Waynes ville verden

Når David Beckham, etter å ha startet EM i underbuksa, brått blir for en medieparentes å regne, befinner vi oss plutselig i en verden vi ikke har vært i før.

LISBOA (Dagbladet): Wayne Rooney - 18 år og 244 dager gammel i dag - er som dere sikkert har fått med dere Englands nye frelser og denne EM-turneringas desidert mest omtalte person. Det betyr at Wayne Rooney er 18 år og 245 dager gammel i morgen. Og ikke for å være et paranoid petimeter når det gjelder guttungens alder, jeg prøver bare å få fram et poeng.

Når en persons alder ikke lenger omtales bare i år, men som i Wayne Rooneys tilfelle brekkes ned til dager som av naturlige tida-går-grunner adderes i takt med kretsløpet, da er det nemlig alvor.

Ingen brydde seg

Men ingen brydde seg om hvor mange dager gammel Wayne Rooney var i tillegg til de åtte åra han hadde i shortsen da han spilte for Evertons U10-lag mot Manchester Uniteds tilsvarende en iskald og vinterdag for ni år siden.

For å si det som det var - i kretsen av håpefulle foreldre på sidelinja var det ingen som brydde seg om Wayne Rooney i det hele tatt. Bortsett fra én kar da, som også heter Wayne Rooney. Og er faren til Wayne Rooney.

Men det skjedde noe der og da denne søndagen i Manchester. En av de små blå - som den sesongen scoret 14 mål i snitt per kamp - kaster seg plutselig rundt på brasiliansk vis og feier ballen i mål som en torpedo. Wayne Rooney senior klapper ekstatisk i hendene, selvfølgelig gjør han det, det er jo gutten hanss mann, og gutten hans har akkurat scoret et fantastisk mål. Og snart klapper de alle som en - både foreldre, trenere, røde og blå.

Når Wayne Rooney senior ønsker guttungen velkommen på Estadio da Luz til oppvarming før kveldens kvartfinale mot Portugal, har nasjonen England klappet uavbrutt for junior siden onsdag i forrige uke.

Er du lidenskapelig tilhenger av engelsk fotball, så husker du sikkert da Wayne Rooney stjal de nasjonale overskriftene for første gang i det britiske ballkongedømmet. Og hvorfor. Hvis ikke, får du det her:

20. oktober 2002 var i utgangspunktet ment å bli en ganske vanlig lørdag ettermiddag på Goodison Park, Evertons hjemmebane. Arsenal i seiersstim hadde kommet opp fra London for å ta med seg ytterligere tre poeng. Og det var da vi så det fotballelskere innimellom ser - det vi ikke kan forklare opphavet til uansett hvor mye fysiologisk og psykologisk pjatt vi prøver å pepre hjernen med - men som vi kjenner igjen med en gang det åpenbarer seg.

Vi så at Wayne Rooney «har det».

Uten frykt

Wayne Rooney var fire dager unna 17-årsdagen sin og på vei mot Arsenals mål da «har det»-vissheten slo ned i dem som så det. Uten frykt og tanker for å dumme seg ut foran lidenskapelig hjemmesupportere gjorde han det som er blitt hans varemerke - han aksjonerte brått. Og like rent som Tiger Woods treffer med et jern fra fairway, eller Mike Tyson felte sine motstandere uten at de ante hva som traff dem, satte Wayne Rooney læret i bevegelse.

22 meter lenger fram blåste det inn via tverrliggerens underside. Det vant kampen for Everton og var guttungens første scoring blant de voksne.

Og:

Sjekken han hevet neste lønningsdag var på 90 pund - røft regnet 1200 norske kroner.

-  Den beste ungdommen og det største talentet jeg har sett i dette landet siden jeg kom hit for seks år siden, sa Arsenal-manager Arsene Wenger.

-  That boy is awesom (beundringsverdig/helt utrolig).

Der og da var Wengers ord kanskje i meste laget. Wayne Rooney hadde jo tross alt akkurat debutert og bare scoret ett mål. Men i dag er det ikke slik - Arsenal-manageren hadde helt rett. Wayne Rooney er sansynligvis det største talentet England noen gang har sett.

Bob Pendleton, en talentspeider i de unge og håpefulles Sunday League-fotball, var åtte år tidligere ute enn Wenger. Og det var Pendleton som fikk Rooney til Everton.

-  Han var dødelig effektiv allerede da, Wayne scoret nesten hver gang han fikk ballen. Jeg har aldri sett maken verken før eller siden, sier Bob Pendleton.

Uberørt

Helt der oppe blant de store stjernene er det mange Rooney-spørsmål som melder seg. Hva er det som får denne helt spesielle skapningen fra ei boligblokk i Croxteth nord i Liverpool til å tikke? Og hvordan kan en guttunge, som for ikke så altfor lenge siden syklet til treninga, være så til de grader uberørt av EM-omgivelsenes superstjerner som Zidane, Henry, Figo, van Nistelrooy, Nedved og mentor David Beckham, for å nevne noen?

Det kan jo ikke skyldes det enkle faktum - sjøl om lønna gikk opp betraktelig da han skrev sin første proffkontrakt for 17 måneder siden - at han fortsatt kjører rundt i en helt middels Ford?

Selvfølgelig ikke. Men bilen er likevel et godt bilde på at Wayne Rooneys ego ennå ikke har vokst gjennom håret hans. Og at Everton-manager David Moyes, sjøl om de to har vært i synet på hverandre flere ganger, har gjort en god jobb.

Stein på stein

Moyes' motiver for å bruke Wayne Rooney sporadisk etter den voldsomme debuten mot Arsenal var at han ikke ønsket å ta fra guttungen ungdomsåra. Når du ser hint av Alan Shearers sjeldne avslutningsegenskaper og Paul Gascoignes fotballfølelse og ekstreme blikk i en og samme person, er det god grunn til at man velger å bygge stein for stein. Slik Wayne Rooney sjøl har gjort med ungdomskjæresten og nå også forloveden Colleen McLoughlin (18 år, uten at vi bryr oss om dagene).

Det er nemlig ikke så altfor lenge siden han flyttet ut fra nabolaget i Croxteth og sammen med Colleen i et hus han kjøpte for rundt fem millioner kroner.

Slagsmål

Pappa Wayne og mamma Jeanette, sjøl om familien Rooney har gjort et par familiesammenkomster til overskrifter - Jeanette klarte å bli arrestert under et voldsomt slagsmål midt i feiringen av Waynes 18-årsdag - har alltid stilt opp med det de har. Firmat ProActive med Paul Stretford i spissen er nå på plass for å ta seg av det som kommer til å bli en millionbutikk av de sjeldne. Og i det engelske landslaget er det altså David Beckham og nå også Steven Gerrard som står Wayne Rooney nærmest.

Og alle har noen råd.

-  De beste jeg kan gi Wayne er at det er viktig å være god også utenfor banen, sier Steven Gerrard.

-  Som fotballspiller blir man bedømt for det man gjør uansett hvor man er.

Og Gerrard snakker av erfaring. Liverpool-spilleren ble nemlig en gang sett på bar tre dager før en landskamp. Og man gjør ikke sånt uten å havne i den offentlig gapestokken. Der Gerrard ble stående mens møkka haglet.

-  Jeg er en ung gutt og jeg vil sikkert ønske å gå ut en gang imellom jeg også, sier Rooney.

-  Men når det skjer, vil jeg gjøre det ei uke før kamp, og ikke tre dager.

Så langt, smart. Wayne Rooney vet derfor kanskje at i fotballspillernes hav er haiene større og fristelsene flere enn i øvrighetas smule farvann. Og mor og far, agent og rådgiver Stretford i ProActive og til og med Beckham og Gerrard kan kanskje klare å beskytte ham mot verden der ute.

Men:

Å beskytte Wayne Rooney mot Wayne Rooney kan han bare klare sjøl.

-  Alle ser jo hva som skjer - at folk stiller opp for meg og hjelper meg, sier han.

-  Likevel må jeg klare dette sjøl. For gjør jeg ikke det er det jo ingen vits at de andre en gang prøver.

-  Komplimenter er fine, men jeg tror ikke alt jeg hører, sier Wayne Rooney.

Middels ligasesong

Smart det også. Og i hvert fall mye smartere enn den Wayne Rooney som kom tilbake fra ferie tjukk og utrent til sesongoppkjøring med Everton for ett år siden. Det førte til en middels ligasesong fordi han måtte bruke hele høsten til å få av seg ferien og komme i form. Men å være ung og dum en gang er urutinert og klønete - skjer det igjen, vil det være tvers gjennom uprofesjonelt.

For Wayne Rooney er en superstjerne nå. Og det er ingen som har sagt at det er lettere i Waynes world enn andre steder.

FAMILIEFERIE: Wayne Rooney tjener bøttevis av pund, og lønningsposen kan bli doblet etter EM. I fjor ble noen av pundene brukt på familieferie i Mexico. Fra venstre Wayne Rooney senior, Rooney junior, mamma Jeanette, moren til Waynes kjæreste Colleen McLoughlin - og helt til høyre Colleen selv.
FULL FRES: Den engelske landslagstroppen ladet opp til EM på Sardinia. Her tramper Rooney og Michael Owen gokart-pedalen i bånn.
WAYNE VISER VEI: England har både David Beckham og Michael Owen. Men alle snakker om Wayne Rooney - 18 år og 244 dager gammel i dag.
SOLBAD: Wayne Rooney og kjæresten Colleen McLoughlin slikker sol på spanske La Manga. Bildet er tatt i fjor.
ROONEYMANIA: Wayne Rooney har fått engelske fans i Portugal til å gå av skaftet. Han ble tilbedt som et ikon i matchen mot Kroatia.