KNUSER ALLE: Karsten Warholm er overlegen om dagen. Her fra seieren på Bislett. John T.Pedersen
KNUSER ALLE: Karsten Warholm er overlegen om dagen. Her fra seieren på Bislett. John T.PedersenVis mer

Warholm lekte seg til seier i lag-EM: - Han gjør som han vil uansett hvem han løper mot

21-åringen knuser motstander etter motstander.

(Dagbladet): De norske friidrettsutøverne er denne helga i Finland for lag-EM i friidrett. Norge håper å kunne rykke opp til «Super League», der de rykket ned fra i 2015.

Etter 21 av 40 øvelser er Norge nummer fem med 158 poeng. Sveits leder med sine 175, mens Tyrkia er nummer to med 171. Sverige er nummer tre med 169 poeng, mens Finland er nummer fire med 160 poeng.

Dermed er Norge bare elleve poeng fra oppryksplass etter den første dagen. De tre beste landene rykker opp, mens de tre nederste rykker ned fra «First League» til «Second League». Søndag går resten av øvelsene fra klokka 13.30.

Det åpnet ikke veldig bra for Norge i dag, da Jakob og Filip Ingebrigtsen samt Camilla Ziesler måtte melde forfall etter et kansellert fly fra Zürich til Berlin, der de i utgangspunktet så skulle videre til den finske byen Vaasa.

De tre ble erstattet med Tom Erling Kårbø, Per Svela og Kristine Eikrem Engset på sine distanser.

Men en annen som kunne være med og sørge for norske poeng i dag, var supertaltentet Karsten Warholm (21).

Ni dager etter at han knuste samtlige motstandere på 400 meter hekk i Bislett Games, var Warholm storfavoritt på distansen under lag-EM i dag.

Warholm gikk rett i tet under distansen i Vaasa, og konkurrentene var ikke i nærheten av å true ham før unggutten løp i mål på 48,48.

- Han tar det med ro på slutten der, og det er raskere enn han løp i OL i fjor, sa NRK-kommentator Jann Post da Warholm løp over målstreken.

- Gjør som han vil

Tida 48,48 var både ny mesterskapsrekord og ny banerekord.

- Han gjør som han vil. Han bare vinner, vinner og vinner, uansett hvem motstanderen er, fortsatte Post.

Medkommentator Vebjørn Rodal sparte heller ikke på de fine ordene om 21-åringen.

- Det er en ekstremt god tid. Det er så solid, så det er nesten vanskelig å finne på noe mer bra å si om ham nå, sa Rodal etter at Warholm løp inn til sin nest beste tid gjennom tidene.

- Jeg tror det er bra at jeg klarer å prestere bra løp etter løp. I går kjørte jeg relativt sakte, men er veldig glad for at jeg tok det relativt gjorde, det trengte jeg. Det funker bra som det er nå, sier Warholm til NRK etter løpet.

23 av 24 poeng

Amalie Iuel ble nummer to på kvinnenes 400 meter hekk. Hun startet i likhet med Warholm svært godt, og ledet hele veien. Men på oppløpet ble den norske jenta tatt igjen, og fikk dermed 11 av 12 mulige poeng.

- Jeg kan ikke klage. Det er litt surt at jeg blir tatt igjen på oppløpet der. Jeg prøvde å svare, men det var ikke så mange krefter igjen. Jeg er fornøyd, sier Iuel til NRK.

FORNØYD: Amalie Iuel var fornøyd med andreplassen. Her fra EM i Amsterdam i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORNØYD: Amalie Iuel var fornøyd med andreplassen. Her fra EM i Amsterdam i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Jonathan Quarcoo løp i går inn til heatseier på 100 meteren. I dag fulgte han opp nettopp det.

Quarcoo ga alt de siste 20 meterne, og endte til slutt opp med seier med tida 10.35 i motvind. Den tida er bare ni hundredeler bak hans egen pers.

- Jeg følte meg veldig sterk på oppvarmingen, det neste nå blir U23-EM, sier Quarcoo til friidrett.no.

Med Iuel og Quarcoos resultater fikk Norge 23 av 24 mulige poeng på de to distansene.

Øvrige resultater:

Beatrice Nedberge Llano var Norges første utøver i aksjon i dag. Hun konkurrerer i slegge for Norge, og var svært nære å ta årsrekorden sin.

Dessverre ble Llano nummer seks, etter at teknikken stoppet henne i dag.

- Jeg er ikke fornøyd. Jeg føler meg skikkelig bra, men teknikken stemmer ikke. Lengden er helt grei, men jeg kastet bare på vilje og hadde håpet på bedre, sier Llano til Friidrett.no.

Stavhopper Lene Retzius tok årsbeste i stav da hun kom over 3,80 i dag. Etter å ha kommet over på fire meter blank, var neste hinder 4,15. Retzius hadde muligheten til å avansere fra syvende- til andreplass, men etter å ha revet to ganger tidligere i konkurransen, var det over og ut etter to riv på 4,15.

Det endte med en niendeplass.

- Jeg er fornøyd med årsbeste. Det går riktig vei nå, sier Retzius til Friidrett.no.

Sofie Olsholt ble nummer ti i tresteg, med 12.30 på sitt tredje og beste forsøk.

Helene Rønningen ble nummer seks på 100 meteren med tida 11.94, noe som sikret godt med poeng til Norge.

Camilla Zieslers erstatter, Kristine Eikrem Engeset, steppet sporty inn på 3000 meteren i dag tidlig. I sitt første løp denne sesongen bet hun seg fast på halen av feltet.

Fire kvinner fikk en liten luke, men Engeset tettet denne. Etter en god avslutning ble hun nummer fem på tida 9,16,35 - snaue ti sekunder bak persen fra 2014.

Tom Erling Kårbø som steppet inn på 1500 meteren etter at Filip Ingebrigtsen måtte melde forfall. Kårbø la seg til rette i den bakre delen av feltet på distansen i dag, og ledet da 500 meter gjensto.

Men da eksploderte farten på stadion i Vaasa. Kårbø ble passert av den ene motstanderen etter den andre, og endte til slutt på en tiendeplass med tida 4,02,18.

- Jeg følte jeg jogget store deler av løpet. Jeg tenkte jeg måtte ligge godt framme da spurten gikk, og håpet jeg kunne svare på oppløpet. Men det gikk litt fort, sier Kårbø til Friidrett.no.

Hedda Hynne ble nummer tre på 800 meter, bak Selina Büchel og vinneren Lovisa Lindh, med tida 2,03,68.

Line Kloster ble nummer seks på 400 meter for kvinnene, med tida 54,11 var hun et snaut halvsekund fra å slå sin årsbeste.

Mauritz Kåshagen ble nummer fem på 400 meter, mens Per Svela debuterte med en femteplass på 5000 meteren.

I lengde ble Ingar Kiplesund nummer tre, etter å ha blitt dyttet ned en plass av finske Kristian Pulli.

- Jeg er fornøyd, jeg hadde mange gode hopp og en god serie. Jeg slo mange hoppere som har hoppet bedre enn meg tidligere, og det er bra med både det og årsbeste under litt vanskelige forhold, sier trønderen til Friidrett.no.

Maria Sagnes Wågan løp sitt første hinderløp på tre år i dag, og ble nummer ni etter 3000 meter med tida 10,37,20. Den tida førte til at hun er inne på topp 20-lista i Norge gjennom alle tider, ifølge Friidrett.no.

- Jeg ga det jeg hadde og var ikke bedre i dag, sier trønderen til nettsida.

I spyd ble Sigrid Borge nummer fire etter 54,66 som det beste kastet.

På 4x100 meter ble Norge nummer ni, der Agathe Holtan Wathne hadde førsteetappe, Helene Rønningen nummer to, Ingvild Meinseth som nummer tre og Christine Bjelland Jensen som nummer fire.

Dessverre mistet Norge pinnen på den siste vekslingen, noe som førte til at tida ikke ble bedre enn 1,01.57.

På herrestafetten gikk det litt bedre for Norges del. Laget med Jonas Halonen, Jonathan Quarcoo, Mathias Hove Johansen og Øyvind Strømmen Kjerpeset løp inn til 39.91, noe som ga en tredjeplass.