Abderrahaman Samba og Karsten Warholm dopingprøver

Warholm-rival i dopingskandale

Retesting er blitt et avgjørende verktøy i kampen mot doping. Likevel ble prøvene til Abderrahaman Samba fra seieren på 400 meter hekk i Asia-lekene, slettet så fort som mulig.

UMULIG Å RETESTE: Etter Asia-lekene i 2018 er alle eventuelle dopingspor slettet. Abderrahaman Samba er bare en av flere hundre idrettsstjerner som hadde tjent på bedre kontroll. Nå er det umulig å ettergå prestasjonene deres. FOTO: AFP/Jewel Samad.
UMULIG Å RETESTE: Etter Asia-lekene i 2018 er alle eventuelle dopingspor slettet. Abderrahaman Samba er bare en av flere hundre idrettsstjerner som hadde tjent på bedre kontroll. Nå er det umulig å ettergå prestasjonene deres. FOTO: AFP/Jewel Samad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DA Karsten Warholms argeste rival Abderrahaman Samba vant 400 meter hekk under Asia-lekene i august 2018, forsvant dopingprøvene hans etter bare tre måneder. De ble slettet på laboratoriet som hadde ansvaret for kontrollen. Selv om Verdens Antidopingbyrå (WADA) hadde bedt arrangørene ta vare på alle prøvene, ble den anmodningen ikke fulgt:

  • Mens nettopp retesting av gamle prøver de seineste årene har gitt et gjennombrudd i kampen mot doping, driver Asia-lekene og de andre kontinentale prestisjekonkurransene sin helt egen butikk.

Det blir avslørt i en artikkel på det anerkjente fagnettstedet «Inside The Games» der journalisten har ettergått WADAs kritikk av disse lekene.

Her er det hull i kontrollen der det nye hekkvidunderet Samba bare er en av utøverne som ikke får den testingen som er avgjørende for at vi skal tro på alle de flotte prestasjonene deres.

For idrettens troverdighet er det en skandale.

SMERTER: Karsten Warholm satte ny europarekord under Bislett Games, men etter løpet var ikke alt like greit. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

RETESTING viser nettopp at svært mange av disse prestasjonene egentlig er juks. Etter at forskning for rundt ti år siden ga ny kunnskap om såkalte «langtids metabolitter», er testmetodene blitt radikalt forbedret.

Det har gitt et ras av avsløringer på grunnlag av gamle prøver. Også ved hjelp av den notorisk berømte russiske avhopperen Grigory Rodchenkov som ga tilførte internasjonale dopingjegerne direkte innsikt i hvilke metoder han selv hadde benyttet for å svindle fram russisk suksess i idrett.

Endringen er slående:

  • Mens bare fire utøvere ble tatt etter retesting av de gamle prøvene fra sommer-OL i Athen 2004, steg tallet til 65 dømte juksere fra Beijing 2 008.

Omtrent samme antall er til nå tatt fra sommer-OL i London 2012, men dette vil stige. Her er foreldelsesfristen på åtte år ennå ikke utløpt, og det kommer fortløpende flere avsløringer.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

DISSE helt nye testmulighetene som har åpnet seg på gamle prøver gjennom økt kunnskap og langt mer sensitive måleinstrumenter, var bakgrunnen for at foreldelsesfristen fra og med Rio-OL 2016 ble økt fra åtte til ti år. Tidligere kontrollerte prøver er altså gull verdt for de som vil jobbe for en renere idrett.

For de som har andre interesser, gjelder det å slette dem så fort som mulig. Derfor er det oppsiktsvekkende at den asiatiske olympiske komiteen (OCA) foreløpig nekter å etterkomme WADAs beskjed:

- Vedrørende oppbevaring av prøver, ga OCA beskjed om at de ikke hadde til hensikt å spare på tester lenger enn de tre månedene som er laboratoriet er pålagt i forhold til standardkontrakt, skrev den uavhengige inspektøren som kontrollerte Asialekene 2018 i Indonesia for WADA.

Arrangørene ba heller ikke de enkelte internasjonale særforbundene om at teste prøvene etter Sambas gulløp på 47,66 eller noen av de andre sporene etter det som ble levert av topp idrett i lekene.

I stedet ble alle prøvene kastet.

DE kontinentale lekene er et olympisk påfunn som nå trigger nasjonale myndigheter over hele verden til å satse mer av felles midler på idrett. I Europa er disse konkurransene svært omdiskuterte fordi arrangementene er blitt knyttet opp til de gamle østeuropeiske autoritære regimene. Både i Baku 2015 og Minsk i år var det tette bånd mellom idrett og politikk, og når Afrika-lekene starter i dag skjer det selvsagt med en hilsen fra Kenyas president til favorittene i de konkurransene.Slik er det også i Asia der den økonomiske framgangen har gitt stadig mer prestisjetunge leker.

Men med økt prestisje kommer økt doping. I Asia-lekene 2018 ble friidretten preget av uvant mange indiske gull. India er ellers kjent som verdens aller svakeste idrettsnasjon i forhold til folketall og økonomiske ressurser.

Noe av forklaringen på den plutselige indiske framgangen er blitt avslørt i det stadig bedre testnettet som internasjonal friidrett har etablert gjennom sin nye uavhengige kontroll (AIU). Rett før nyttår ble India plassert på lista over nasjoner som dette kontrollorganet følger opp spesielt. For tida er 36 indiske friidrettsstjerner utestengt med gjennomgående lange dopingdommer.

DET er ikke tilfeldig. Nylig ble mellomdistanseløperen Gomathi Marimuthu tatt av friidrettens kontrollorgan AIU for bruk av steroider i gulløpet på 800 meter under vårens Asia-mesterskap. Hun var akkurat blitt nasjonal yndling med en gripende fortelling om hvordan faren hennes spiste kufôr for å spare penger til datterens idrettskarriere. Nå er denne triste historien blitt enda tristere.

Det skjer dels fordi myndighetene mest av alt vil vinne. Sist høst viste friidrettens internasjonale retesting at det ikke var mulig å stole på det nasjonale indiske dopinglaboratoriet. De hadde godkjent prøvene til fem friidrettsstjerner. Først med ny WADA-kontroll ble det oppdaget at disse testene egentlig var positive og altså viste misbruk.

AKKURAT den grundige kontrollen tjener de fleste utøverne selv mest på. Alle utøvere med slående stor internasjonal framgang må regne med å bli ettergått. Det gjelder både Abderrahaman Samba og Karsten Warholm som begge med bare et par års spesialtrening har satt en ny standard på 400 meter hekk.

Med tanke på toppidrettens historiske dopingproblem, er denne kontrollen stadig mer en beskyttelse av utøverene selv. Den verner om deres rykte og sikrer prestasjonens verdi.

Det er derfor friidrettens kontrollorgan heter Athletics Integrity Unit. Dette gjelder utøvernes og sportens integritet.

Da er det skandaløst å slette prøvene raskest mulig fra en av de mest presisjetunge konkurransene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer