Warholm og Alnes lurte rivalene

I Stockholm i kveld løper Karsten Warholm sitt første Diamond League-stevne. Nå røper 23-åringen hvordan han og trener Leif Olav Alnes lurte konkurrentene i EM.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

I kveld sesongdebuterer Karsten Warholm i Diamond League-sammenheng i Stockholm.

Der møter ikke 23-åringen forrige sesongs kometer Abderrahman Samba eller Rai Benjamin. Det gjør heller ikke mesterskapsspesialisten Yasmani Copello. Det betyr at sunnmøringen må ta på seg favorittstempelet på svensk jord, i tilsvarende stevne som han vant for to år siden i gjennombruddssesongen 2017.

Sesongoppkjøringen tyder på at Warholm, som ble verdensmester på 400 meter hekk i 2017 og forbedret seg mange tideler da han ble europamester i fjor, har tatt enda et steg denne sesongen.

En tydelig bekreftelse på det fikk Dimna-gutten da han ble europamester på 400 meter flatt i EM innendørs i Skottland i mars. Warholm satte både mesterskapsrekord og tangerte europarekorden innendørs med tiden 45.05 - en rekord som hadde stått urørt siden 1988 og ble satt av østtyske Thomas Schönlebe.

GENIAL PSYKOLOGI: Karsten Warholm avslører hvordan han og Leif Olav Alnes lurte konkurrentene i EM i Glasgow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GENIAL PSYKOLOGI: Karsten Warholm avslører hvordan han og Leif Olav Alnes lurte konkurrentene i EM i Glasgow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Med respekt for utendørsidretten friidrett må jeg sette VM-gullet i London høyest, men europarekorden og EM-gullet i Skottland setter jeg nesten like høyt, forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

Psykologene som lurte rivalene

Nå avslører han og trener Leif Olav Alnes at de på mange måter lurte konkurrentene i Glasgow. Sølvvinner Óscar Husillos, bronsevinner Tony van Diepen og resten av finalefelt ble rett og slett et offer for Warholm og Alnes' geniale psykologi.

- Bana i Glasgow er kjent for å være treg. Den raskeste tiden som var blitt løpt der tidligere, var 46.02 eller noe sånt. Alle britene sa før EM at det var en treig bane. Da ble jeg litt deppa og sa til Leif at vi skulle løpe på en treig bane. Da svarte han: «Det bør burde ikke konkludere med før du har løpt», forteller Karsten Warholm til Dagbladet.

LATTER: Leif Olav Alnes har hjulpet Karsten Warholm med å bli en av verdens beste friidrettsutøvere. Kanskje årsaken er hans smittende humør? Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Han sa at vi skulle ta som utgangspunkt at det var en rask bane, ettersom det går an å lære seg å springe på bana og hente spretten ut av det. Leif sa: «Du kommer til å springe på en rask bane, mens de andre vil springe på en treig bane.»

Hyllet av psykolog

Dermed fikk Warhom plutselig et solid konkurransefortrinn med det mentale overtaket i vissheten om at han løp på en rekordbane, mens rivalene tenkte at banen ikke var rask nok for å sette rekorder.

- Det er jo et ganske greit forsprang å starte med. Det var ikke dumt, sier den norske verdens- og europamesteren til Dagbladet.

Warholm fulgte altså opp med å tangere europarekorden helt tilbake fra 1988 - og det på hans nest beste distanse 400 meter flatt.

- Leif ble hyllet av en psykolog for utsagnet. Leif er en sterk psykolog og er god pedagogisk. Han sier det på et forståelig nivå. Det er enkle ting i utgangspunktet, men så er det det å komme på det. Jeg klarer ikke å komme på det selv, sier Warholm til Dagbladet.

- Der er Leif veldig flink. Han kunne sikkert fått seg jobb som idrettspsykolog om han ønsket. Men jeg tror det er best at han holder seg her. Leif er trener/psykolog.

Gedigen svensketabbe

Finalen på 400 meter hekk i Diamond League-stevnet i Stockholm går av stabelen kl. 21.52 i kveld.

Der blir det spennende å se om de svenske kommentatorene i SVT kjenner igjen Warholm denne gang. Det gjorde de nemlig ikke da 23-åringen stilte opp på startstrek med blondt hår tidligere i vinter (se videoen nedenfor).

- Det der er ikke Karsten Warholm. Eller, hvem er dette? kommenterte svenskene.

Se klippet her:

FRIIDRETTS-TV: Karsten Warholm farget håret blondt - og lurte svenskene trill rundt. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det svenskeklippet er fantastisk. Det er 10 av 10. Det var legendarisk, sier Warholm da han gjestet Dagbladets nye friidrettsprogram.

Programmet kan du se i sin helhet her:

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer