Detaljer rundt Warholms superløp forbløffer

Warholm sjokkerer rivaler og stjerner: - Helt vilt

Karsten Warholm eventyrlige europarekord ble satt under forhold som egentlig ikke var rekordforhold. Det gjør superløpet enda mer ekstremt og gir både rivaler og andre friidrettsess hakeslepp.

NY EUROPEISK REKORD: Karsten Warholm var en lykkelig mann da han møtte Dagbladet etter bragden på Bislett. Repoter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Karsten Warholm (23) er tidenes raskeste 400 meter hekk-løper i Europa.

Smak litt på den.

En nordmann har skapt europeisk friidrettshistorie.

Den vakre tittelen kan sunnmøringen kose seg med etter europarekorden han satte på Bislett Games torsdag kveld, med supertida 47,33.

- Å ta europarekorden er helt sykt. Det er helt sykt. Tidenes raskeste i Europa, sier du. Det klinger godt. Si det igjen, sier Karsten Warholm med et stort smil til Dagbladet.

- Du er tidenes raskeste i Europa, Karsten.

- Å, det er så deilig å høre.

Deilig var også lyden av 14 000 tilskuere som reiste seg i ekstase da Warholm spurtet fra konkurrentene, ikke minst på siste langside.

- Spinnvilt

Der 23-åringen fra Ulsteinvik løp på historiske 47,33, var Thomas Barr og Kyron McMaster på 2. og 3. plass nesten to sekunder bak, på tidene 49,11 og 49,22.

EUROPEISKE REKORD: Karsten Warholm var i ekstase etter europarekorden på 400 meter hekk under Bislett Games 2019.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
EUROPEISKE REKORD: Karsten Warholm var i ekstase etter europarekorden på 400 meter hekk under Bislett Games 2019. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer

Det er enorme avstander på dette nivået.

- Det er helt sykt. Det er så spinnvilt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

- Det er et av de øyeblikkene som fester seg i hjerterota. Det er helt fantastisk. Det var Leif som sa at jeg kunne springe 47,3 om alt klaffet. Det manglet tre hundredeler, så det må han skjerpe seg på, men jeg må fortsatt si at det er ganske bra, sier han spøkefullt.

Ros fra Jakob (18)

Det var rett og slett utklassing på Bislett. Konkurrentene tar av seg hatten for Warholms prestasjon. Det samme gjør også en annen norsk friidrettsstjerne, Jakob Ingebrigtsen, som sto og pratet med Warholm etter Bislett Games.

- Karsten hadde et ekstremt bra løp og en veldig god tid. Jeg vet hvor deilig det er å få til et sånt løp når det gjelder som mest, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

BLE FOR IVRIG: Jakob Ingebrigtsen er klar på at han nærmer seg verdenstoppen, men fikk det ikke helt til å stemme på Bislett under Diamond League. Årsaken, ifølge ham selv, er at han ble for ivrig på grunn av publikum. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Da Amalie Iuel snakket med Dagbladet etter målgang, var hun tydelig på at forholdene ikke var like ideelle som da hun satte norgesrekorden i Polen for ei drøy uke siden.

Krevende forhold - Warholm forbløffer

Likevel banket Warholm til med ny europeisk rekord - altså under forhold som ikke var typiske rekordforhold, blant annet på grunn av den relativt lave lufttemperaturen.

- Det var ti grader kaldere her. Det har en del å si, men det er umulig å svare på hvor mange tiende- og hundredeler det kan utgjøre, sier Iuel, som selv var 65 hundredeler bak sin norgesrekord, til Dagbladet.

Uansett hever det Warholms prestasjon ytterligere. Verdensrekorden på 46,78, satt helt tilbake i 1992 av Kevin Young, blir mer og mer realistisk.

- Så da har du enda mer å gå på, Karsten?

- Jeg liker å tro at jeg alltid har noe gå på. Hvis ikke er det tungt å holde på. Det var litt tøffe forhold i dag; det ser du på tidene til de bak meg. Samtidig er jeg flink til å utnytte forholdene, sier Warholm til Dagbladet.

Nærmest Warholm var iren Thomas Barr, som snek seg forbi McMaster de siste meterne. Han er mektig imponert over det norske friidrettsesset.

- Oh my … Karsten løper så raskt om dagen. Karsten er helt utrolig. Tiden hans her er sensasjonell, spesielt med tanke på at det ikke er rekordforhold på papiret i dag. Det er helt vilt, sier Thomas Barr til Dagbladet.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Samtidig er det lenge til Doha. Mye kan skje da. Vi har litt tid på å utjevne avstanden opp til ham.

Store smerter

Warholm smiler når Dagbladet viderebringer Barrs reaksjon.

- Thomas Barr er en enormt sjenerøs fyr og en veldig sterk konkurrent. En veldig bra fyr, sier 23-åringen.

Samtidig manglet Warholms to sterkeste utfordrere, Abderrahman Samba og Rai Benjamin, under Bislett Games.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Å løpe mot Samba og Benjamin, kan slå begge veier. Man kan bli stresset og gjøre noe dumt, eller bli trigget å løpe enda fortere. Men jeg føler meg rolig og erfaren i slike situasjoner. Når vi møtes i Doha, vil det bli et fantastisk «rotterace». 400 meter hekk er noe helt særegent akkurat nå, sier Dimna-gutten til Dagbladet.

Warholm haltet etter målgang og hadde tydelige smerter, men det er ingen grunn til bekymring.

- Jeg fikk krampe da jeg gikk opp trappa. Det er helt ufarlig. Jeg går det av i løpet av en dag eller to. Det er bare dritvondt akkurat når jeg sitter, sier 23-åringen.

Hør Warholms egne ord her:

NY EUROPEISK REKORD: Karsten Warholm var en lykkelig mann etter bragden på Bislett. Repoter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Irsk Bislett-hyllest

Sammen med spesielt Samba og Benjamin løfter Warholm nå nivået på 400 meter hekk til helt nye høyder, som Dagbladet skrev tidligere denne uka.

En ny bekreftelse kom torsdag kveld med en 23 år gammel nordmann i spissen.

- Nivået nå er helt drøyt. Vi kommer bare nærmere og nærmere verdensrekorden. Vi pusher hverandre framover til tider som er langt over det vi løp på for noen år siden. Det er helt vilt det som skjer nå, sier Barr til Dagbladet.

Han er også imponert over atmosfæren på Bislett Stadion.

- Bislett er en fantastisk stadion. Atmosfæren er helt briljant. Jeg elsker å komme hit til Oslo å løpe.