Karsten Warholm

Warholm freser: - Det er bullshit!

Mye er blitt sagt og skrevet om superskoene til Karsten Warholm (25) og amerikanske Rai Benjamin (24) i forkant av superduellen.

SKODEBATTEN: Mye har blitt sagt og skrevet om skoene til amerikanske Rai Benjamin i forkant av løpet mot Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKODEBATTEN: Mye har blitt sagt og skrevet om skoene til amerikanske Rai Benjamin i forkant av løpet mot Karsten Warholm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO/OSLO (Dagbladet): Karsten Warholm suste inn til OL-gull på 400 meter hekk, og satte ny verdensrekord på tiden 45.94. Like etter fulgte amerikanske Rai Benjamin på tida 46.17.

De to knuste dermed Warholms rekord, satt i Oslo, fra tidligere i sommer. Den gang stoppet uret på 46.70.

Flere har pekt på at teknologien som ligger i banen, så vel som i skoene til både Warholm og Benjamin nå gjør det mulig å suse inn til rekordtider på jevnlig basis.

- Bullshit!

Til Dagbladet uttalte Warholm etter rekordløpet at selv om han også benytter seg av nyere teknologi med sine Puma-sko, så har det vært viktig å ikke overdrive.

- Jeg kan ikke si så mye om banen, men det jeg kan si om skoene er at vi har forsøkt å lage så kredible skoe som mulig. Ja, det er en karbonplate i skoene, men vi har gjort det på den måten jeg vil, sa Warholm etter løpet.

- Selvsagt så kommer teknologien alltid til å være der, men jeg vil holde det nede på et nivå der man kan sammenlikne resultater. Det er viktig.

Dagbladet har kontaktet Nikes presseavdeling for tilsvar til Warholms uttalelser. De har så langt ikke besvart henvendelsene.

GULL: Karsten Warholm innfridde og tok en imponerende gullmedalje og ny verdensrekord på 400 meter hekk i OL i Tokyo. Foto: Bjørn Langsem. Video: Discovery+ Vis mer

Warholm har dette mesterskapet løpt i sko produsert av sin sponsor Puma, som har jobbet sammen med Mercedes Benz for produsere de beste mulige skoene.

- Vi hadde klare oppgaver fra Leif (Olav Alnes, jour.anm), og vi har svart ved å koble dem opp mot våre utvikler, og satt Leif sammen med Mercedes. Vi ville få til et materiale som er lett, og med tanke på karbon så er Mercedes og Formel 1 de beste, sier toppsjef i Puma, Bjørn Gulden, til Dagbladet.

- Det sier mest om Leif. Han er innovativ og ville forbedre seg hele tiden, sier Puma-sjefen.

TOPPSJEF: Bjørn Gulden har fulgt nøye med på utviklingen av fottøyet til Karsten Warholm. Foto: Fredrik Hagen / NTB
TOPPSJEF: Bjørn Gulden har fulgt nøye med på utviklingen av fottøyet til Karsten Warholm. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Det er et regelverk, og det må vi følge. Så lenge man følger reglene så har ikke jeg noen kommentar. Vi må uansett passe på at det ikke er sånn at bare noen kan vinne. Alle har klart å følge reglene som gjør at alle stiller til start med likt grunnlag.

Han forteller at han har sett debatten rundt superskoene, og at det har vært viktig for Puma å holde seg innenfor regelverket.

- Diskusjonen rundt reglene har vi ikke vært veldig mye borti. Vi mener en sko skal være en sko, og det er slik vi har laget skoen. Leif og Karsten hadde rett, og om du ser på Puma i dette OL, så ser det ut til at vi har hatt mye rett vi også, sier Gulden.

- Vi må akseptere at det er innovasjon som gjør at utøvere vil prestere, men det er viktig at ikke utstyret alene gjør at utøveren presterer bedre.

Hva angår Warholms argeste rival, Rai Benjamin, så eksisterer det en vesentlig forskjell hva angår de Mercedes-utviklede skoene til Warholm, og amerikanerens valg av fottøy.

Det har nemlig vært en del debatt rundt skoene Benjamin løper i. Den amerikanske sølvvinneren er nemlig sponset av Nike, og løper i deres «Maxfly»-versjon.

Skoen, som var godkjent inn til OL, har nemlig en form for pute både foran og under skosåla. Hensikten med dette skal være at skoa fungerer som en liten trampoline for utøveren.

SUSER INN: Karsten Warholm, i sine Puma-sko, slo Nike-utøveren Rai Benjamin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUSER INN: Karsten Warholm, i sine Puma-sko, slo Nike-utøveren Rai Benjamin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter løpet var ikke Warholm snau i sin kritikk av den nyeste teknologien fra sportsgiganten Nike.

- Dersom du putter en trampoline under der, så mener jeg det er bullshit, og det tar vekk kredibiliteten fra vår idrett, sa Warholm, ifølge engelske The Telegraph.

- Jeg har en fantastisk sko. Det var viktig å lage en sko som gir kredibilitet til resultatene. Jeg skjønner ikke hvorfor man skal putte noe under en sko for sprintere. Jeg skjønner at man trener demping dersom man løper mellomdistanse, fortsatte nordmannen.

Superskoene

Warholm ser ut til å få støtte av blant andre The Times-journalisten Matt Lawton.

- Warholm sa akkurat at Nike-superskoene til Benjamin er «bullshit», skriver Lawton, som også følger opp med å hylle nordmannen.

- En av verdens fremste idrettsutøvere gikk nettopp opp i min beregning.

Det har nemlig vært en pågående debatt i lengre tid hvordan utviklingen av «supersko», på tvers av de ulike leverandørene, har påvirket idretten.

The Telegraph rapporterte i mars at Sebastian Coe, sjef for Det internasjonale friidrettsforbundet, hadde uttalt at man rett og slett ikke hang med på utviklingen.

LETT SOM LUFT: Rai Benjamin har benyttet seg av Nikes nye teknologi. AP Photo/Martin Meissner
LETT SOM LUFT: Rai Benjamin har benyttet seg av Nikes nye teknologi. AP Photo/Martin Meissner Vis mer

Videre kunne de rapportere at forbundet nå står ansikt til ansikt med å finne ut hvordan de kan implementere nye regler. Men at inntil videre så vil superskoene være lovlige.

En skoutvikler uttalte anonymt til The Telegraph at de anså at det «i det korte løp vil være fullstendig galskap» hva angår raske tider, og rekorder som står for fall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer