Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Warholm vant kongepokalen for femte gang på rad

Karoline Bjerkeli Grøvdal vant Kongepokalen for kvinner.

NY KONGEPOKAL: Karsten Warholm kunne juble for kongepokalen på Hamar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY KONGEPOKAL: Karsten Warholm kunne juble for kongepokalen på Hamar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karsten Warholm ble søndag tidelt kongepokalen i friidretts-NM for femte år på rad. Det har ingen mannlig utøver klart før ham.

På kvinnesiden gikk kongepokalen til Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Warholm festet et jerngrep om kongepokalen på herresiden da han suste inn til kruttsterke 47,43 på 400 meter hekk fredag. Tiden var kun 33 hundredeler svakere enn hans ferske europeiske rekord på distansen satt under Diamond League-stevnet i London nylig.

Med fem kongepokaler befinner Warholm seg for øvrig i celebert selskap. Tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen og sleggelegenden Sverre Strandli er de to eneste som har flere på herresiden i norsk friidrett. De stoppet begge på seks.

Ingen av dem klarte imidlertid fem på rad. Strandli tok fire kongepokaler i perioden 1950 til 1953, mens Thorkildsen måtte nøye seg med tre på rad i sine velmaktsdager.

- Det er litt kult da. Det var ekstra motiverende å ta den femte, sier Warholm til NRK.

Waitz topper

Diskoslegenden Knut Hjeltnes er ved siden av Karsten Warholm den andre som har tatt i alt fem kongepokaler.

På kvinnesiden i norsk friidrett troner Grete Waitz suverent på toppen med sju kongepokaler. De kom etter hverandre fra 1973 til 1979. Tidligere høydehopper Hanne Haugland og spydlegenden Trine Hattestad har fem pokaler hver.

Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk kongepokalen for andre gang søndag. Også i 2017 gikk den til langdistanseløperen fra Isfjorden.

- Det henger vel høyt. Det er min andre kongepokal og slik nivået er nå, så er det veldig gøy å få den igjen, sier Grøvdal til NRK.

Grøvdal løp inn til tiden 9.24.53 da hun vant 3000 meter hinder i NM lørdag. Etterpå var hun klar på at tanken på kongepokalen lå i bakhodet da hun løp.

Lag-EM neste

Vinneren av kongepokalen utpekes av en jury som nedsettes i forkant av hvert mesterskap. Det er ingen begrensning i hvor mange ganger samme utøver kan tildeles pokalen.

For Warholm og Grøvdal kommer konkurransene tett i tiden framover. Kommende helg løper de begge lag-EM i Sandnes. Der velger Warholm 400 meter flatt framfor spesialdistansen 400 meter hekk, mens Grøvdal skal løpe både 1500 og 3000 meter.

Sesongens store høydepunkt, VM i Doha, er først i månedsskiftet september/oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!