Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm friidretts-EM 2018

Warholm-kaos i Berlin før EM-start: - Slapp av, jeg er ingen ny Usain Bolt

Men han er definitivt den nye superstjernen i europeisk friidrett.

SUPERSTJERNE: Karsten Warholm blir mottatt som sportens store stjerne før EM-start i Berlin. Her med trener Leif Ove Alnes vel hjemme på det norske hotellet etter triumfferden på den internasjonale pressekonferansen i dag. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Karsten Warholm blir mottatt som sportens store stjerne før EM-start i Berlin. Her med trener Leif Ove Alnes vel hjemme på det norske hotellet etter triumfferden på den internasjonale pressekonferansen i dag. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Karsten Warholm avsluttet VM sist høst med å bli erklært som et «fenomen» av storavisa Washington Post:

- A meme is born, skrev avisa rosende om den unge norske hekkeløperen, og tenkte muligens mer på det malende, nettvennlige Skrik-uttrykket i fjeset etter gulløpet enn på sluttida på 48.35. Det var den svakeste vinnertida på denne distansen på mange år, men for øvrig var Karstens VM-opptreden en av de mest oppsiktsvekkende prestasjonene i en gjennomdopet sport på jakt etter nye, troverdige helter. Han leverte full pakke.

Det var vel derfor Karsten i formiddag kom rett fra en gjesterolle som Karsten Snarholm i tysk Donald Duck til stjernemottakelse under den internasjonale EM-åpningen i de lekre lokalene til Kongelige Porselens-Leverandør i Wegelystrasse 1 tett ved Tiergarten.

Der dreide det meste seg om en norsk hekkeløper som prater like avslappet, morsomt og fornuftig med verdenspressen som om unggutten ikke har gjort noe annet i løpet av hans siste 22 år.

MED Karsten Warholm har den nyvaskete friidretten fått en topputøver som evner å sette ord og farge på sporten sin. Det som begynte som et tilfeldig skrik midt under fjorårets VM-sjokk, er blitt en sterk stemme for friidretten inn i epoken etter alle dopskandalene og den enestående Usain Bolt.

22-åringen har full adgang til alle internasjonale sportsmedier. Likevel kaster han seg ikke inn i det. Det nye rollen blir brukt med vennlighet og kløkt. Han svarer gjerne de mange internasjonale reporterne som lurer på hvordan det er mulig at vinterlandet Norge kan levere sporten nye Bolt, men holder seg adskillig nærmere virkeligheten enn de som spør:

- Jeg kommer aldri til å ta Bolts posisjon. Ærlig talt; det er det ingen som gjør, sier han, og utdyper svaret mens den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen midt i kaoset stiller raust som fotograf for en av de nyfrelste Warholm-beundrerne:

- Friidretten vil alltid ha en wonderboy, men jeg tenker ikke på meg selv som det. Hver sesong har sine navn. Men ikke som Bolt som var der hele tida, sier Karsten, før han ganske detaljert forklarer neste journalist hvorfor det ikke nødvendigvis er noen ulempe for en verdensklasseløper å trene i Vinter-Norge. For kan ikke vekslende treningsforhold like gjerne gjøre at vi blir ekstra påpasselige med å unngå skader?

GULL: Karsten Warholm var mildt sagt sjokkert da han kom i mål under VM-finalen i 400 meter hekk. - Jeg følte jeg hadde sett et spøkelse, sa han til pressen. Etter seieren, unngikk flere utøvere å gratulere verdensmesteren. Video: Reuters / Scanpix Vis mer

DET er nettopp denne evnen til å reflektere om sport som gjør Warholm så tiltrekkende for internasjonal fagpresse. Den legendariske franske sportsavisa L'Equipe får et ettertenksomt svar om hvorvidt det er rettferdig at de 12 løperne med best tid på 400 meter hekk går rett til semifinalen i EM, før Karsten bruker spørsmålene fra BBC om rammene for internasjonale mesterskap til å fremme de verdiene han tror på:

- I sport er det egentlig det å være sammen som teller, sier han.

Bedre kan det knapt sies av Europas mest etterspurte friidrettsstjerne.

FOR da kan det komme det som kommer. Karsten Warholms satsing både på 400 meter og 400 meter hekk i dette mesterskapet, har vakt internasjonal oppsikt. Fire tunge løp fire dager på rad i tropevarme i Berlin er fysiologisk sett et vågestykke. Hvorfor gamble med en tilsynelatende sikker gullmedalje på favorittdistansen med å bruke opp kreftene på en 400 meter der han bare har årets sjette beste tid i Europa?

- Jeg må jo prøve hele tida. Ellers finner jeg ikke ut av noe. Vi lever bare en gang; så la oss gå for det, svarer Karsten pressen med et glis fra plassen sin midt på scenen. Det er han alle de viktige spørsmålene går til, mens trener Leif Ove Alnes langt bak i salen hvisker til meg på spørsmål om den trykkende værmeldingen for EM-uka:

- Alt utenfor det normale, er en fordel for oss. Du trenger ikke lete etter problemer. Problemene finner deg hvis de er store nok.

BARE 18 ÅR: Konkurrentene skjønte ingenting av hva som møtte dem da Warholm konkurrerte for første gang i 400 meter hekk. Video: Arve Hatløy / Lise Rafaelsen Vis mer

SLIK har Sirkus Warholm inntatt Berlin før EM er i gang. En glad og trygg ung utøver og en gammel, leken trener som har mer eller mindre passende ord for alt. Sammen har de reist rundt med forestillingene sine i et par suksessfulle sesonger allerede, og nå nærmer de seg fulle hus over hele Europa.

Ikke fordi de nødvendigvis vinner alt, men fordi de skjønner hva det vil si å ha det så trivelig som mulig med toppidretten sin.