Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm legger tikampsatsing på is

Warholm dropper øvelsen hvor han er juniorverdensmester. Gir Andreas Thorkildsen «skylda»

Karsten Warholm er noe så sjeldent som juniorverdensmester i mangekamp, men har likevel kommet fram til at han ikke vil satse på denne grenen. Nå er det bare én ting som gjelder. 

UNIKT TALENT: Fridrettstalentet Karsten Warholm har på rekordtid gått fra tikamp og rett inn i verdenstoppen på 400 meter hekk. Etter å vært klar på at han vil fortsette med tikamp gjennom hele forrige sesong, har han nå endret mening. Nå er han klar for å vise sitt potensial på Bislett Games neste torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNIKT TALENT: Fridrettstalentet Karsten Warholm har på rekordtid gått fra tikamp og rett inn i verdenstoppen på 400 meter hekk. Etter å vært klar på at han vil fortsette med tikamp gjennom hele forrige sesong, har han nå endret mening. Nå er han klar for å vise sitt potensial på Bislett Games neste torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BISLETT (Dagbladet): Når du løper 100 meter på 10,49 og hopper 7,66 meter i lengde, men har en helt annen øvelse som satsingsområde, vet du at vi snakker om et helt unikt idrettstalent.

Hans navn er Karsten Warholm (21) og forbauser deler av friidrettsverden. Multitalentet kunne kjempet om NM-gull i kanskje fem ulike grener og ble juniorverdensmester i mangekamp så tidlig som i 2013.

Det er løps- og spenstøvelsene han behersker best. Svakheten er i kastøvelsene. Flere eksperter har vært klar på at Warholms talent er enda større på en distanse som 400 meter hekk, som sunnmøringen ikke testet skikkelig ut før i fjor.

Da falt plutselig brikkene på plass. Fra mai til OL i august hadde 21-åringen en sensasjonell utvikling. I Rio-OL var han plutselig niende raskest blant verdenseliten og bare åtte tideler fra OL-gull.

Det skjedde altså på en distanse som Warholm bare hadde spesialtrent på i et par måneder.

- Det er ganske drøyt. 400 meter hekk er en modningsdistanse. Mange av de beste er rundt 30 år. Det betyr at jeg har mange år å jobbe med og utvikle meg på. Vi har selvfølgelig troa i år, sier Dimna-gutten.

Legger tikampsatsing på is

Spørsmålet har dukket opp mange ganger: Vil Warholm likevel fortsette med tikamp når talentet på 400 meter hekk er så eventyrlig stort?

Forrige sesong var svaret ja. Nå har han imidlertid bestemt seg for å droppe tikampsatsingen.

- Tikamp er lagt på is nå. Det er lite stavhopp og kast i treningen min nå, men det kan nok være mulig å hente opp om jeg vil det en gang senere i karrieren, sier Warholm til Dagbladet.

SLUTT PÅ SPYD: Andreas Thorkildsen forsøkte å trene Karsten Warholm til en så god spydkaster at han kunne komme i verdenstoppen i tikamp, men nå har de begge lagt spydet til side. Foto: Hans Arne Vedlog  /   Dagbladet
SLUTT PÅ SPYD: Andreas Thorkildsen forsøkte å trene Karsten Warholm til en så god spydkaster at han kunne komme i verdenstoppen i tikamp, men nå har de begge lagt spydet til side. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Nå handler alt om å forsøke å bli verdens beste på 400 meter hekk. Det er noe annet enn sunnmøringen ga uttrykk for i fjor, da han sa at han ville fortsette å prøve å lykkes i tikamp, som han er så glad i.

Overfor Dagbladet forteller nå multitalentet hvorfor han svarte det og hva som nå ligger bak den nye konklusjonen.

- Da sesongen startet i fjor, var jeg klar på at jeg ville satse tikamp videre. Under sesongen fikk jeg mange spørsmål uten å ha rukket å reflektere mer over det. Derfor stod jeg for det jeg sa før sesongen. Det ble naturlig å svare sånn. Nå som jeg har samlet trådene har jeg kommet til en ny konklusjon.

- Hvorfor det?

- Jeg trente egentlig spyd helt fram til Andreas Thorkildsen la opp. Det er hans «skyld». Andreas satte kjepper i hjulene til tikampsatsingen min. Jeg får sende et stikk til ham, sier Warholm med et lurt smil.

Thorkildsens svar til Warholm

Når Dagbladet spør hva han legger i det, svarer stortalentet:

- Hehe, det var jo da Andreas la opp at jeg sluttet å kaste spyd. Andreas anbefalte meg også å gå «all in» på 400 meter hekk, sier Warholm i en spøkefull tone.

- Andreas er en hard mann. Han er fan av store idrettsprestasjoner og så at potensialet kanskje er enda større på 400 meter hekk. Både Andreas og Leif Olav Alnes anbefalte meg å satse på det. Leif Olav er «mastermind» og veldig viktig. Det samme er Andreas, forklarer Warholm.

Til Dagbladet sier spydlegenden Andreas Thorkildsen, som har fått et nært og godt forhold til Warholm, at han ikke vil ta på seg «skylda» - eller eventuelt fortjenesten - for sunnmøringes valg.

- Hehe, det var vel ikke helt sånn det var. Det ble et naturlig valg da vi fant ut hvor enormt potensialet hans er på 400 meter hekk. Det ville vært sløsing å satse på noe annet enn det, sier Thorkildsen til Dagbladet.

BESTEVENN: Hekken er Karsten Warholms nye bestevenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESTEVENN: Hekken er Karsten Warholms nye bestevenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var noe Karsten skjønte selv også da han fikk så enorm fremgang i løpet av fjorårets sesong. Jeg hadde som mål om at han skulle kaste spyd i et stevne, men det skjedde ikke. Karsten utviklet seg også når det gjaldt spydkasting, men det er ikke akkurat helsebringende og hang mer over ham som en risiko, mener 35-åringen.

Trener fortsatt sammen

Både Warholm, Thorkildsen og hovedtrener Leif Olav Alnes var enige om konklusjonen om å rendyrke satsingen på 400 meter hekk og legge tikamp på is.

- Det ble naturlig å springe mer slik settingen var på det tidspunktet. Men siden Andreas og jeg trivdes i hverandres selskap, fortsatte vi å trene turn sammen, som vi også gjorde da vi trente spyd, sier Warholm.

- Det er flere grunner til at jeg kom til konklusjonen om å legge tikamp på is. Det blir feil å gå å jakte sponsorer fordi man gjorde det bra på 400 meter hekk, men så satse på tikamp. Man kan ikke selge ost og gi noen melk.

Multitalentet fra Dimna la vekk spydet samtidig som Thorkildsen, men trener fortsatt med den doble olympiske mesteren i turnhallen på Halse hver tirsdag.

- Det er mer basistrening enn spydtrening. Det er fin variasjon i treningen, så vi holder på det samarbeidet. Vi trente litt spyd i fjor, men ikke nå lenger. Det er mer styrke og basistrening i turnhallen på Hasle, forteller Warholm.

- Jeg er penere, smartere og bedre i alt

Tonen og samarbeidet er meget strålende.

- Turn og basistreningen som jeg har ansvar for, handler om generell kraftoverføring og generell styrke. Det er supplement til løpetreningen, forteller Thorkildsen.

GODT FORHOLD: Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm trener fortsatt sammen og trives godt i hverandres selskap. Foto: Hans Arne Vedlog  /   Dagbladet
GODT FORHOLD: Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm trener fortsatt sammen og trives godt i hverandres selskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Karstens potensial er veldig stort, så stort at han kan kjempe om gull i store mesterskap. Det er fortsatt en god vei å gå, men potensialet er det ingenting å si på. Det blir veldig spennende å følge utviklingen videre denne sesongen, sier spydlegenden.

- Ser du noe av deg selv i Warholm?

- Jeg er penere, smartere og bedre i alt, sier Thorkildsen og ler.

- Men jeg kjenner igjen den samme gutsen i alt Karsten gjør. Det kjennetegner ofte utøverne som blir best.

Ulempen med tikamp

400 meter hekk kontra tikamp betyr flere konkurranser og redusert skaderisiko for 21-åringen fra Dimna.

- Ja, det er det som er utfordringen med tikamp, få konkurranser og stor belastning. Det er også gøy å få være med i Diamond League på 400 meter hekk og kjenne på det. Det er veldig kult. Det er sikkert mulig å skaffe en mangekampordning i Diamond League, men det har ikke blitt ennå, sier Warholm.

Han ble juniorverdensmester i åttekamp i 2013. På seniornivå er det tikamp som gjelder, med to nye øvelser som ikke passer Warholms egenskaper ideelt. Han taper en del på kastøvelsene, men er i en egen klasse på det meste som har mest spenst og hurtighet å gjøre.

- Mangekamp uten kasting hadde vært noe for meg, altså bare hopp og løp. Da er det få i verden som kunne ha slått meg. Da skulle jeg ha blitt vanskelig å knekke, tror Warholm.

- Tror du at du kommer til å satse på tikamp igjen?

- Det er ikke umulig, men om det skjer, er et annet spørsmål. Da må det i så fall være en god grunn til det. Og den gode grunnen har jeg ikke funnet ennå. Den har ikke åpenbart seg, konkluderer han.

Hele Norges coronakart