Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Warholm-rival: - Er alle nordmenn sånn?

Rai Benjamin hyller Amalie Iuel. - Hun er helt rå, skryter den amerikanske stjerna.

NORSK HÅP: Amalie Iuel stiller på startstreken under friidretts-VM som starter denne uka. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NORSK HÅP: Amalie Iuel stiller på startstreken under friidretts-VM som starter denne uka. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Rai Benjamin (22) og Karsten Warholm (23) hadde aldri møtt hverandre før de barket sammen i Diamond League-finalen i Zürich. Men på pressekonferansen dagen før løpet var stemningen god mellom de to rivalene.

Praten satt løst, og som to av tidenes beste på 400 meter hekk har de mye til felles. En annen fellesnevner, er Warholms nåværende treningspartner, Amalie Iuel.

Også Benjamin kjenner henne godt, og drar på smilebåndet når den norske friidrettsprofilen blir tema.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Er alle nordmenn sånn?

Iuel studerte ved University of Southern California (USC) i flere år, og avsluttet graden i humanbiologi i 2017. Den norsk-danske dama var imidlertid først og fremst i USA på grunn av skolens friidrettsprogram.

Benjamin fullførte nylig sin grad ved USC, hvor han ble kjent med Iuel.

- Hun gikk på skolen min før. Hun er svært seriøs og jobber hardt. Det samme gjelder Karsten, og det ser ut som de og treneren (Leif Olav Alnes) har et fenomenalt samarbeid, sier Benjamin til Dagbladet.

- Da jeg så hvordan Amalie jobbet, fikk det meg til å tenke «Er alle nordmenn sånn?». Hun er hardtarbeidende, helt rå, og rett på sak, skryter den amerikanske stjerna.

STJERNE: Rai Benjamin er en av Karsten Warholms argeste konkurrenter. Foto: Andy Lyons/Getty Images/AFP
STJERNE: Rai Benjamin er en av Karsten Warholms argeste konkurrenter. Foto: Andy Lyons/Getty Images/AFP Vis mer

Skolen bak Benjamin og Iuel

USC kan vise til en lang rekke suksesshistorier, men Benjamin og Iuel har en litt ulik oppfatning av skolen.

USC er kjent for å dyrke fram toppatleter, og er USAs mest suksessfulle skole i friidrett. Til sammen har de 303 nasjonale titler, hvor Benjamin står for én av dem.

400 meter hekk er en av øvelsene USC er spesielt dyktige på. Felix Sanchez, som har lagt opp, har to OL-gull og to VM-gull. Dalilah Muhammad har OL-gull og verdensrekorden. Sydney McLaughlin er det nye stjerneskuddet på kvinnesiden, og favoritt til å slå Muhammad i Doha. Og på herresiden er det Benjamin man nå håper skal følge i Sanchez' fotspor.

- Friidrett blir tatt svært seriøst der. Vi skaper et vinnermiljø, og når man er en del av det, handler alt om prestere godt og ikke skuffe trenerne og lagkameratene. Den mentaliteten fører til raske tider. Det er så utrolig mange raske mennesker som har kommet ut av USC-miljøet, sier Benjamin.

Også trenerne er det stjernekvalitet over. Benjamin blir trent av olympisk mester på 110-meter hekk, Joanna Dove Hayes og olympisk mester på 400 meter og 400 meter stafett, Quincy Watts.

- De vet hva som kreves for å komme til toppen, hva det betyr å være her, og hva som skal til for å holde seg på toppen. Det er gøy å kødde rundt og ha det gøy med dem, men det er også mye alvor. Det er bra å ha dem der, fordi de har vært gjennom dette tidligere. Å høre dem snakke om det, og få råd om hva man bør gjøre, utgjør hele forskjellen, forteller Benjamin.

Iuel fikk vitseforbud

Amalie Iuel har ikke et like udelt positivt syn på treningsregimet i USA. Hun opplever en stor forskjell fra de strenge amerikanerne til norske Leif Olav Alnes.

- Leif er det stikk motsatte av det jeg er vant med fra amerikanske trenerne. Det var autoriteter på college, mens Leif er som en prosjektleder og har en mer avslappet innstilling, har Iuel tidligere fortalt til Dagbladet.

De amerikanske trenerne krevde at utøverne var svært seriøse, og Iuel fikk beskjed hvis det ble for god stemning på trening,

- Hvis jeg fniste på trening, var det hysjing. Det var ikke populært, forteller hun. Slik er det på ingen måte under gladlaksen Alnes.

TRIO: Alnes, Warholm og Iuel trener hardt, men det er rom for en god spøk også. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRIO: Alnes, Warholm og Iuel trener hardt, men det er rom for en god spøk også. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Treningsmetodene Iuel brukte i sine fire år i USA var effektiv til å begynne med, men hun tror treningsopplegget hun nå er en del av - med mye større fokus på mengde og volum - er det riktige for henne nå.

- Treningen i USA ga raskt framgang og økning i prestasjonene. Men over tid slår ikke så mye syretrening bra ut. Volum og kapasitet gir bedre utvikling over lang tid. I USA løp jeg veldig bra i starten av sesongen, men så dabbet det litt av. Vi konkurrerte nærmest hver helg. Det er ikke en bra oppkjøring til internasjonal sesong. Det er også en av de store forskjellene fra det gamle til det nye treningsprogrammet, forteller 25-åringen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling