Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heidi Wengs ambivalente år

Weng bar på tung sorg gjennom drømmesesongen:
- Det er egentlig helt sinnssykt

Regjerende Tour de Ski-vinner Heidi Weng vurderer å stå over touren kommende sesong. Hun har allerede lagt plan A, B og C og beretter samtidig om sin indre, mentale kamp.

INTERN KAMP: Heidi Weng var verdens mest stabilt beste langrennsløper forrige sesong, til tross for en utfordrende mental kamp med seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
INTERN KAMP: Heidi Weng var verdens mest stabilt beste langrennsløper forrige sesong, til tross for en utfordrende mental kamp med seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJUSJØEN (Dagbladet): 8. januar strakk Heidi Weng armene i været og jublet så høyt at publikum og journalister i nærmeste omkrets skvatt. Det var mer enn bare ren idrettsglede. Det var lettelse og følelser lang utpå landslagsdrakten som manifesterte seg på toppen av Alpe Cermis-bakken i Val di Fiemme.

Weng gikk så raskt at Sergej Ustjugov knapt skjønte hva som faktisk skjedde. Tour de Ski-seieren la grunnlaget for drømmesesongen som kulminerte i at 25-åringen fra Ytre Enebakk til slutt også kunne juble for verdenscupen sammenlagt. I Lahti-VM ble det dessuten to gull og ett sølv.

Men Heidi Wengs drømmesesong var likevel ingen dans på roser. For 25-åringen var sesongen knalltøff. Vårsesongen startet kronglete og med motivasjonsproblemer, som gjorde at Weng isolerte seg fra de øvrige skijentene.

UFORKLARIG: Heidi Weng sliter med å forklare hvordan hun klarte å være best i verden i en så mentalt blytung sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UFORKLARIG: Heidi Weng sliter med å forklare hvordan hun klarte å være best i verden i en så mentalt blytung sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Høsten ble enda tyngre da lagvenninna Therese Johaug testet positivt for doping. I samme periode som Johaugs dopingsak nådde overflaten, gikk Wengs kjære bestemor, 91 år gamle Ruth Noomi, bort. Hun forlot verden 30. september.

- Det var skikkelig tungt. Jeg har slitt med hodet mitt, men det har gått bra når jeg har stilt til start. Jeg er egentlig sykt fornøyd med det jeg fikk til i løypa når jeg ser tilbake på ting. Man skulle ikke tro at det gikk så bra, sier Weng til Dagbladet.

Selv om alt gikk Wengs vei sportslig, slet hun med motivasjonen allerede den andre verdenscuphelga - på Lillehammer i starten av desember. Tour de Ski ville hun helst stå over, fordi hun følte seg tung og dårlig gjennom hele jula.

Den uforklarlige bragden

I Lahti-VM snakket hun allerede tidlig i mesterskapet om at hun var lei av å være der, men ble likevel i de finske skoger og leverte sitt beste individuelle løp på kvinnenes siste distanse - da bare en dårlig sving hindret henne i å slå Marit Bjørgen i gullduellen på tremila.

I Canada, hvor hun helst ikke ville til, fulgte Weng opp med nye toppløp da hun sikret seg krystallkula som indikerer at hun har vært verdens beste og mest stabile skiløper denne sesongen.

Det store spørsmålet blir da: Hvordan er det mulig når motivasjonen har vært så laber og den mentale og indre kampen har vært så tøff?

WENG HYLLER BJØRGEN: Heidi Weng hinter om at nøkkelen til suksess er å bli gravid. Bjørgen mener det er bare å kjøre på. Reporter: Øyvind Godø. Video: Lise RafaelsenVis mer Vis mer Vis mer

- Ja, det er godt spørsmål. Det var en tøff høst, og jeg trodde ikke det skulle gå så bra. Det er egentlig helt sinnssykt. Jeg er utrolig fornøyd med sesongen som var, ikke minst om vi tenker på alle utfordringene, forteller Weng til Dagbladet.

Motivasjonsproblemer - igjen

Som så mange ganger før sier hun nå at motivasjonen ikke er på topp i overgangen til en ny sesongoppkjøring. Slik bruker det å være, men når sommerkonkurransene kommer, får vi se Weng i stadig formstigning - gjerne med stor suksess i Toppidrettsveka og videre gjennom hele høsten og vinteren.

- Det stemmer at jeg ofte har slitt litt med å komme i gang, men denne gang har det tatt litt lenger tid. Det er like greit å ikke være i form nå, men jeg kjenner at jeg ikke har kommet i gang, forteller 25-åringen.

- Hodet mitt har ikke vært helt på plass. Jeg har trengt mer ferie i det siste og hatt behov for å gjøre andre ting enn å trene. Jeg har vært i syden i to uker og forsøkt å koble av med å gjøre andre ting enn å trene. Det har jeg trengt. Jeg merker at kroppen er ganske langt ned. Hodet mitt har også hatt behov for avkobling, medgir hun.

Vurderer å droppe Tour de Ski

I fjor vant jenta fra Ytre Enebakk både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Dermed var hun best i to av de tre største høydepunktene, mens Marit Bjørgen var best i det aller største klimakset: VM i Lahti.

Neste sesong er det OL i Pyeongchang som Weng har aller mest lyst til å være på topp i. Derfor vurderer hun å gjøre som Bjørgen og stå over Tour de Ski, hvor hun altså er regjerende mester.

-Jeg er usikker på om jeg skal gå Tour de Ski. Det spørs hvordan det går i sesongstarten. Jeg har en plan A, B, C klar. Hvis jeg går veldig bra fra start, har jeg ikke noe i Tour de Ski å gjøre, for da vil jeg bare slite meg ut der. Hvis jeg får en trå start, vil jeg forsøke å gå meg i form i Tour de Ski, forteller Weng.

- Jeg har ikke satt meg noe konkret mål for sesongen og ikke lagt noen superplan for hvordan jeg skal trene, men det kommer nok etter hvert. Det håper jeg i hvert fall, sier hun - på sedvanlig defensivt vis.

Historien viser imidlertid at selv en defensiv og tilsynelatende umotivert Weng kan være best i verden.