Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette skjer i idrettsåret 2018

Warholms «skrik» ble det største øyeblikket i år. 2018 kan bli et enda morsommere idrettsår

Høydepunktene står i kø gjennom 2018.

ØYEBLIKK: Karsten Warholms VM-gull var et av de største norske idrettsøyeblikkene i 2017. I 2018 venter nye store idrettsarrangementer verden rundt. REUTERS/Lucy Nicholson   TPX IMAGES OF THE DAY
ØYEBLIKK: Karsten Warholms VM-gull var et av de største norske idrettsøyeblikkene i 2017. I 2018 venter nye store idrettsarrangementer verden rundt. REUTERS/Lucy Nicholson TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Idrettsåret 2017 er snart historie, og et raskt tilbakeblikk viser et år med store norske idrettsøyeblikk:

Karsten Warholm fengslet en hel idrettsverden da han tok VM-gull på 400 meter hekk, Filip Ingebrigtsen vant VM-bronse på 1500 meter, Marit Bjørgen tok hele fire VM-gull, Maiken Caspersen Falla fulgte hakk i hæl med sine tre gull, håndballherrene tok et sensasjonelt VM-sølv, Edvald Boasson Hagen tok til slutt en etappeseier i Tour de France, og Alexander Kristoff skapte spenning på hjemmebane.

Listen er lang, og kunne vært lenger, men nå er det på tide å se framover mot et nytt, og forhåpentligvis, suksessfullt norsk idrettsår. For høydepunktene står i kø.

Kan passere Russland

For de fleste nordmenn vil OL i Pyeongchang være det sportslige høydepunktet i 2018. Norge har stolte tradisjoner i vinter-OL, og står med nest flest gull gjennom tidene med sine 118 topplasseringer. Kun utestengte Russland har flere, og i Sør-Korea er sjansene store for at Norge passerer naboen i øst. Russland og Sovjetunionen har 123 gull sammenlagt.

Nordmenn er bortskjemt med fantastiske resultater fra vinter-OL, og under forrige OL i Sotsji endte Norge opp med elleve gull-, fem sølv- og ti bronsemedaljer. Og det er gode grunner til å anta at det vil bli fanget nye medaljer mellom 9. og 25. februar neste år.

Med store medaljehåp i langrenn, alpint, skiskyting, kombinert, skihopp, snowboard og skøyter, vil det norske folk ha god grunn til å benke seg foran TV-apparatet tidlig som seint.

8-18. mars arrangers Paralympics på samme sted. Her er Birgit Skarstein et av Norges medaljehåp. Den allsidige jenta fra Levanger tok sølv og bronse i Para-VM tidligere i år. Hun har også VM-gull i roing fra 2017 og 2014.

Lykkes det for Messi?

For fotballspillere og fotballfans er verdensmesterskapet i fotball Den hellige gral. Fotball-VM er verdens mest populære idrettsarrangement og i 2014 hadde hver kamp over 200 millioner seere. VM-finalen mellom Tyskland og Argentina plasserte 913 millioner mennesker foran TV-apparatene.

I 2018 er det Russland som har fått æren av å arrangere mesterskapet, og verdens beste spillere samles for å skrive seg inn i historiebøkene. Blir dette året der Lionel Messi endelig blir verdensmester? Klarer verdensener Tyskland å vinne for andre gang på rad? Kan en underdog gripe muligheten?

Under EM i 2016 smeltet Island Europas hjerter, nå står verden for tur. Åge Hareide og hans Danmark har billett til Russland, mens et Sverige uten Zlatan Ibrahimovic står klar til å vise at det finnes flere talentfulle pojker hos de gulblåe. Norge må følge mesterskapet hjemmefra i sedvanlig stil, men har likevel mye å glede seg til. VM går av stabelen mellom 14. juni og 15. juli.

Ny sjakkfeber?

Magnus Carlsen har gjort sjakk populært i Norge, og i en slags slår sjakkinteressen inn for fullt annethvert år. Carlsen er i ferd med å gjøre egen VM-deltakelse til en tradisjon, og som i 2016 skal han forsvare verdensmestertittelen i 2018.

Den første gangen Carlsen ble verdensmester var det indiske Viswanathan Anand som var motstander. Sist gang var det Sergej Karjakin som ble beseiret. Hvem Carlsen må slå i London i november 2018 er ennå ikke klart.

I februar arrangeres det en kandidatturnering for å avgjøre hvem som får kjempe om tittelen "verdens beste sjakkspiller" sammen med nordmannen.

Håndball

Håndball har først og fremst blitt forbundet med de suverene håndballdamene i Norge, men nå har herrene begynt å melde seg på i kampen om oppmerksomhet.

I januar i år tok de VM-sølv og i januar i 2018 er det EM-tittelen de skal kjempe om. Mesterskapet går av stabelen 12-28. januar, og Norge er i gruppe med Frankrike, Hviterussland og Østerrike. Med supertalentet Sander Sagosen som den største stjernespilleren, har de norske herrene gode muligheter til å slå godt fra seg.

Elleve måneder seinere er det håndballdamene som skal spille EM. Kvinnelandslaget har gjort fantastiske prestasjoner til en vane, og mellom 30. november og 16. desember er sannsynligheten stor for at de gir det norske folk nye, ekstatiske opplevelser i sofaen og på tribunen.

Tidenes første

I august er det friidrettsutøverne som skal i aksjon i det 24. europamesterskapet gjennom tidene. Norge fikk smaken på medalje under friidretts-VM med Karsten Warholm i spissen, og i sommer skal han og resten av friidrettslandslaget forsøke å følge opp de gode prestasjonene.

Neste års EM blir en del av tidenes første europeiske mesterskap - et multisportarrangement, som i tillegg til friidrett skal inneholde vannsport, sykling, turn, roing og triatlon.

Idrettene som ikke er friidrett skal arrangeres i Glasgow.

OL-kampen

Flere av disse mesterskapene ligger langt fram i tid, men man trenger ikke vente lenge for store, interessante mesterskap.

Faktisk starter hoppuka på denne sida av nyttår, går via nyttårshopprennet og avsluttet 6. januar. Dette blir en viktig oppladning til OL i februar, og kan være avgjørende for hvem som får være med dit.

Det samme gjelder for langrennsløperne. Tour de Ski, som går nokså parallelt med hoppuka har ikke den samme standingen i år som tidligere år. Vanligvis kjemper en samlet langrennselite seg opp monsterbakken den siste dagen, men i et OL-år finnes det viktigere oppgaver. For Petter Northug derimot kan Tour de Ski være avgjørende for OL-deltakelsen, og når Norges kanskje største idrettsprofil er på skjermen, er det god grunn til å skru på.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!