ENDRINGER: Karsten Warholm må endre planen til neste sesong. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
ENDRINGER: Karsten Warholm må endre planen til neste sesong. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm må tenke nytt før 2019-sesongen

Warholm må endre planen. Varsler nytt eksperiment

Karsten Warholm får ikke fullføre trippelen på sin magiske dato 9. august. Et sent VM i Qatar neste år betyr at sunnmøringen trolig snur helt om på sesongplanen.

9. august 2017 ble Karsten Warholm verdensmester på 400 meter hekk i London.

9. august 2018 ble Warholm europamester på 400 meter hekk i Berlin.

Men det blir ikke noen magisk trippel 9. august 2019.

Neste års friidretts-VM i Doha i Qatar går ikke av stabelen før 28. september - 6. oktober, altså nesten to måneder senere enn hva normalen er for internasjonale friidrettsmesterskap.

- Spesielt og utradisjonelt

Det skaper utfordringer for verdenseliten.

Til Dagbladet forteller Warholm at han er i gang - sammen med trener Leif Olav Alnes - med å legge en ny plan for neste sesong, og at den etter all sannsynlighet vil innebære en omveltende endring fra i år og tidligere sesonger.

DRØMMEDAG: 9. august 2017 vant Karsten Warholm sitt første VM-gull på 400 meter hekk. 9. august 2018 vant Warholm sitt første EM-gull. Nå vil han ha dette som sin nye bursdag. Video: Øyvind Godø Vis mer

Sesongplanen kan blant annet bli delt opp i to ulike bolker med en konkurransepause og treningsperiode midtveis.

- At VM i Doha går så sent på året, er spesielt og utradisjonelt. Det skjer jo ganske kort tid før OL, så det blir en utfordring. Vi må sette oss ned og finne en måte å løse det på, forteller Warholm til Dagbladet.

- Hvilke konsekvenser får det? Må sesongoppkjøringen utsettes?

- Det vil nok gå utover innendørssesongen. Vi vurderer også sterkt å dele sesongen opp i to deler, altså å begynne sesongoppkjøringen som normalt, men legge inn en treningsperiode midt i sesongen, opplyser sunnmøringen.

Warholm må legge ny plan

Å legge inn en solid treningsperiode midt i sesongen for å skape to ulike bolker - slik proffsyklistene ofte gjør - er uvanlig for friidrettsutøverne. Warholm har aldri tidligere testet ut det.

- Nei, det har jeg aldri prøvd det før. Jeg har ikke hatt en ordentlig treningsperiode midt i sesongen før. Så det blir spennende, sier 22-åringen til Dagbladet.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Han fikk mye oppmerksomhet for sitt eksperiment under EM i Berlin, hvor han løp både 400 meter hekk og 400 meter flatt slik han har gjort så mange ganger før i juniormesterskap.

- Er det riktig å kalle dette et nytt eksperiment?

- Ja, jeg vil kalle det et nytt eksperiment. Nå er det ikke bekreftet at vi gjør det på den måten, men det må tenkes nytt, og det er veldig spennende, sier Warholm, som legger til:

- Jeg håper ikke det blir en trend med mesterskap så sent på året. Det ville vært dumt for oss.

- Den eneste fordelen med å ha VM så sent, er - hvis jeg ikke skulle vinne - at jeg da får beholde tittelen min som regjerende verdensmester i to måneder til, sier Warholm og ler.

Samba gir hodebry

Abderrahman Samba har kommet som et lyn fra klar himmel på 400 meter hekk og har verdt Warholms overmann i flere Diamond League-stevner denne sesongen. Samba er født i Mauritania, men representerer Qatar og har naturlig nok VM i Doha neste år som det store målet.

Der får Warholm en formidabel utvikling.

- Samba er et resultat av at Qatar vil ha resultater i VM på hjemmebane, så han vil nok bli svært fokusert og motivert der. Det blir en enorm utfordring, sier Warholm til Dagbladet.

- Hvordan tror du varmen i Qatar vil spille inn der?

- Når det gjelder varmen, tror jeg at jeg skal takle det bra. Det handler om å snu det til min fordel. Varmen blir vel omtrent samme som i Berlin, og det gikk jo bra, sier Warholm, som både ble verdensmester i regnet i London-VM og europamester i tropevarmen i Berlin-EM.

Diamond League-finalen

Selv om målet om EM-gull ble nådd i Berlin, er Dimna-gutten ennå ikke helt mett for sesongen.

Nå gleder han seg til Diamond League-finalen i Zürich.

- Jeg er fortsatt sulten og ser fram til Diamond League-finalen. Hodet er på rett sted, så får vi håpe beina er like skarpe, sier Warholm.

- Samba har sagt han ikke skal løpe, men vi får se. Det hadde vært litt av en twist om han likevel dukket opp. Jeg vet ikke.