ROSES: Karsten Warholm, her sammen med Dagbladet på Café Laundromat på Bislett, roses for hvordan han er som person. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ROSES: Karsten Warholm, her sammen med Dagbladet på Café Laundromat på Bislett, roses for hvordan han er som person. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Forbildet Karsten Warholm

Warholm grep inn i munnhoggeri: - Det klikket for meg

«Årets forbilde» i norsk idrett, Karsten Warholm, er ikke redd for å si ifra om han ser at noen blir urettferdig behandlet. En hendelse på hotellet i London gjorde ham svært opprørt. Sunnmøringens handling hylles av Leif Olav Alnes.

BISLETT (Dagbladet): Karsten Warholm ble kåret til «Årets forbilde» på Idrettsgallaen tidligere denne måneden. Det var en pris han mottok av Aksel Lund Svindal, et annet stort forbilde for mange, i kombinasjon med en god dose herlige ord.

Med god grunn.

Warholms personlighet var en viktig årsak til at han tiltrakk seg Leif Olav Alnes som trener, åpenbart i tillegg til det unike idrettstalentet, og 22-åringen fra Ulsteinvik er allerede godt i gang med å inspirere mange, både yngre og eldre medmennesker.

En historie som forklarer godt hvordan Dimna-gutten tar ansvar for å sikre rettferdighet i samfunnet, men som ikke er blitt kommunisert før nå, er da Warholm sto i frokost-køen på hotellrestauranten i London i sommer før Diamond League-stevnet i den engelske hovedstaden.

«Holdt kjeft»

Da grep friidrettsunikummet inn for å hindre det han oppfattet som et verbalt overgrep. Warholm sto opp mot urettferdigheten der de andre hotellgjestene ble passive tilskuere.

- Vi sto i hotellrestauranten i London for å spise frokost, da en gjest beordret kokken til å steke eggene «well done». Kokken forklarte at det var sånn de mente «well done» var, men kunden forsøkte å skjelle ham ut. Da svarte kokken at han skulle forsøke å fikse det, men kunden fortsatte å skrike og lange ut mot kokken. Da grep Karsten inn og ropte på engelsk: «Holdt kjeft. Han sa han skulle fikse det», forteller Leif Olav Alnes til Dagbladet.

KJEMI: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har en svært god kjemi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KJEMI: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har en svært god kjemi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Karsten Warholm bekrefter at han ble svært opprørt over situasjonen.

- Det var en businessmann i dress. Han hadde ikke rett til å ta den uhøflige tonen til ham. Da klikket det for meg, forteller Warholm til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du hendelsen?

- Jeg sto og ventet på at min omelett skulle bli klar, da han fyren klaget. Kokken sa han skulle fikse det han klaget på, selv om det ble gjort riktig. Da han bare fortsette å fyre løs, ba jeg ham om å holde kjeft. Jeg så på kokken at han ville si det samme, men da ville han fått sparken. Jeg så at han ville si dette, så da sa jeg det for ham, utdyper friidrettsesset.

- Så da ble det veldig kleint å stå der i ti minutter sammen med denne karen og vente på omeletten. Men den var heldigvis veldig god. Når jeg er i sesong, går jeg ekstra i helspenn og er nok litt mindre diplomatisk enn normalt, medgir Warholm og frembringer en reaksjon hos Alnes som forteller at han meget godt skjønner hva han mener med det.

- Et overgrep

Nevnte Alnes hyller elevens oppførsel.

- Den handlingen der beskriver veldig godt hvordan Karsten er som person. Jeg hyller det. Han griper inn når han ser urettferdighet. Å reagere på urettferdig, er veldig verdig. Jeg blir veldig glad når jeg ser at du griper inn når en person rammes for nærmest et overgrep, sier Alnes og ser bort på Warholm og så på Dagbladets journalist.

GREP INN: Karsten Warholm er ikke redd for å si ifra om han ser noen som blir urettferdig behandlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GREP INN: Karsten Warholm er ikke redd for å si ifra om han ser noen som blir urettferdig behandlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Karsten tok ansvar da kokken ikke kunne svare, da han ville fått en anmerkning, og måtte bare stå der høflig og ta imot. Man kan ikke la en dårlig dag for deg selv gå utover medmennesker. Da er det strålende at noen tør å ta inn. Jeg liker folk som står opp for folk, sier 61-åringen.

Til Dagbladet forteller Warholm, som skal arrangere stevnet «Karsten Warholm International» 25.Januar i Ulsteinhallen, videre om en annen spesiell episode i en ny drømmesesong som kulminerte i EM-gull på 400 meter hekk i Berlin og en rekke nye norske rekorder.

De fleste av dagene var svært gode for sunnmøringen. Men én dag ble alt svart, like før London-hendelsen.

- Det var en dag jeg kom på trening og alt var mørkt. Det var en sykt merkelig følelse. Jeg bare hatet livet. Jeg skulle trene, men fikk ikke til noe. Dette var ei uke før jeg skulle springe Diamond League i London, forteller Warholm til Dagbladet.

- Jeg hadde vært «på» hele sesongen, men så fikk jeg plutselig en helt elendig dag. Jeg fikk en skikkelig dump. Det var sykt spesielt. Så kom jeg på trening og sa: «Sorry, jeg er bare helt vekk i dag. Jeg kjenner bare at du og alt og alle er irriterende.»

- Jeg følte meg depressiv

Friidrettsstjerna fortsetter:

ROS: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes roser hverandre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ROS: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes roser hverandre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg følte meg bare depressiv. Det var én dag jeg bare var helt nede. Det har aldri skjedd før. Det var en ut av meg selv-opplevelse. Det var så sykt spesielt. Jeg klarer ikke å forklare det. Det finnes ingen grunn til at det skjedde, forklarer sunnmøringen.

- Det er veldig spesielt å føle at livet er kjipt uten å vite hvorfor. Da tenkte jeg: «Jeg må bare ta meg sammen.» Jeg måtte restarte litt.

- Hva gjorde du da?

- Da fikk jeg beskjed av Leif om å ta det helt rolig den helga. Jeg koblet av med kompisene mine og vi hadde det fett sammen. Det trengte jeg sårt da. Jeg hadde sykt godt av det. Så perset jeg med to tideler i London. Når jeg ser tilbake på det, er det litt tragikomisk.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Nå høres jeg dramatisk ut. Hvis jeg hadde en blogg, hadde jeg sikkert skrevet et dramatisk innlegg om det. Men sånn føltes det for meg, selv om Leif ser litt annerledes på det.

Trener Alnes så ikke på den tunge, depressive dagen som like problematisk.

- Det var ikke vanskelig å merke at noe var galt, men jeg tenkte at det bare er å bremse litt. Det var helt uproblematisk å bremse litt. Det spesielle er at det ikke skjer oftere med Karsten. Det er helt uvanlig at det ikke skjer ofte, sier suksesstreneren.

Kjemi

Selv om aldersforskjellen er stor, har de en helt spesiell kjemi. Latteren sitter usedvanlig løst. Bare blikket bort på hverandre utløser varme, smil og latter.

Men selv om mange forbinder dem med mye humor og god stemning, har duoen Alnes og Warholm også andre sterke sider som svært reflekterte personer.

- Karsten er veldig reflektert, uten at han nødvendigvis tenker at han er det selv. Karsten er en gammel sjel i en ung kropp, mens jeg prøver å være en ung sjel i en gammel dropp, sier Alnes.

- Da møtes dere på midten da?

- Ja, da blir vi vel rundt 30 år begge to, sier 61 år gamle alnes og smiler så lurt at Warholm snur seg bort.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

For sunnmøringen er ikke enig i konklusjonen.

- Du er ganske mye eldre enn meg. Hvis han er 62 og jeg 22, møtes vi ikke på 30. Da møtes vi på 42. Men det er klart: Noen ganger kan du spørre hvem som er eldst av meg og Leif. Han har evnen til å møte alle der de er, enten det er å få babyer til å le eller kommunisere på et høyt nivå med kongen, sier friidrettsesset - og får naturligvis Alnes til å bryte ut i latter.

Dobbel så stor forbedring

Framgangen Warholm hadde fra 2016 til 2017 var enorm. Multitalentet hadde nettopp lagt tikampsatsingen på is da han valgte å rendyrke 400 meter hekk-satsingen. Det ga et sensasjonelt VM-gull på første forsøk i en drømmesesong av den sjeldne sorten.

Selv om Warholm i 2018 møtte sin overmann i Abderrahman Samba, har faktisk sunnmøringen forbedret seg enda mer fra 2017 til 2018 enn fra 2016 til 2017, selv om det var fjorårssesongen som var den sensasjonelle gjennombruddssesongen hvor Warholm rystet konkurrentene.

BARE 18 ÅR: Konkurrentene skjønte ingenting av hva som møtte dem da Warholm konkurrerte for første gang i 400 meter hekk. Video: Arve Hatløy / Lise Rafaelsen Vis mer

Målt i hundredeler og tideler har imidlertid framgangen vært enda større i år. Det er en eventyrlig prestasjon å ta ytterligere så store steg etter å ha vunnet VM-gull og det på attpåtil i den beryktede, vanskelige andresesongen.

For se bare her:

I 2016 var Warholms personlige rekord 48,49. Den forbedret han ned til 48,22 i gjennombruddssesongen hvor Dimna-gutten vant en rekke prestisjefulle Diamond League-løp og kulminerte det hele med VM-gull.

I 2018 forbedret imidlertid 22-åringen persen helt ned til 47,64. Med andre ord hele 58 hundredelers forbedring, mot 27 hundredeler sesongen før.

Warhom: - Spesielt

Kort oppsummert: Warholm forbedret seg dobbelt så mye i 2018 som i 2017, sesongen hvor han vant VM-gull og ble kongen av Idrettsgallaen.

- Det er spesielt med tanke på når jeg startet å spesialisere meg på denne distansen og hvor vanskelig det kan være å følge opp prestasjoner. Jeg er veldig fornøyd med forrige sesong. Nesten alle løpene i 2018 var raskere og bedre enn persen min i 2017. Det er på ingen måte en selvfølge, tvert imot. Det er rått at jeg har klart det, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Samtidig forstår jeg at ikke alle har fått med seg det og har dybdeinnsikt i sporten, fordi det er lett å se at det er en som har løpt raskere enn meg. Men den som ser nærmere på tallene, vil se at fjorårets prestasjon er større enn i 2017.

- Hvordan klarte du å ta så store steg enda en sesong?

- Det handler mest om at vi før sesongen skrudde opp mengdetreningen flere hakk og fokuserte også mer på fart. I tillegg passerte jeg enormt mange hekker og hadde den syke sulten til å oppleve store øyeblikk igjen. Hvis jeg skulle lykkes med det, måtte jeg legge ned en enorm innsats, sier friidrettsesset.

- På en annen side er det sånn at når jeg blir slått, tenker kanskje noen at jeg ikke helt har klart å følge opp, men sannheten er at jeg har tatt store steg. Hva de andre har gjort, kan jeg ikke gjøre så mye med.

Warholm-effekten

2018-sesongen var likevel som en ny drøm for Dimna-gutten.

- Sesongen var veldig bra med EM-gull i Berlin. 400-meterstuntet ville jeg også ha gjort igjen ti av ti ganger. Bislett var så klart moro. Det samme var det å komme tilbake til London, sier 22-åringen og trekker fram NM som et av sesongens høydepunkter.

Norgesmesterskapet var nemlig det synlige beviset på hvor mye Warholm og de beste norske friidrettsutøverne betyr for etterveksten.

- Friidretts-NM i Byrkjelo var veldig givende, selv om det kunne vært et antiklimaks etter EM. Men å komme tilbake til Norge og se hvordan våre resultater har generert interesse, er noe av det kjekkeste å være med på å se. Det er kult å se hva resultatene gjør med andre også, sier Warholm.

Til helga får han besøk av en rekke andre friidrettsess i sitt eget stevne, «Karsten Warholm International», i Ulsteinhallen 25. januar.