på is. Nå satser Warholm - med assistanse fra hovedtrener Leif Olav Alnes og basistrening-ansvarlig Andreas Thorkildsen - 100 prosent på 400 meter hekk.

KLAR FOR BISLETT: Karsten Warholm skal møte noen av verdens beste på 400 meter hekk på Bislett Games. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR BISLETT: Karsten Warholm skal møte noen av verdens beste på 400 meter hekk på Bislett Games. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- I år har vi jobbet mer jevnt og trutt hele vinteren. Dette er første sesongen jeg satser fullt på 400 meter hekk. Det blir spennende å se hvor langt det kan gå. Det er det vi skal teste ut. Jeg håper i hvert fall å stabilisere meg på nivået jeg var på i fjor, gjerne litt over og sette en del nye personlige rekorder, forteller Warholm.

Forrige sesongs forbedring fra første konkurranse i mai til 9. plassen i OL var sensasjonell.

- Det er ganske drøyt. Ett år til burde ikke tilsi at jeg får ut mer av potensialet mitt denne sesongen. 400 meter hekk er en modningsdistanse. Mange av de beste er rundt 30 år. Det betyr at jeg har mange år å jobbe med. Det er mye å jobbe med og et spennende potensial. Vi har selvfølgelig troa i år.

Multitalentet

Hvis Warholm virkelig vil, kan han trolig kjempe om NM-gull i rundt fem grener.

- Hvis jeg hadde skjerpet meg, kunne jeg nok ha hevdet meg bra på 200 meter og 100 meter, hvis Ndure ikke er med. Kanskje lengdehopp også. Nivået er slik at jeg kunne ha vært med og kjempet der, men å trekke det lengste strået hver gang, er litt verre.

- Men jeg har ikke helt behovet å prøve å vinne flest mulig NM-gull. Jeg er litt ferdig med den perioden hvor jeg har satset på mest mulig samtidig. Jeg er veldig glad i å vinne, men også glad i ekstraordinære prestasjoner. Det er lett å miste overskuddet om man gaper over for mye samtidig.

At Warholm som ikke konkurrer i sprint lenger, løper 100 meter på knallsterke 10,49, tar han med knusende rod.

- Jeg er blant Norges raskeste ja, men Norge er jo ingen god skala. Jeg er jo nesten et skund bak Usain Bolt, sier sunnmøringen.

Han kunne også hevdet seg bra internasjonalt på 400 meter uten hekker. Det viste 21-åringen senest i Florø i helga, da han banket til med suveren ny norsk rekord på knallsterke 44,87. Det var like godt årsbeste i Europa på en distanse som Warholm ikke satser på.

- 400 meter uten hekker kunne nok også ha gått ganske bra. I fjor kunne jeg nok ha hevdet meg like bra, siden løpssteget er mer utviklet enn hekkepasseringene. Men potensialet er en del større i hekkeløp, siden jeg har såpass mye å gå på teknisk.

SKUMLE HENSIKTER: Karsten Warholm håper å overraske verdenseliten igjen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SKUMLE HENSIKTER: Karsten Warholm håper å overraske verdenseliten igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Klar for å showe

Nå venter 400 meter hekk på Bislett Games i et meget sterkt felt hvor Warholm får måle krefter mot noen av verdens beste på distansen.

- Det blir et veldig tøft felt på Bislett. Jeg må gå inn med en ydmyk holdning til det feltet og det nivået. Samtidig må jeg være offensiv, men det må være veldig fullklaff om jeg skal kjempe helt oppi der med den konkurransen, sier sunnmøringen.

Han er en kvikk type som gjerne byr på seg og shower. Hvis resultatene fortsetter å bli bedre og bedre, kan Warholm være profilen som norsk friidrett behøver.

- Hvordan vil du beskrive deg selv som person?

- Jeg er en avslappet type som ikke stresser. Samtidig prøver jeg å skjerpe meg når jeg trenger det. Jeg er målretta og prøver å være jovial i møte med andre. Men det er ikke sånn at jeg har definert meg selv som person, sier multitalentet.

- Jeg har helt klart tenkt å kjøre mitt eget løp. Jeg har sett mange ulike stiler i friidretten. Uten å nevne navn er det noen jeg ikke vil kopiere. Det får være opp til hver enkelt, og det er mulig det fungerer for dem. Jeg vil ikke gi hint om hvem. Jeg er opptatt av å kjøre min stil og ikke gjøre meg til, forteller Warholm.

- Jeg shower i blant, men da kommer det naturlig. Man må føle på stemningen og må levere om man skal kjøre det stilen. Det samme gjelder jo Northug, men det har fungert for ham. Jeg tror ikke hans stil kler meg så bra. Jeg må finne min greie.

Kravene

Å lykkes som nordmann på verdensbasis i friidrett er imidlertid ekstremt krevende.

- Det er ekstrem hard konkurranse i fridrett, men desto kjekkere er det å hevde seg. Det er en gensport hvor det plutselig kan komme noen fra intet fra Kenya og springe ekstremt bra. Det er en del andre variabler å ta hensyn.

- Hva kjennetegner den ideelle 400 meter-løperen?

- Man må ha en fysikk som tillater det. Man må være på eksplosiv og utholdende. De fleste er over 180 centimeter. Så må man være veldig tøff i skallen. Det er også et viktig teknisk perspektiv med ti hinder i veien. For en nordmann er det en fordel.

Trener Alnes og Warholm har sammen tre F-e som kriterierr: «Be fit, be fresh og don't fuck it up».

- De to første F-ene ser bra ut. Så får vi se på den siste, sier Warholm.

- Kan du vinne på Bislett Games?

- Det er ikke et ja nei-spørsmål om jeg kan vinne på Bislett. Jeg er vel den med dårlgist personlig rekord, men samtidig den med brattest utviklingskurve. Det er umulig å si hvordan styrkeforholdet er i nå. Det kommer an på hvor mye jeg har løftet meg, hvor gode de andre er og hvor gode forholdene er.

- Jeg er ikke så rutinert at jeg har en backup-plan til alle forhold. Det var derfor det ble sånn i vinden i EM-finalen, med tanke på steg og hekkepasseringene. Det er mange hensyn og mange variabler.

Hele Norges coronakart