Charlotte Kalla mot Marit Bjørgen

Weng angrer på ordene hun sa til Kalla før Bjørgen ble knust

I sommer klatret Charlotte Kalla på nivå med Therese Johaug og ga norsk langrenn et realt skremmeskudd. I helga viste hun at det bare var en forsmak på hva Marit Bjørgen og de norske jentene har i vente.

BEST IGJEN: Charlotte Kalla viser endelig den beste utgaven av seg selv igjen. I minitouren i Ruka i Kuusamo i helga slo hun selv Marit Bjørgen i duell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST IGJEN: Charlotte Kalla viser endelig den beste utgaven av seg selv igjen. I minitouren i Ruka i Kuusamo i helga slo hun selv Marit Bjørgen i duell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På kvinnestafetten på Beitostølen i november 2009 slo Charlotte Kalla Marit Bjørgen i en ren duell etter en periode med mye motgang for Rognes-jenta.

Men etter at Bjørgen fant tilbake til gammel storhet og tok tilbake tittelen som langrennsdronninga under OL i Vancouver noen måneder seinere, har den norske langrennsstjerna stort sett slått Kalla i alle dueller.

RYKKET: Charlotte Kalla klarte noe så sjelden som å parkere Marit Bjørgen. Foto: NTB Scanpix
RYKKET: Charlotte Kalla klarte noe så sjelden som å parkere Marit Bjørgen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skjedde også i fjor da 37-åringen vant fire VM-gull i Lahti, men Kalla nærmet seg gradvis etter å ha åpnet sesongen på verst tenkelig vis med hjerteflimmer, kollaps og 7. plass i minitouren på Kuusamo.

I helga var snuoperasjonen fullkommen da Kalla rykket fra Bjørgen med en langspurt i favoritteknikken dobbeltdans og avdekket svært sjeldne svakhetstegn hos Bjørgen.

Kalla, som vant to sølv- og én bronsemedalje i Lahti-VM forrige vinter, viste konturene av sitt enorme maksnivå allerede i sommer. Den private satsingen utenfor landslaget kunne ikke ha åpnet svakere forrige sesong, men utviklingskurven kunne heller ikke ha vært brattere.

Skremmeskuddet i juli

Under Lysebotn opp i sommer sjokkerte Kalla sine norske rivaler da hun utklasset selv Heidi Weng og Marit Bjørgen i de knalltøffe stigningene og noterte seg for en sluttid som var helt på nivå med tidenes kvinnelige beste motbakkeklatrer med ski under beina, Therese Johaug.

Prestasjonen var oppsiktsvekkende god for Kalla, som er kjent for å være en mer kraftfull utøver enn Johaug.

- Charlotte var overraskende sterk opp Lysebotn. Hun var ikke så langt unna Thereses bestetid. Det er imponerende. Jeg trodde nok heller at hun var mellom meg og Heidi en plass. Charlotte ser meget sterk ut, sa Marit Bjørgen til Dagbladet i høst.

Kalla slo Weng med 40 sekunder og Bjørgen med nesten to minutter opp Lysebotn.

- Først og fremst synes jeg det er veldig gøy at hun går så bra. Jeg tror ikke Charlotte har hatt en så bra sommer noen gang før. Det kan bli mange intense dueller til vinteren, varslet Rognes-jenta.

Bjørgen fikk rett. Kalla tok første stikk i verdenscupåpningen i Finland etter å ha fått støtte fra Heidi Weng før jaktstarten.

Wengs ord til Kalla

Da kom Weng med følgende beskjed til den svenske rivalen:

- Jeg sa til Charlotte: «Gå sånn som du gjorde opp Lysebotn», forteller Heidi Weng til Expressen.

Det gjorde Kalla og parkerte Bjørgen mot slutten av jaktstarten i Ruka. Etter den svenske triumfen angret Weng på ordvalget.

- Jeg burde kanskje ikke ha sagt det, sier Weng til den svenske avisa.

Bjørgen tar den tapte stjerneduellen og Wengs «støtte» til Kalla med et smil.

- De synes vel det er på tide at gamlemor blir slått, sier Bjørgen til Expressen.

- Til og med dine lagvenninner?

- De begynner vel å bli irritert over at jeg vinner så mye.

Kalla takker Weng for støtten.

- Heidi er ei herlig jente med mye bra energi, men jeg vet ikke om jeg gikk helt som i Lysebotn opp, sier hun.

Den svenske langrennsstjerna gikk på en skremmende kollaps på samme sted i fjor, da hun stoppet helt opp i løypene i Ruka. Årsaken viste seg å være hjerteflimmer.

Vurderte å gi seg

Kallas mor har vært bekymret og har bedt datteren om å ta det med ro, men 30-åringen har kontroll på helsa igjen og var verdens beste langrennsløper i helga.

Vendepunktet kom under Tour de Ski forrige vinter. Under rennene i Toblach i starten av januar gikk det så trått at Kalla ville bryte.

Men hun kom seg til start i Val di Fiemme. Så skjedde det som ikke skulle skje. Kalla falt i en utforkjøring tidlig i løpet sammen med Krista Pärmäkoski. Val di Fiemme-marerittet så ut til å fortsette.

Det ble i stedet vendepunktet. Kalla reiste seg. Denne gang reiste hun seg helt opp og en gang for alle. Hun gjorde mange pessimistiske tips til skamme.

Da ingen forventet noe som helst, gjennomførte Kalla et av sine beste klassiskløp på mange år, tok igjen det tapte etter fallet og klatret helt opp på pallen i Val di Fiemme.

Kallas forvandling

I målområdet smilte hun kontinuerlig i flere minutter. Endelig var den gode, gamle og sprudlende Charlotte Kalla tilbake.

- Jeg trengte dette. Det var etterlengtet og kjempedeilig å innse at jeg kom meg opp og var så sterk. Det er helt utrolig at det gikk etter fallet, sa Kalla til Dagbladet den gang.

Også da fikk hun støtte av Heidi Weng, som vant Tour de Ski sammenlagt.

- Det er veldig godt å se at Kalla får det til å stemme igjen. Det fortjener hun. Det er fint at hun får noen oppturer, sa Weng til Dagbladet i januar.

Etter det har pila bare pekt én vei. Under VM i Lahti var hun den som ga Bjørgen mest kamp i flere av distanserennene. I minitouren i Kuusamo i helga slo hun til og med langrennsdronninga fra Rognes.

Forklaringen til Pärmäkoskis fiasko

Det gleder både svenskene og finnene.

- Jeg koste meg også over at Charlotte var sterk i helga. I Gällivare så hun ikke så sterk ut.. Det var overraskende at Marit Bjørgen ble nr. 2. Det er bra at det ikke er én utøver som dominerer hele sesongen og vinner alt, sier Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

Verre gikk det med det finske hjemmehåpet Krista Pärmäkoski, som i fjor ble nr. 2 på klassiskløpet i Ruka, men i år var en skygge av seg selv og ble nr. 28 på favorittdistansen. Også 15.-plassen sammenlagt i minitouren var skuffende.

- Pärmäkoski hadde veldig dårlige ski på lørdag, så det er nok hovedårsaken. I tillegg har hun slitt med sykdom i forkant av minitouren. Hun kommer sterkt tilbake, varsler den finske langrennseksperten og tidligere olympiske mesteren.

Verdenscupsirkuset fortsetter på Lillehammer kommende helg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer