Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Wayne Rooney: - Dette må være den beste England-troppen jeg har spilt i

Kapteinen ønsker å ta med et gull hjem til fansen. I år tror han de har gode muligheter til nettopp det.

SER FRAM MOT EM: Wayne Rooney har stor tro på sitt eget lag foran EM i Frankrike. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media
SER FRAM MOT EM: Wayne Rooney har stor tro på sitt eget lag foran EM i Frankrike. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): England har ikke hatt den største suksessen internasjonalt siden de tok gull på hjemmebane i 1966. Da de igjen fikk EM på hjemmebane 30 år senere (1996), hadde det engelske folket stor tro på suksess. Men hjemmelaget røk etter straffer i semifinalen mot Tyskland, og eventyret var over.

Englands store stjerne, Wayne Rooney, var bare ti år da han så sine forbilder ryke ut av EM på hjemmebane. Mest av alt husker han Stuart Pearce sitt utbrudd etter å ha scora på straffe mot Spania i kvartfinalen (han hadde blitt syndebukk i EM 1990 mot Tyskland, red.anm.), sammen med minner som Paul Gascoignes mål mot Skottland i den siste gruppespillkampen.

- Det var et ikonisk øyeblikk for engelsk fotball, og spesielt for «Gazza». Jeg husker jeg var utenfor Anfield et par ganger (fire kamper ble spilt på Anfield under EM 1996, red.anm.), og jeg husker atmosfæren selv om jeg tror jeg var litt for ung til å forstå hva som egentlig hendte, sier Rooney til den engelske avisa The Guardian.

- Vil bli husket om vi vinner Etter at England hadde slått ut Spania i kvartfinalen tok det helt av i England, før de ble dratt ned på jorda etter Tyskland-tapet. Men hvordan hadde det vært om de vant?

- Jeg har tenkt på det. Jeg snakket med Michelle Farrer i FA og nevnte det. Det er som om de vant, på måten de er husket på. Så tenk om vi kan bli hakket bedre, og vinne hele greia. Vi vil bli husket da. Det er en utfordring for oss, men selvfølgelig håper vi at vi kan vinne, sier Manchester United-spilleren.

TIDLIGERE SYNDEBUKK: Stuart Pearce feiret straffescoringen hemningsløst. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE SYNDEBUKK: Stuart Pearce feiret straffescoringen hemningsløst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

England møter Russland, Slovakia og Wales i årets EM i Frankrike, og Rooney vet at de trenger å vinne etter 50 år uten et eneste stort trofé. Den første er mot Russland, og Rooney vet de helst burde vinne.

- Alle sier du ikke vil tape den første kampen, og om du vinner er forskjellen stor. Denne troppen har potensiale til å være den beste jeg har spilt i, og jeg tror framtida for Englands landslag er veldig lys. Det kan bli en spektakulær start på sommeren, sier Rooney, som synes det er irriterende at de ikke har fått vist hvor gode de egentlig er tidligere år.

Legger ikke for mye press på ungguttene I år vet han at de har en god tropp, og er nødt til å prestere. At de ikke kan dra til Frankrike og forvente at alt bare vil bli servert rett til dem.

Rooney vet at lag vil prøve å stoppe dem, og gjøre det vanskelig for England å vinne hele mesterskapet. Men han er optimistisk, og tror et par av troppens debutanter kan ha stor innvirkning på turneringa.

Totalt har England med seg elleve nye navn, og seks av dem starta forrige ukes kamp mot Portugal (Kane, Vardy, Kyle Walker, Danny Rose, Eric Dier og Dele Alli).

DEBUTEN: Wayne Rooney (da 18 år) debuterte for det engelske landslaget i EM 2004. Her etter scoring i den første kampen. Rooney scora fire mål i mesterskapet, og fikk sitt gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix
DEBUTEN: Wayne Rooney (da 18 år) debuterte for det engelske landslaget i EM 2004. Her etter scoring i den første kampen. Rooney scora fire mål i mesterskapet, og fikk sitt gjennombrudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men det kan også gå andre veien. Derfor er vi forsiktige med hvor mye press vi legger på de aller yngste.

VINNERNE: Tyskland ble europamestere i 1996, etter at de slo Tsjekkia i finalen. I semien sendte de hjemmelaget England ut. Foto: NTB Scanpix
VINNERNE: Tyskland ble europamestere i 1996, etter at de slo Tsjekkia i finalen. I semien sendte de hjemmelaget England ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!