Diamond League-finalen i Zürich

Warholm vant superduellen! Tidenes nest raskeste tid

Karsten Warholm kom seg under den magiske 47-grensa for første gang og løp inn til supertida 46,92 i Zürich. Det er den nest raskeste tiden gjennom alle tider, ny europarekord, ny årsbeste i verden og ny Diamond League-rekord. Samtidig ble han en knapp halv million rikere.

RAKORDLØP: Karsten Warholm (23) stormet inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk i Zürich. Video: Magnus Gamlem / Dagbladet Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Karsten Warholm kjempet for å bli tidenes første norske Diamond League-vinner da han dundret ut fra startblokkene i Zürich.

Alt handlet om duellen mellom Warholm og Rai Benjamin på 400 meter hekk i kveld. Resten av feltet var statister til det etterlengtede møtet, som er en pekepinn på hvem som er best forberedt til sesongens store høydepunkt - VM i Qatar.

Både Warholm og Benjamin snakket om det psykologiske aspektet ved kveldens finale, og det var nordmannen som skaffet seg et overtak i Zürich.

Og for en drømmekveld det ble for Karsten Warholm.

23-åringen fra Ulsteinvik holdt unna for amerikaneren på oppløpet i superduellen og stormet inn til vanvittige 46,92. Det er den nest raskeste tiden gjennom alle tider på 400 meter hekk - og først gang Warholm kom seg under 47.

Det er også ny europarekord, ny årsbeste i verden og ny Diamond League-rekord på distansen.

- Det er et veldig stort øyeblikk for meg, og jeg tror det er stort øyeblikk for Leif-Olav. Han har også hatt veldig lyst til å komme under 47. Det er veldig stas, og jeg kjenner at det betyr veldig mye for meg. Det er noe med å gå ut å gjøre det, for det er ikke så veldig lett. Man er «shaky», man er nervøs, og man vet man må gå ganske dypt for å få den. Men når det først sitter, så tenker jeg bare «det var gøy», og ganske fortjent vil jeg si, forteller Warholm til Dagbladet.

Selvkritisk: - Dritdårlig

Selv om Warholm senket sin tidligere rekord på 47.12 med 20 hundredeler, var ikke løpet perfekt. Nordmannen beskriver den niende hekkepasseringen som «dritdårlig», men tror likevel ikke at feilen utgjorde en veldig stor forskjell.

- Tydeligvis ikke altfor mye, men jeg hadde en veldig tøff åpning og det er klart det skal svi. Og det gjorde det også. Jeg visste da jeg kom i mål foran Rai, jeg så at jeg var et lite hestehode foran, da visste jeg det ble en god tid. I dag var seieren det viktigste, men jeg fikk i både pose og smekk, smiler han.

Kevin Young innehar verdensrekorden opp 46,78, satt i OL i Barcelona helt tilbake i 1992. Den er nå kraftig truet av en idrettsfenomenet fra Søre-Sunnmøre.

TIDENES NEST RASKESTE: Karsten Warholm løp inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk. Foto: NTB Scanpix
TIDENES NEST RASKESTE: Karsten Warholm løp inn til historiens nest beste tid på 400 meter hekk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Benjamin fikk tiden 46,98 og senket sin personlige rekord med fire hundredeler. Det er første gang i historien at to utøvere løper under 47 sekunder i samme løp.

Amalie Iuel er imponert over Warholms prestasjoner, men ikke alt imponerer henne like mye:

IMPONERER: Amalie Iuel overrasker og imponerer når hun på amerikansk, dansk og sunnmørsk kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Har til salt på maten

Vinneren av Diamond League stakk av med en pokal formet som en diamant og 450 000 kroner i premiepenger.

Sin sunnmørske herkomst til tross, Warholm bryr seg egentlig ikke om pengene.

- Av en eller grunn er det ikke pengene som er det viktigste. Jeg klarer meg og har til salt på maten, for å si det mildt. Disse prestasjonen kan du ikke kjøpe for penger. Samtidig er det veldig fint å få det på kjøpet og jeg har fått en utstyrsleverandør som betaler gode bonuser. Det begynner å betale seg dette her. Det er fint, også er det mer å dele med evigunge Alnes slik at han kan pensjonere seg en gang i framtida. Det fortjener han.

I tillegg til kveldens store pengepremie, har Warholm vunnet fire Diamond League-stevner tidligere i år. De gir 10 000 dollar per seier. Det gir en totalsum på over 800 000 kroner etter i kveld. Det er ikke offentlig hvor mye Warholm tjener på Puma-avtalen sin, men han har som han sier til «salt på maten».

Håper på Samba

Dette var første gang Warholm og Benjamin møttes til duell. Amerikaneren har ikke deltatt i mange Diamond League-stevner i år, og Warholm har gjort som han har villet det han har stilt opp.

Han vant med 1,40 sekunder i Stockholm, 1,78 sekunder i Oslo, 1,81 sekunder i London og 1,04 sekunder i Paris. Det er enorme avstander på 400 meter hekk.

En Warholm derimot ikke har møtt i år, er Abderrahaman Samba. Utøveren fra Qatar har slitt med en lårskade, og har ikke løpt 400 meter hekk siden mai. I kveld overgikk Warholms Sambas bestetid på 46.98, og nordmannen håper at tidenes nå tredje raskeste mann klarer å komme seg på startstreken under VM på hjemmebane om en knapp måned:.

- Disse duellene som vi har her i dag tror jeg er det beste vi kan tilby sporten vår. Jeg har vunnet mange løp i år, men de seirene der jeg slår Rai Benjamin betyr ufattelig mye mer. Jeg håper Samba blir klar og at det betyr for ham, og jeg vil ikke at han skal gå glipp av det. Men jeg kommer til å pushe ham og ikke gi fra meg VM-gullet, lover Warholm.

450 000 kroner i potten

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Torsdag ble det kåret 16 Diamond League-vinnere i Zürich, i noe som kan ses på som en generalprøve før friidretts-VM i Doha, Qatar.

Fem olympiske mestere, elleve verdensmestere og 12 regjerende Diamond League-vinnere stilte på startstreken i den sveitsiske byen, og konkurransen kunne knapt vært tøffere.

De 12 Diamond League-stevnene denne sesongen har fungert som en kvalifisering til torsdagens finale, og i Zürich ble vinnerne kåret. Det betydde at selv om Warholm har herjet gjennom hele kvalifiseringen, var det ikke nødvendigvis han som ble Diamond League-vinneren i år. Det var det mannen som krysset mållinja først etter 400 meter og ti hekker som gjorde.

Vinneren av hver øvelse stikker av gårde med 450 000 kroner i premiepenger.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Neste uke skal den andre delen av Diamond League-finalen løpes i Brussel, men da i andre øvelser. Der stiller blant andre Jakob og Filip Ingebrigtsen på startstreken.