UT AV STALLKOLLEGAENS SKYGGE: I en sesong der Red Bull-kollega Sebastian Vettel har stilt alle i skyggen, viste Mark Webber seg fram i årets siste formel 1-løp i Brasil.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/YASUYOSHI CHIBA
UT AV STALLKOLLEGAENS SKYGGE: I en sesong der Red Bull-kollega Sebastian Vettel har stilt alle i skyggen, viste Mark Webber seg fram i årets siste formel 1-løp i Brasil.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/YASUYOSHI CHIBAVis mer

Webber ut av Vettels skygge i sesongavslutningen

Vant Brasils Grand Prix foran stallkameraten.

Mark Webber slo lagkamerat og verdensmester Sebastian Vettel og vant sesongavslutningen i formel 1 søndag.

Den australske Red Bull-føreren tok sin første seier i en sesong laget hans har dominert fullstendig. Han var toer bak Vettel i kvalifiseringen, men overtok ledelsen etter 30 av de 71 rundene i Brasils Grand Prix.

Det var problemer med girkassen som spolerte det som så ut til å bli en ny Vettel-triumf. Den 24-årige tyskeren ønsket å avslutte sesongen med seier nummer 12 og måtte få ordre fra stallen om å slippe Webber forbi og passe på bilen sin.

Dermed ble det en ny dobbeltseier for Red Bull.

- Jeg følte meg bra hele helgen. Seb leverte en flott runde og sikret pole. I dag var det jeg som var heldig. Det ville vært fint å kunne duellere med Seb hele veien, men han hadde et problem, sa Webber.

- Jeg er glad for seieren, for jeg har hatt uflaks eller hva man skal kalle det tidligere i år. Det er en viktig seier for meg, og viktig for laget å avslutte med en opptur, la han til.

Det var 35-åringens sjuende seier i karrieren.

Fortjent - Mark kjørte et fantastisk løp, og han fortjente å vinne. Jeg vil ikke si at jeg hadde uflaks. Vi har hatt en forbløffende sesong, og det ville vært drøyt å gremme seg over en annenplass, sa Vettel.

Vettel fikk problemer allerede på femte runde. Lenge tråkket han likevel hardt på gasspedalen, men over radio fikk han beskjed om å sørge for at han fullførte. Han hadde noen innvendinger, men gjorde etter hvert som instruert.

- Laget har vært fenomenalt i år. Det er mye lidenskap i arbeidet som gjøres. Jeg er takknemlig overfor alle gutta i depot, og ikke minst dem på fabrikken i England, sa Vettel.

På de 19 løpene noterte han 11 seirer, ytterligere seks plasser på seierspallen i tillegg til en 4.-plass. I Abu Dhabi måtte han bryte på første runde.

Vettel sikret VM-tittelen allerede med fire løp igjen å kjøre, og lørdag satte han rekord som den første med pole position 15 ganger i en sesong.

Button-sølv Jenson Button ble nummer tre i sin McLaren-Mercedes og sikret dermed VM-sølvet sammenlagt. Han endte 122 poeng bak Vettel, men 12 foran Webber.

- Det var ikke perfekt, men en brukbar sesong. Vi har et godt utgangspunkt for 2012, sa briten.

Fernando Alonso kjørte inn til fjerdeplass søndag, men falt til samme plassering sammenlagt, ett poeng bak Webber.

Vettel var ikke den eneste med girproblemer. Lewis Hamilton måtte av samme grunn bryte på 47. runde.

- Jeg gjorde mitt beste og hadde et bra løp, men dessverre greide jeg ikke å sikre poeng i dag, sa han.

(NTB)