Diamond League

Warholm-seier i aksjonistkaos

Karsten Warholm seiret i kveldens Diamond League-stevne i Stockholm, på tiden 47,57. Det overskygges totalt av aksjonister som tok seg inn på banen. Flere fikk løpet ødelagt.

KAOS: Aksjonister sperret banen i Stockholm. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Warholm vant oppskriftsmessig på tiden 47.57 i Stockholm, men flere av konkurrentene fikk løpet ødelagt av tre aksjonister med to bannere. De aksjonerte mot torvutvinning.

Se kaoset som utspilte seg i videovinduet over!

- De kan du få gratis av meg.

Warholm, som løp i bane åtte, unngikk aksjonistene, som hadde plassert seg mellom bane en og syv. Han fyrer løs mot aksjonistene under et intervju med NRK rett etter løpet.

- Jeg ble helt forvirra. Det er lov å protestere for hvilken som helst sak, det er demokrati og alt sånt, men … det der er absolutt ikke måten å gjøre det på, sier Warholm.

AKSJONISTER: To av aksjonister idet de skal dra ut banneret som senere skal blokkere løperne. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB
AKSJONISTER: To av aksjonister idet de skal dra ut banneret som senere skal blokkere løperne. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB Vis mer

Han fortsetter:

- Det er respektløst for alle gutta som har kommet hit for å levere et godt løp og til alle som er her.

Warholm fikk kun med seg kaoset fra sidesynet, men etter samtale med noen av konkurrentene, er han klar på hva han mener om det som utspilte seg.

- Jeg ble litt forvirret, jeg spurte noen av gutta som kom over mål... så nei, det er så dårlig gjort. Det er så sykt dårlig gjort. Folk som farger Frognerparken oransje og sånt, sier han og avslutter tiraden med:

- De kan du få gratis av meg.

- Jeg har aldri sett noe liknende

Også NRKs ekspertkommentaor Christina Vukicevic Demidov lot seg sjokkere av det som skjer. Hun har aldri sett noe liknende.

- de har fullstendig ødelagt løpet. Hva skjedde med resten? Utbryter NRKs Christina Vukicevic Demidov.

Hun forteller videre:

- Jeg så det var to stykker som stod rett ved oppløpet, og plutselig tar de seg inn. Jeg har aldri sett noe liknende, og det er helt sjokkerende, forteller Vukicevic Demidov.

GELEIDES BORT: En av aksjonistene geleides bort av arrangørene etter protesten som ødela for flere av løperne under kveldens 400 meter hekk. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB
GELEIDES BORT: En av aksjonistene geleides bort av arrangørene etter protesten som ødela for flere av løperne under kveldens 400 meter hekk. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB Vis mer

Aksjonerte mot torvutvinning, blir anmeldt

«Förbjud torvbrytning» var budskapet aksjonistene bar med seg på bannerne, «forby torvutvinning» oversatt til norsk. De protesterte for organisasjonen «Återställ våtmarker», som tidigare stormet arrangementer som som svenske Melodi Grand Prix.

En av de tre aksjonistene ble løpt over ende av andreplassen.

- Vi gjør det her fordi mennesker dør daglig av klimakatastrofen. Politikerne reagerer ikke. Vi må løfte denne saken, sier aksjonistene til svenske Expressen.

Organisasjonens pressetalsmann uttaler følgende:

- Vi må gjøre noe. Vi må ut og forstyrre og bli sett for å rette oppmerksomheten mot dette.

Stevnedirketør Jan Kowalski forteller til Aftonbladet at arrangørene har aksjonistenes identitet, og kommer til å anmelde hendelsen til politiet.

Var forberedt

Kowalski forteller til SVT, som sendte stevnet, at de var forberedt på at protester kunne finne sted, og er klar på at de agerte så raskt som mulig.

- Vi har sett dette skje på andre arrangementer og var forberedt. Vi visste hva vi skulle gjøre hvis det skjedde, men vi kan ikke ha et stakittgjerde rundt hele Stadion på et friidrettsstevne. Det synes vi ikke er forsvarlig. Men vi gjorde det vi kunne og kom raskt dit og prøvde å motarbeide det, sier Kowalski til SVTs studio på arenaen.

Om selve hendelsen uttrykker han:

- Ekstremt trist det som skjer, at de ødelegger opplegget vårt. De ble bokstavelig talt kjørt ned.

- Jeg er i veldig god form

I fraværet av sine fremste rivaler, Alison dos Santos (Brasil) og Rai Benjamin (USA), var Warholm storfavoritt før søndagens konkurranse i Stockholm. Han røper at han er i god form.

– Jeg må gi en takk til Leif Olav Alnes i dag. Han fant en parkeringsgarasje i Stockholm der jeg fikk varmet opp. Jeg er i utrolig god form, så jeg prøvde å løpe alt jeg hadde.

SEIERSMANN: Karsten Warholm etter seier på 400m hekk i Stockholm Diamond League.Foto: Christine Olsson/TT / NTB
SEIERSMANN: Karsten Warholm etter seier på 400m hekk i Stockholm Diamond League.Foto: Christine Olsson/TT / NTB Vis mer

Han forteller videre at han var tung i beina

- Jeg var ganske tung i beina før hekk nummer ni, men vi løste det fint. Jeg føler fortsatt at vi er i rute, sa Warholm til NRK om eget løp.

Neste på programmet er Diamond League i Monaco, der dos Santos er ventet å løpe. Friidretts VM starter i Budapest, Ungarn 19. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer