Karsten Warholm om de mørke baksidene ved VM i Qatar

Warholm: - Skulle ønske jeg hadde ballene til å boikotte

Derfor kommer ikke Karsten Warholm eller andre norske friidrettstjerner til å boikotte Friidretts-VM i Qatar.

REAGERER: Qatar arrangerte VM i svømming i 2014, VM i håndball i 2015, VM i boksing i 2015, VM i landeveissykling i 2016, VM i svømming i 2018 og skal snart arrangere VM i friidrett i 2019 og VM i fotball i 2022. Karsten Warholm har klare meninger om det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: Qatar arrangerte VM i svømming i 2014, VM i håndball i 2015, VM i boksing i 2015, VM i landeveissykling i 2016, VM i svømming i 2018 og skal snart arrangere VM i friidrett i 2019 og VM i fotball i 2022. Karsten Warholm har klare meninger om det. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Valget av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM 2022 skapte sjokkbølger i idrettsverden, blant annet på grunn av grov korrupsjon og arbeidernes brutale hverdag, med ekle assosiasjoner til slaveri.

«Qatar-arbeidere bankes og bedras», rapporterte Dagbladet i 2015.

Det samme støyet har det ikke vært rundt VM i friidrett, som skal arrangeres i Doha i Qatar fra 27. september til 6. oktober i høst.

Den reflekterte friidrettsstjerna Karsten Warholm tar Dagbladets oppfordring om å dele sin tanker rundt deltakelse i VM i Qatar, hvor han er gullfavoritt på 400 meter hekk sammen med hjemmehåpet Abderrahman Samba.

23-åringen fra Ulsteinvik, som allerede har rukket å bli verdensmester og europamester, samt kåret til årets idrettsutøver i Norge og årets forbilde, synes situasjonen er vanskelig.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvordan skal jeg svare på dette? Jeg tenker at hvis jeg hadde vært så mye bedre enn alle andre at jeg hadde et toppnivå jeg kunne slå meg til ro med, så tror jeg at jeg kunne ha bestemt at verdiene mine er så mye verdt at jeg kunne latt det overstyre beslutningen her, innleder Karsten Warholm til Dagbladet.

- Samtidig higer jeg etter mer. Jeg må ha alle muligheter jeg kan få. Derfor blir jeg litt hykler i denne saken, erkjenner han.

- Skulle ønske jeg hadde ballene til å boikotte

Sunnmøringen begrunner den karakteristikken av seg selv slik:

- Jeg mener at korrupsjon er ekstremt skummelt for idretten. Det skal i utgangspunktet være den arenaen hvor alle skal høre til og alle stemmer skal bli hørt. Så ender vi opp med et regime der pampene og pengene styrer. Det mener jeg er prinsipielt feil.

TRENER KNALLHARDT: Karsten Warholm i Vallhall. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER KNALLHARDT: Karsten Warholm i Vallhall. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Derfor skulle jeg ønske at jeg hadde ballene til å boikotte og si at jeg reiser ikke til Qatar. Men så går jeg her dag ut og dag inn og legger ned så mye trening. Jeg føler at det burde ikke være utøverne sitt problem, men at det er beslutningstakerne som burde ha gått foran her, sier Warholm til Dagbladet.

- Jeg kjenner i denne saken at det er veldig mye som jeg kunne ha sagt, som jeg garantert vil tenke at jeg burde hatt det usagt etter at det kommer på trykk. Det er et vanskelig tema.

- Har dette blitt diskutert i friidrettsforbundet, altså muligheten for en kollektiv boikott?

- Nei, det har ikke vært et tema i forbundet, så vidt jeg vet.

Friidrettsforbundets vurdering

Dagbladet har vært i kontakt med Ketil Tømmernes, som er president i Norges Friidrettsforbund om tematikken. Han forteller at en boikott aldri har vært aktuelt.

- Vi følger IAAFs klare melding om at idretten skal være til stede for alle, i hele verden. Se Sebastian Coes uttalelse om dette. Vi støtter den, skriver Tømmernes i en SMS til Dagbladet.

Coe advarer nemlig utøvere og forbund mot å boikotte Friidretts-VM i Qatar.

- Jeg forventer at utøverne og forbundene stiller til start. Jeg ser ingen grunn til noe annet. Idretten skal være for alle nasjoner og deler av verden, sier lederen for det internasjonale friidrettsforbundet.

Til Dagbladet påpeker Warholm at han er helt enig i at idretten skal være for alle, men friidrettstjerna fra Ulsteinvik stiller et spørsmål ved om ikke mesterskapene da burde bli spredd til flere ulike nasjoner, i stedet for at så mange mesterskap havner i Qatar - som VM i svømming i 2014, VM i håndball i 2015, VM i boksing i 2015, VM i landeveissykling i 2016, VM i svømming i 2018, VM i friidrett i 2019 og VM i fotball i 2022 på akkurat samme sted.

I tillegg er VM i friidrett flyttet fra august til oktober grunnet klimaet i Qatar, noe Warholm synes er unødvendig utfordrende.

FRIIDRETTS-TV: Karsten Warholm farget håret blondt - og lurte svenskene trill rundt. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Korrupsjon

Doha i Qatar ble tildelt mesterskapet i 2014 og valgt foran Barcelona og Eugene, Oregon.

- Jeg er sikker på at Doha vil arrangere et fantastisk VM. Jeg er overbevist om at de er forpliktet gjennom sporten til å utvikle landet og samfunnet, og at de gjør de riktige tingene, sa den gang daværende IAAF-president Lamine Diack, som i dag sitter inne for korrupsjon etter en gedigen korrupsjonsskandale.

- Jeg er veldig glad for at mesterskapet blir arrangert for første gang i denne regionen. Jeg er trygg på at med støtten fra IAAF vil vi arrangere et av de beste mesterskapene, sa Dohas representant, Saoud Bin Abdulrahman.