Abderrahaman Samba og Karsten Warholm dopingprøver

Warholm-rival i dopingskandale

Retesting er blitt et avgjørende verktøy i kampen mot doping. Likevel ble prøvene til Abderrahaman Samba fra seieren på 400 meter hekk i Asia-lekene, slettet så fort som mulig.

UMULIG Å RETESTE: Etter Asia-lekene i 2018 er alle eventuelle dopingspor slettet. Abderrahaman Samba er bare en av flere hundre idrettsstjerner som hadde tjent på bedre kontroll. Nå er det umulig å ettergå prestasjonene deres. FOTO: AFP/Jewel Samad.
UMULIG Å RETESTE: Etter Asia-lekene i 2018 er alle eventuelle dopingspor slettet. Abderrahaman Samba er bare en av flere hundre idrettsstjerner som hadde tjent på bedre kontroll. Nå er det umulig å ettergå prestasjonene deres. FOTO: AFP/Jewel Samad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA Karsten Warholms argeste rival Abderrahaman Samba vant 400 meter hekk under Asia-lekene i august 2018, forsvant dopingprøvene hans etter bare tre måneder. De ble slettet på laboratoriet som hadde ansvaret for kontrollen. Selv om Verdens Antidopingbyrå (WADA) hadde bedt arrangørene ta vare på alle prøvene, ble den anmodningen ikke fulgt:

  • Mens nettopp retesting av gamle prøver de seineste årene har gitt et gjennombrudd i kampen mot doping, driver Asia-lekene og de andre kontinentale prestisjekonkurransene sin helt egen butikk.

Det blir avslørt i en artikkel på det anerkjente fagnettstedet «Inside The Games» der journalisten har ettergått WADAs kritikk av disse lekene.

Her er det hull i kontrollen der det nye hekkvidunderet Samba bare er en av utøverne som ikke får den testingen som er avgjørende for at vi skal tro på alle de flotte prestasjonene deres.

For idrettens troverdighet er det en skandale.

RETESTING viser nettopp at svært mange av disse prestasjonene egentlig er juks. Etter at forskning for rundt ti år siden ga ny kunnskap om såkalte «langtids metabolitter», er testmetodene blitt radikalt forbedret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer