Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm i EM:

Warholm tok EM-gull på 400 meter hekk

EM-gull på datoen ett år etter VM-gullet. Warholm vant med tida 47,64.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): - Ich liebe Deutschland, ropte Warholm etter gulløpet. Dette til enorm jubel på Olympiastadion.

På dagen ett år etter VM-gullet i London fulgte Karsten Warholm opp med EM-gull. I en allerede brennhet tysk hovedstad fikk Warholm hele stadion til å ta fyr med både flammende løp og sitt frieri til hjemmefansen.

Ordene fikk rett og slett Berlin-publikumet til å koke. De elsket frieriet av den norske gullgutten, og svarte med et brøl tilbake.

Til Dagbladet forklarer Warholm det tyske frieriet slik:

- Det var som bestilt det. Jeg måtte bare.

- Umulig å vinne

Showmannen var best igjen. Men i kveld kostet det:

- Det her var helt sykt. Helt sykt. Jeg var veldig fokusert i dag og visste at det ville bli tøft. Copello var helt rå i dag. Jeg prøvde å løpe mitt løp. Så kom han på innsiden av meg. Heldigvis hadde jeg litt igjen i banken, sier Karsten Warholm etter EM-gullet, ikledd vikinghjelm og norsk flagg.

9. august er for alvor blitt en dato å huske for 22-åringen.

Ingen er bedre i Europa (eller verden) på 400 meter hekk enn mannen fra Ulsteinvik. Han vant på tida 47.64 - noe som også er ny personlig rekord.

Yasmani Copello fra Tyrkia truet Warholm på oppløpet, men nordmannen var råsterk de siste 50 meterne. Tyrkerens tid ble 47,81.

NORSK FLAGG: Og etter hvert fikk Warholm også på seg vikinghjelmen. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP)
NORSK FLAGG: Og etter hvert fikk Warholm også på seg vikinghjelmen. Foto: Andrej ISAKOVIC / AFP) Vis mer

- Jeg løp raskt i dag, men min norske venn er fantastisk. Det var umulig for meg å vinne i dag. Jeg trodde at jeg kunne vinne i dag, men Karsten var bedre. Han er utrolig. Jeg må bare gratulere ham med gullet, sier Copello til Dagbladet.

Om rivalen, sier Warholm:

- Det kom litt som et sjokk at Copello skulle løpe så fort. På en annen side var jeg nok forberedt på at han ville gjøre alt for å forsvare tittelen sin. I tillegg er han en mesterskapsløper. Samtidig føler jeg at jeg også leverer bra i mesterskap. Det viste jeg i dag. - Det er fantastisk å kunne gjenta suksessen, men det kostet nok mer enn det ser ut som. I år har jeg måttet løpe enda raskere enn i fjor. Nivået er høyere.

Kostet ekstremt mye

I 32 grader i den tyske hovedstaden viste den norske yndlingen styrke fra start til mål. Hele uka har det vært press på ham. Hele Friidretts-Norge har spådd Warholm-jubel og et rekord-EM for nasjonen.

- Det koster ekstremt mye, men er det noen som greier det er det Karsten. Det er rimelig umenneskelig det han har levert her, sier trener Alnes til Dagbladet:

Warholm var nemlig stor favoritt før finalen på 400 meter hekk. Ingen fra Europa har slått den regjerende verdensmesteren på distansen denne sesongen.

Og Warholm levde opp til favorittstemplet på Olympiastadion i Berlin.

Mannen fra Ulsteinvik var en av EMs aller største gullfavoritter hos bookmakerne før mesterskapet.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Supermann

Warholm har også fått mye ros hos konkurrentene. Spesielt ettersom nordmannen stiller på både 400 meter og 400 meter hekk.

- Et ekstremt prosjekt. Det er vel det som kan bli redningen for oss andre og kanskje gjøre det mulig å slå ham, sa Thomas Barr til Dagbladet før finalen.

Men Barrs bønn ble ikke hørt.

Å løpe både 400 meter og 400 meter hekk i ett og samme mesterskap, er svært uvanlig og særdeles krevende. Allerede fredag 21.05 er det klart for finale på 400 meteren.

Warholm har under et døgn på å gjøre seg klar.

- Det er helt galskap å kombinere disse to distansene i løpet av et så kort tidsrom. Warholm er en gal mann. Men det er rått og inspirerende. Han elsker å konkurrere og prøver å bryte barrierer. Det er bare å applaudere, sier Barr til Dagbladet.

- Det er ikke antall løp i seg selv, men at kroppen har det presset over så langt tid, sier Alnes til Dagbladet.

- Var dere nære å kutte ut 400 meter flat?

- Vi var langt fra. Vi har sagt gjentatte ganger at hvis ikke folk tør å ta sjanser, hadde vi fortsatt trodd at jorda var flat. Men skal du kjøre sånn som vi kjører nå, må det være eksepsjonelle folk som er med også. Det er Karsten.

OVERLEGEN: Karsten Warholm på vei til gullmedaljen. Copello (til høyre) og Warholm lå lenge side ved side, men på oppløpet var nordmannen overlegen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
OVERLEGEN: Karsten Warholm på vei til gullmedaljen. Copello (til høyre) og Warholm lå lenge side ved side, men på oppløpet var nordmannen overlegen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer

Kombinasjon

Konkurrentene takker og bukker, samtidig som de deler ut mye ros til Dimna-gutten.

- Det går imot mine prinsipper å si at noen er uslåelige, så Karsten Warholm kan bli slått, men det er ekstremt vanskelig å klare det. Han er regjerende verdensmester og har tatt nye steg siden i fjor. Han løper på tider som vi andre ikke har vært på. Det er en formidabel oppgave, sier estlenderen Rasmus Mägi til Dagbladet.

- Hva tenker du om at han skal løpe 400 meter flatt i tillegg til 400 meter hekk?

- Å kombinere dette er knalltøft, og det er kort tid å restituere seg på, sier estlenderen.

Plutselig seiler nå Warholm opp som en medaljekandidat på 400 meter flatt.

- Det er doblingene som har bygd meg som idrettsutøver og som individ. Det er ingen som har klart dette før, og det trigger meg veldig, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!