INSPIRERER: Karsten Warholm blir stadig trukket fram i internasjonale kåringer og inspirerer stadig flere i friidrettsverden.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INSPIRERER: Karsten Warholm blir stadig trukket fram i internasjonale kåringer og inspirerer stadig flere i friidrettsverden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholms frisyre og klypeøyeblikk

Warholm stusser over mellomkrigsfrisyre-stempel:
- Hva mener de med det?

Karsten Warholm ler av det som blir omtalt som en frisyre fra 1926 og forteller nå med egne ord hva som skjedde da han ba fotograf Phil Noble om å klype ham.

(Dagbladet): En eventyrsesong som Karsten Warholm gir karakteren 95 på en skala fra 1-100 er omsider avsluttet.

I løpet av noen måneder har 21-åringen fra Dimna gått fra å være en utøver som sjelden ble gjenkjent i Norge til en internasjonal friidrettsstjerne som stadig vekk blir trukket fram i internasjonale kåringer.

Friidrettsmagasinet Spikes nevner nå Karsten Warholm i samme åndedrag som Luvo Manyonga, Blessing Okagbare-Ighoteguonor, Mutaz Essa Barshim, Mo Farah og Darrell Hill når de oppsummerer årets største øyeblikk i Diamond League.

De lar seg imponere og begeistre over hvordan den tidligere mangekjemperen har tatt overgangen til 400 meter hekk på rekordtid og spesielt da han triumferte på hjemmebane på Bislett Stadion i juni.

- Ikke sett siden 1926

En ny norsk folkehelt var født. En idrettshelt med en helt normal hårfrisyre, vil nok de fleste si, men ikke ifølge dette friidrettsmagasinet.

HISTORIEN BAK: Karsten Warholm forteller nå med egne ord hva som skjedde bak dette bildet. Foto: REUTERS/Phil Noble
HISTORIEN BAK: Karsten Warholm forteller nå med egne ord hva som skjedde bak dette bildet. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Den friske og unge gutten med en hårfrisyre vi ikke har sett siden 1926, gikk ut hardt og holdt helt inn på 400 meter hekk i friidretts-VM i London, skriver Spikes.

Til Dagbladet forteller en smilende Karsten Warholm at han stusser over den omtalen.

- Du, jeg leste faktisk det der. Jeg skjønte ikke helt hva de mente om det. Hva mener de med det? Forsto du hva de mente? spør Warholm til Dagbladet.

- Nei, ikke egentlig.

- Jeg fikk ny sveis i går, men jeg trodde dette var en helt standard sveis. Men hvis det magasinet synes det, er det bare gøy. Jeg tar det med et smil, sier sunnmøringen.

Inspirerer verden

Det norske friidrettsunikummet ble for øvrig nominert til månedens friidrettsutøver i Europa for august sammen med blant annet superstjerna Mo Farrah. Men ingen av dem gikk til topps. Det gjorde i stedet tyrkiske Ramil Guliyev etter VM-gullet på 200 meter i London.

Warholm ble på sin side historisk med gullet på 400 meter hekk i London som den første nordmannen med et VM-gull i en løpsøvelse. Det er heller ikke hverdagskost at europeere tar VM-gull på løpsøvelser. Warholm inspirerer flere enn bare nordmenn med sine eventyrlige prestasjoner.

- Jeg håper jeg er til inspirasjon. Det er veldig kult hvis unge utøvere i både Norge og andre land kan bruke dette til noe posititvt, forteller 21-åringen.

Han har fått mye internasjonal omtale den siste tiden, og selv om han ikke ble gjenkjent på gatene i Norge for noen måneder siden, har Karsten Warholm nå blitt et navn med internasjonal tyngde i friidrettsverden.

- Du trodde det var en myte?

Warholm sto for ett av de mest minneverdige øyeblikkene i VM - også med et globalt perspektiv - da han skrek som Edvard Munchs velkjente maleri og ba fotograf Phil Noble bokstavelig talt om å klype ham for å vite om gulløyeblikket faktisk var reelt.

- Ba du virkelig fotografen om å klype deg?

- Du trodde det var en myte? Ja, jeg er ganske sikker på at jeg gjorde det. Tilbakemeldingene var at det var et veldig bra motiv. Det kunne vært en myte, men det skjedde faktisk, forteller Warholm til Dagbladet.

- Jeg visste at jeg var våken for så vidt, men jeg tenkte at det var for sykt. Det var absurd. Surrealistisk. Det er alt man går og fabler om. Så blir det en realitet. Det er en ekstremt spesiell følelse.

- Gjorde det vondt?

- Nei, han kløp veldig forsiktig. Det var vennlig, sier Dimna-gutten.

Skal henge opp Skrik-bildet

Skriket til Warholm - som gikk verden rundt innrammet i Edvard Munchs velkjente maleri - skapte minner for livet.

- Det bildet har jeg planer om å få opp på et lerret. Det er helt fantastisk og nesten som at jeg skulle ha planlagt det. Men det var ikke det. Da hadde det ikke blitt like bra. Det var ekte idrettsglede, forteller Warholm.

- Jeg får aldri muligheten til å vinne mitt første VM-gull igjen. Det er helt spesielt. Det blir nok ikke like spontant om jeg skulle vinne igjen. Lista ligger en annen plass nå.