DRISTIG: Det er langt flere enn bare nordmenn som følger spent med på Karsten Warholms vågale eksperiment i EM i Berlin. Selv trigges han av utfordringen, men er fortsatt i tenkeboksen for om han vil gjennomføre det. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
DRISTIG: Det er langt flere enn bare nordmenn som følger spent med på Karsten Warholms vågale eksperiment i EM i Berlin. Selv trigges han av utfordringen, men er fortsatt i tenkeboksen for om han vil gjennomføre det. Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpixVis mer

Warholm røper hvorfor han vil prøve på det «umulige»

Warholms EM-plan vekker internasjonal oppsikt:
- Det er skummelt

Friidrettsverden sperrer opp øynene for Karsten Warholm vågale EM-plan. Selv er han fortsatt i tenkeboksen på om det er riktig å prøve på 400 meter hekk og 400 meter i ett og samme mesterskap.

Store internasjonale medier som franske L'Équipe og finske YLE slo begge opp nyheten om at Karsten Warholm skal forsøke seg både på 400 meter hekk og 400 meter flatt, totalt fire løp på fire dager. Også det europeiske friidrettsforbundet omtaler sunnmøringens EM-plan som svært interessant.

Den dristige dobbelen skaper global interesse. Blant annet refererer RTEs friidrettskommentator Greg Allen til U23-VM i fjor for å argumentere hvorfor han tror Warholm kan klare kombinasjonen, mens friidrettsjournalist James Sullivan fulgte opp med å omtalte nordmannen som en «dyrisk utøver som trener åtte timer hver dag, men at 400m/400m hekk er en «crazy» dobbel».

Det internasjonale friidrettsmiljøet vil følge Warholms ambisiøse EM-dobbel med argusøyne. Aldri tidligere har noen lykkes spesielt godt med dobbelen.

Warholm: - Skummelt

Overfor Dagbladet legger ikke det norske friidrettsesset skjul på at han selv er svært spent på hvordan det vil gå med den dristige planen. Nettopp denne usikkerheten motiverer ham.

UTFORDRER: Tyriske Yasmani Copello er den nest største gullfavoritten på 400 meter hekk etter Karsten Warholm, her fra VM-gullet i London i fjor. Foto: AP Photo/Leonore Schick
UTFORDRER: Tyriske Yasmani Copello er den nest største gullfavoritten på 400 meter hekk etter Karsten Warholm, her fra VM-gullet i London i fjor. Foto: AP Photo/Leonore Schick Vis mer

- Det er skummelt å kombinere disse øvelsene. 400 meter hekk er en veldig sammensatt og utmattende øvelse. Det er et veldig vanskelig valg. Jeg er fortsatt i tenkeboksen om jeg skal gjennomføre dette, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

I U23-EM i polske Bydgoszcz prøvde Dimna-gutten på det samme og endte opp med gull og sølv på de to distansene.

- Jeg har kombinert det før, men dette er et mer voksent selskap og et annet nivå. Det er både spenstig og dristig. Samtidig er det nettopp denne utfordringen jeg søker litt og som motiverer meg. Jeg vil forsøke å gjøre det som blir sett på som nesten umulig, sier Warholm.

- Men det er ikke helt sikkert at du vil gjennomføre dette?

- Jeg vil føle litt på det, før jeg tar en endelig bestemmelse om jeg faktisk går for begge distanser. Jeg må bestemme meg før semifinalene.

Derfor vil Warholm prøve det «umulige»

Det som taler for Warholm er at han er rangert som en av de 12 beste i Europa på begge distanser, hvilket betyr at han unngår forsøksheatet og går direkte inn i semifinalen. Det gjør totalbelastningen to hakk mer overkommelig enn i motsatt tilfelle.

- Heldigvis slipper jeg forsøket denne gang. Det er en helt avgjørende faktor for at jeg går for dette. Da blir det fire løp på fire dager, men det blir fortsatt knalltøft. Jeg vet det vil koste mye, sier Warholm til Dagbladet.

- U23-EM gikk bra, men det var et annet nivå. Og jeg klarte ikke å vinne gull på begge distanser der heller. Men da var semifinalen i 400 meter hekk og finalen 400 meter flatt på samme fag. Det slipper jeg heldigvis nå. Denne gang får jeg rundt 24 timer mellom løpene. Forhåpentligvis vil det holde, håper sunnmøringen.

24 timer er som en evighet å regne sammenliknet med alle eksperimentene Warholm har gjort i ungdomsalderen. U20-VM i 2015 er det mest ekstreme eksemplet med 400-meterfinale bare en halvtime etter siste øvelse i tikampen.

- Hvor svekket ble du i U23-EM av å kombinere øvelsene?

- Jeg var rundt ett sekund bak persen min. I U20-VM i 2015 løp jeg 400-meterfinale bare en halvtime etter siste løp i tikampen. Da løp jeg 2,5 sekundere saktere enn den daværende rekorden min. Heldigvis er det større restitusjonsrom i årets EM, sier 22-åringen.

Den spesielle datoen

Han motiveres av å prøve seg på utfordringen som mange mener er i overkant tøff.

- Det er tøft både fysisk og mentalt, men jeg ønsker å gi meg selv en utfordring. Jeg vet ikke om noen som har hatt stor suksess med å kombinere dette før. Det trigger meg.

Warholm var ingen gullfavoritt i VM i London i fjor. I år går han inn som den store favoritten på 400 meter hekk.

- Jeg kunne klart meg uten favorittstempelet, men samtidig skal jeg klare å kose meg med det. Når jeg vinner VM-gull på distansen, kan jeg takke meg selv. Jeg angrer ikke et sekund på det, og da blir økt press konsekvensen. Jeg merker stor forskjell på inngangen til dette mesterskapet og det forrige, sier multitalentet til Dagbladet.

- Det som er ekstra kult, er at EM-finalen på 400 meter hekk er nøyaktig samme dato, 9. august, som da jeg ble verdensmester på distansen i London-VM. Det er rått. Uansett hvordan det går, er det en lykkedag for meg. Hvis jeg skulle vinne gull igjen, får jeg vurdere å la dette bli min nye bursdag. Jeg får eventuelt ta det papirarbeidet seinere, sier 22-åringen humoristisk.

Bonusdistansen

Der Warholm er den store favoritten på 400 meter hekk, er han en som en outsider å regne på 400 meter flatt.

- Det er vanskelig å si hva jeg kan forvente på 400 meter flatt, men jeg er nr. 6 på lista. Kommer jeg til finalen, er det julekvelden. Og når man først er i en finale, kan jo alt skje. Det så vi i VM i fjor, sier sunnmøringen til Dagbladet.

Den tyrkiske medaljegrossisten Yasmani Copello er den presumptivt sterkeste utfordreren til Warholm på 400 meter hekk.

- Copello er helt klart den største utfordreren. Han er enormt stabil og en mesterskapsløper. Som type er han en sjarmerende fyr med godt humør, selv om engelsken er litt svak. Men vi kommuniserer på idrettens språk. Stemningen er god, sier det norske gullhåpet.