Friidretts-VM 2019:

Warholm-konkurrent raser etter tomme tribuner

- Utøverne fortjener bedre.

FLERE FOTOGRAFER ENN TILSKUERE: Karsten Warholm tok like gjerne snarveien over gressmatta da ha løp æresrunden i Doha i går. Stadion var tom. Foto: Jessica Gow/TT / NTB Scanpix
FLERE FOTOGRAFER ENN TILSKUERE: Karsten Warholm tok like gjerne snarveien over gressmatta da ha løp æresrunden i Doha i går. Stadion var tom. Foto: Jessica Gow/TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DOHA (Dagbladet): De oppsiktsvekkende tomme tribunene i Qatar ble mandag forsøkt forklart av en anonym talsmann for arrangøren med sene tidspunkter, politisk boikott av Qatar i regionen og at arbeidsuka startet.

Selv ikke det anonyme PR-maskineriet klarer å skjule at dette kontroversielle friidretts-mesterskapet er en publikumsmessig katastrofe.

I går kveld løp Karsten Warholm æresrunden på et mer eller mindre tomt stadion. Eller foran mer enn 40 000 tomme seter.

- Jeg er vant til å snakke med meg selv, så det var greit, sa Warhom på pressekonferansen i går kveld da han ble spurt om den ensomme æresrunden.

Takket alle nordmenn

På et tidspunkt kuttet Warholm svingen på stadion, og gikk tvers over gresset til en gjeng nordmenn som sto igjen på motsatt side og hoiet.

- Det var faktisk noen nordmenn der, så jeg bestemte meg for å gå og si hei til alle nordmennene som har reist helt til Qatar. Men selvsagt, det var noe annet da vi var i London og det var 60 000 mennesker på tribunen. Det må jeg bare være ærlig på. Samtidig, med gullet rundt halsen, kunne det ikke brydd meg mindre, jeg hadde strakt henda i været om det ikke hadde vært en sjel der, fortsatte han.

PARODI: Rune Bjerga leverer en hysterisk parodi på Gjert Ingebrigtsen før tre av sønnene hans skal løpe VM-finale på 5000 meter i Doha. Redigering: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Det er ikke bare Warholm som har reagert på den manglende publikumsinteressen i Qatar.

Også sølvvinneren i går, Rai Benjamin, var skuffa over tribunelivet.

- Det var et ganske bra stevne, den eneste skuffelsen jeg sitter igjen med er publikummet og tilskuerne. Jeg tror at IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) må ta en vurdering av hvor vi skal arrangere disse stevnene, for det er mange fenomenale utøvere her som fortjener all verdens støtte. Selv om det var veldig mye bedre i dag enn de første tre dagene, så må dette tas med i vurderingen. Jeg hadde håpet at på en dag som dette, med en finale som dette, at tribunene var fulle, sier Benjamin.

SPORTSNYHETENE: Karsten Warholm tok sitt andre VM-gull på rad i distansen 400 meter hekk. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Frarøvet opplevelsen

Tross skuffelsen, var mandagskvelden den kvelden stemninga har vært best på stadion så langt. At hjemmehåpet Abderrahman Samba løp for gull mot Warholm og Benjamin, kan ha hatt en viss innvirkning på det, for i de tradisjonelt publikumsvennlige finalene på 100 meter, var det enda stussligere oppmøte.

Britiske Dina Asher-Smith vant sølv på damenes hundremeter, og satte ny britisk rekord i finalen. Også hun løp æresrunden foran veldig få mennesker søndag kveld.

- Jeg så Dinas æresrunde og det var trist å se på. Prestasjonen hennes var helt vill, men det var ingen som var der for å se en, sa lagvenninna Beth Dobbin til The Guardian etter løpet søndag.

- Jeg føler hun ble frarøvet det øyeblikket, fortsetter hun.

Lang sesong

Mesterskapet i Qatar ble flyttet til månedsskiftet september/oktober på grunn av den stekende heten i landet.

Til tross for flyttingen har det fortsatt vært helt i grenseland hvorvidt det har vært forsvarlig å arrangere de lengre løps- og gå-øvelsene utenfor den nedkjølte friidrettsarenaen.

I tillegg strekkes sesongen for utøverne.

- Vanligvis har jeg ferie på denne tida av året, var hundremeterløper Justin Gatlins respons på den lange sesongen tidligere i helga.

Dårlig tidspunkt, feil sted

Også Warholm-rival Rai Benjamin er kritisk til tidspunktet mesterskapet er flyttet til.

Spesielt med tanke på at finalefeltet på 400 meter hekk i går var historisk bra, og at alle snakket om at Kevin Youngs verdensrekord fra 1992 sto for fall.

- Å løpe for verdensrekord i oktober er mye å forvente. Det er større sjanse for verdensrekord om mesterskapet går tidligere på året. Dette kunne kanskje ha holdt til verdensrekord med denne prestasjonen om VM ble arrangert på et normalt sted til et normalt tidspunkt, sier Benjamin til Dagbladet.

JUBELDAG: Karsten Warholm skrev norsk friidrettshistorie, pappa Gjert er misfornøyd med Jakob Ingebrigtsen og Amalie Iuel viser ferdigheter lang utenfor friidrettsbanen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer