INSPIRERER: Karsten Warholm gir med sine prestasjoner inspirasjon til utøvere fra andre nasjoner.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INSPIRERER: Karsten Warholm gir med sine prestasjoner inspirasjon til utøvere fra andre nasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Årets friidrettskomet i Europa: Karsten Warholm

Warholm fikk franske skistjerner til å klikke: - Makeløst

Karsten Warholm blir stolt når han får høre hvordan den franske langrennsleiren reagerte da han vant gull på 400 meter hekk i friidretts-VM i London.

(Dagbladet): Ikke det at Karsten Warholm (21) trenger flere bekreftelser, men gleden var likevel stor da sunnmøringen ble kåret til årets friidrettskomet i Europa i går.

Tildelingen av prisen «Rising Star» - i konkurranse med Jakob Ingebrigtsen og Miltiadis Tedoglou - var nok et bevis på Warholms eventyrsesong. Høydepunktene har vært usannsynlig mange:

Innendørsverdensrekord på 300 meter i vinter, ble fulgt opp med en fabelaktig Diamond League-seier på 400 meter på Bislett, før Dimna-gutten vant Diamond League-stevnet i Stockholm, tok gull og sølv under U23-EM, satte flere norske rekorder, vant kongepokalen under NM og ikke minst ble verdensmester på sin nye drømmedistanse under friidretts-VM i London.

Der og da - etter det kunstneriske gullskriket og absurde klypeøyeblikket - ble Warholm, som startet sesongen som en kar som ikke ble gjenkjent på gata, en internasjonal friidrettsstjerne.

At europeere vinner løpsdistanser i friidretts-VM er sjelden kost og inspirerer en rekke andre nasjoner. Blant annet satt store deler av Frankrike limt til TV-skjermen og jublet for Warholms eventyrlige gulløp.

- Da klikket vi

Det forteller den franske langrennsstjerna Maurice Manificat til Dagbladet.

- Vi var samlet hele det franske langrennslandslaget og så Warholm vinne på norsk TV, faktisk. Da klikket vi. Det var utrolig og makeløst. Det er kult å se at norske løpere kan bli verdensmestere i en sport som har blitt dominert av helt andre nasjoner og verdensdeler, sier Manificat til Dagbladet.

- Det Warholm gjør er ekstremt imponerende. Jeg kjenner en del franske friidrettsutøvere, men ingen som har nådd verdenstoppen etter så få år med spesialtrening. Det er inspirerende. Når en nordmann kan bli verdensmester i friidrett, kan kanskje en franskmann bli verdensmester i langrenn?

Ydmyk Warholm

Til Dagbladet sier Warholm at han selv synes det er inspirerende å være til inspirasjon for andre.

- Det synes jeg er veldig gøy. Det er viktig at nordmenn finner mye glede i det, og at andre nasjoner også gjør det, tyder på at det enten er noe ekstraordinært med prestasjonen eller med personen. Det er noe som fascinerer andre. Det synes jeg er stilig, sier Warholm til Dagbladet.

- Det er en øvelse som ikke har vært så veldig europeisk dominert, historisk sett. Det er det fortsatt ikke, men det er stilig at også europeere kan hevde seg i friidrett. Jeg håper det kan være til inspirasjon for andre. Det hadde vært kult.

- Plutselig viste Norge seg fram

Bare Storbritannia og Frankrike gjorde det bedre av europeerne på løpsøvelsene i London-VM enn Norge - takket være Warholm og Filip Ingebrigtsen.

- Friidrett er stort i Frankrike og de fleste land. Det er ikke helt som fotball og tennis, men det er veldig populært. Konkurransen internasjonalt er skyhøy, forteller Manificat.

- Vi følger alltid med på spesielt løpsøvelsene friidretts-VM, hvor Frankrike og Storbritannia ofte gjør det best av europeerne. Plutselig viste Norge seg også fram. Vi vet jo fra langrennssporten at nordmenn har bra kapasitet, men dette var likevel overraskende, supplerer langrennssprinteren Richard Jouve.

Årets norske idrettsutøver?

Friidrettslegenden Steinar Hoen sa nylig til Dagbladet at han mener Warholm bør bli kåret til årets norske idrettsutøver på Idrettsgallaen.

Her har sunnmøringen konkurranse fra blant annet Marit Bjørgen, som vant som hun ville med fire VM-gull i Lahti, og Alexander Kristoff, som vant VM-sølv på hjemmebane i verdensidretten sykling.

Hovedpersonen selv velger i kjent stil å trekke fram trener Leif Olav Alnes i stedet for seg selv.

-Jeg skal ikke si så mye om det, men jeg håper Leif får det han fortjener på Idrettsgallaen. Det er mange bra kandidater. Det er vanskelig å sette dem opp mot hverandre, sier Warholm til Dagbladet.

- Men det hadde vært litt kjip om jeg ikke ble nominert engang. Da hadde jeg kanskje blitt litt fornærmet, men det er mange fruktbare prestasjoner i norsk idrett. Jeg skal ikke si at jeg fortjener en pris. Det blir kleint å mene noe om.

Kritisk til sammenlikninger

Warholm mener sammenlikningene er en uheldig avsporing.

- Hvis jeg tar gull på 400 meter hekk, er det ikke så mye mer jeg kan gjøre. Det samme gjelder hvis Marit Bjørgen vinner alt i et ski-VM. Det er urettferdig å snakke ned prestasjonene fordi en prestasjon er mindre enn en annen og diskreditere andre. Det er respektløst, mener han.

- Menneskeheten har en tendens til å sammenlikne litt for mye. Jeg gjør det samme når jeg sitter med kompisene mine, men det det er kanskje en uting når man setter prestasjoner opp mot hverandre og snakker ned andre.