Warholm klatrer til 6. plass på verdensrankingen

Europarekorden og seieren på Bislett gjør at Karsten Warholm klatrer fra 10. til 6. plass på verdensrankingen i fridrett. Jakob Ingebrigtsen faller fra 94. til 99. plass.

NY EUROPEISK REKORD: Karsten Warholm var en lykkelig mann etter bragden på Bislett. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Hver onsdag oppdateres verdensrankingen i friidrett.

På herrenes totalranking, som ble oppdatert i dag, klatrer Karsten Warholm fra sin råsterke 10. plass og helt opp til en uvirkelig 6. plass, på rangeringen hvor alle friidrettsutøvere i alle ulike øvelser er vurdert opp mot hverandre.

Bykset gjør sunnmøringen etter seieren og den nye europarekorden han satte med 47,33 på 400 meter hekk under Bislett Games forrige uke.

Nr. 1 på herrenes verdensranking er fremdeles Eliud Kipchoge, som er verdensrekordholderen på maraton og regjerende olympisk mester på distansen.

Jakob Ingebrigtsen er nest beste nordmann på 99. plass, etter å ha falt fem plasser siden forrige oppdatering.

Filip Ingebrigtsen følger dernest på 138. plass, mens Henrik Ingebrigtsen er nr. 268 og Karoline Bjerkeli Grøvdal beste norske friidrettskvinne på 290. plass.

Beatrice Chepkoech topper kvinnenes verdensranking foran Caster Semenya.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Endret seg dramatisk

Denne verdensrankingen i friidrett vil, som Dagbladet skrev tidligere denne uka, vektlegges mer og mer framover, både på tvers av grenene og ikke minst i hver enkelt øvelse.

- Det har endret seg dramatisk fra i fjor til i år. Jaget etter verdensrekorder og tider blir mindre med økt vektlegging av verdensrankingen, som kommer til å bli viktigere og viktigere framover, akkurat som i tennis og golf, forteller Bislett Games-general Steinar Hoen til Dagbladet.

Blant annet kjemper Warholm en innbitt kamp med Abderrahman Samba om å være verdensener på 400 meter hekk, en av øvelsene med høyest nivå i disse dager. Samba beholder sin tredjeplass på totalrankingen.

- Effektiv måte å bekjempe doping på

En annen side ved denne verdensrankingen er hvordan den effektivt kan bekjempe doping. Det håper i hvert fall Steinar Hoen og andre stevnedirektører.

- Det er en veldig effektiv måte å bekjempe doping på. Tidligere var det sånn at du kunne jukse om du hadde en smart agent, som kunne holde utøveren utenfor konkurranse og levere det ene gode resultatet som var nødvendig. Da kom alle vi gribbene, vi stevnedirektørene, og ville ha ham til vårt stevne, forteller Steinar Hoen til Dagbladet.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det har nå blitt snudd helt på hodet. Vi har i år hatt mange og agenter som har fortalt oss at de har utøvere som har løpt fantastiske tider, men om vi ikke kjenner til navnet og de ikke har en ranking, er vi helt uinteressert. Nå må man vise gjennom flere stevner og flere år at man er kapabel til å konkurrere på gode tider dag ut og dag inn. Man kan ikke lenger gjemme seg noe sted. Dette gjør det også lettere å teste utøverne oftere.

Sier nei til løpere med én supertid

Friidrettsmiljøet er overbevist om at dette er et steg i riktig retning for sporten.

- Det er en fin måte å eliminere utøvere som leverer én supertid og plutselig er der. De gjelder spesielt de løperne fra Afrika som ut fra intet leverer supertid og vi kastet oss over dem, uten å kjenne til bakgrunnen deres, mener den norske høydehopplegenden.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Nå rangeres Oslo mot Stockholm og alle Diamond League-stevner mot hverandre. Det er en effektiv metode hvor vi som stevnearrangører må ta rankingen seriøst og få de høyest rangerte utøverne inn, framfor bare å hente en utøver med én god tid.

Hoen illustrerer forandringen i tankegangen fra stevnedirektørene:

- Hvis du hadde vært en agent som representerer en utøver med en supertid, hadde jeg spurt: «Ok, men hvilken ranking har han?» Hvis du da svarte: «Han har ingen ranking», ville vi vært totalt uinteressert i å få ham til stevnet.

- Som å vinne Gullballen

På sikt kan også denne verdensrankingen avgjøre hvem som får delta i de gjeveste mesterskapene.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Ja, det har bare så vidt startet. Det er en målsetting om at rankingen skal bli kvalifiseringen inn til VM. Da hjelper det ikke å ha ett superløp eller ett superhopp. Man må prestere over flere stevner, forteller Hoen til Dagbladet.

Verdensranking kommer ut hver onsdag. Da kan Warholm avansere til enda bedre plassering enn sin fabelaktige 10. plass på verdensrankingen totalt over alle friidrettsøvelser.

- Alle øvelser konkurrerer mot hverandre. Å toppe den er som å vinne Gullballen i fotball og avgjør hvem som blir kåret til årets mann og kvinne i friidretten, sier Steinar Hoen.

Beatrice Chepkoech topper for øvrig kvinnenes verdensranking foran Caster Semenya.