GULLFAVORITT: Karsten Warholm er gullfavoritt i U21-EM både på 400 meter hekk og 400 meter flatt. Foto John T.Pedersen / Dagbladet
GULLFAVORITT: Karsten Warholm er gullfavoritt i U21-EM både på 400 meter hekk og 400 meter flatt. Foto John T.Pedersen / DagbladetVis mer

Karsten Warholm i U23-EM

Warholm skal kjempe om to gull samtidig: - Det er ganske drøyt. Det blir som Tour de France

Karsten Warholm går inn i U23-EM med en ekstrem konkurranseplan, men frykter likevel ikke rovdrift på egne ressurser.

(Dagbladet): Det er godt at Karsten Warholm er tidligere juniorverdensmester i mangekamp og har et solid treningsgrunnlag når han skal forsøke på noe meget krevende i U23-EM i polske Bydgoszcz denne uka.

Warholm kommer til å løpe for gull i både 400 meter og 400 meter hekk, to øvelser som går nesten parallelt under mesterskapet.

All den tid sunnmøringen må gjennom både forsøksheat og semifinaler før de store finalene, vil det bety knalltøff belastning for friidrettsesset.

VM i friidrett i London, som starter 5. august, er det største målet denne sesongen, men til tross for at han etter årets bragder seiler opp som en gullkandidat der, vil Warholm også gå «all in »under U23-EM.

Han frykter ikke at det betyr rovdrift på egne ressurser og krefter.

- U23-EM har alltid vært planen. Jeg har aldri vurdert å droppe det. Spørsmålet har vært om jeg skal løpe både 400 meter og 400 meter hekk eller om jeg skulle droppe dobbelen. Det er ganske drøyt, egentlig, sier Warholm til Dagbladet.

Offensiv som han er, har stortalentet besluttet at han skal prøve seg på begge distanser.

BELASTNING: Karsten Warholm får virkelig testet hvor mye han tåler i de kommende dagene i U21-EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BELASTNING: Karsten Warholm får virkelig testet hvor mye han tåler i de kommende dagene i U21-EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Før eller siden kommer jeg til å ta en feil beslutning. Spørsmålet er når det skjer. Kanskje blir dette for tøft, men vi har en plan og har troa. Ellers hadde vi ikke gjort det.

- Litt som Tour de France

Nå blir det flere konkurranser hver dag, med få timers mellomrom, når det hele starter torsdag før klimakset kommer med finalene i helga.

- Det blir heftig og litt som Tour de France. Vi får håpe min bakgrunn fra mangekamp spiller positivt inn, sier 21-åringen.

- Hva handler avgjørelsen om?

- Det handler om risiko og mulig avkastning. U23-EM er egentlig der jeg hører hjemme aldersmessig, og det er alltid noe ekstra og kult med mesterskap. Jeg velger lett U23-EM foran et ekstra Diamond League-stevne, sier 21-åringen.

Kjenner ikke konkurrentene

Han går inn i U23 som gullfavoritt. Selv er han ikke helt sikker på hva konkurrentene er gode for, men ingen av dem har prestert på det nivået Warholm har gjort mot de aller største i Diamond League.

- Jeg vet ikke hvem jeg skal løpe mot. Jeg tror ikke det er noen på min alder som har hevdet seg mot de beste seniorene, men jeg har ikke helt oversikt, sier Warholm.

Han ble juniorverdensmester i mangekamp i 2013 og setter det som et av karrierens desidert største øyeblikk. Nye gullmedaljer i U23-EM vil gi Warholm den følelsen han liker aller best.

- Det var en kul og spesiell opplevelse da jeg ble juniorverdensmester. Nå har jeg opplevd mer og går inn med mer erfaring. Det er gjerne en fordel.

Kontraster

Fredag ble han kåret til månedens friidrettsutøver i Europa, noe han setter svært høyt.

Med norske rekorder, årsbeste i Europa og seirer i Diamond League, er allerede sesongen en suksess for unggutten.

Det er ikke lenge siden ingen kjente Warholm igjen da han vikarierte som NRK-reporter og spurte folk på Karl Johan om de visste hvem Karsten Warholm er.

Ingen kjente ham igjen. Nå er det imidlertid annerledes.

- Jeg merker at det er litt flere blikk på gata og at folk kjenner meg igjen. Det er gøy og litt rart. Jeg har slått av en god del prater på gata i det siste og trives godt med det, forteller Warholm.

Måtte ta timeout

Han er en utadvendt kar og ikke ukomfortabel med oppmerksomhet, men etter seirene i Diamond League på Bislett og i Stockholm i løpet av bare noen dager, tok det helt av.

Da ble det nesten i overkant, selv for en offensiv gutt som Warholm.

- Jeg er glad i anerkjennelse, men jeg ble litt overrasket over hvor mye oppmerksomhet det ble rundt Bislett og Stockholm. Det var mer enn forventet og en litt skrekkblandet fryd, forteller Dimna-gutten, som ikke lot seg intervjue i dagene før Bislett Games.

- Jeg måtte ta en liten timeout før Bislett, men det var til det beste når du så hvordan det gikk. Og det er vel litt gøyere for media også om det går bra? spør han retorisk.

Forstår Moans poeng

Warholm har en rekke ganger blitt omtalt som kanskje tidenes største friidrettstalent.

Det er noe kombinertprofilen Magnus Moan synes gir et unødvendig press, på samme måte som for eksempel Johannes Høsflot Klæbo, Casper Ruud, Martin Ødegaard, Jakob Ingebrigtsen og Jarl Magnus Riiber.

- Jo mer man snakker om at man er et talent, jo mer bygger man opp unødvendige forventninger. Da blir fallhøyden så mye større. La dem få jobbe i fred og utvikle seg, var Moans budskap overfor Dagbladet.

Warholm er ikke uenig i det.

- Det er vanskelig å leve opp til forventningene. Spranget fra junior til senioor er større enn det de fleste tror og kanskje også større enn det vi utøverne tror. Det tar tid og kan påvirkes av mange faktorer. Dette er marginenes idrett, mener Dimna-gutten.

- Det er heavy å bli best i verden. Man vet aldri. Plutselig kommer det en Usain Bolt i vår øvelse som endrer alt.