Stina Nilsson vant sin første distanseseier

Weng ber FIS gjøre endringer etter Østbergs stavuhell:
- Det blir kaos hos herrene

Sjelden har så mange langrennsjenter gått samlet så lenge i et verdenscuprenn. Det endte med et utslagsgivende stavuhell for sammenlagtleder Ingvild Flugstad Østberg.

DRAMA: Ingvild Flugstad Østberg brakk staven like før mål og mistet mange sekunder i sammendraget. Heidi Weng styrket sine sjanser, men var likevel kritisk til løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DRAMA: Ingvild Flugstad Østberg brakk staven like før mål og mistet mange sekunder i sammendraget. Heidi Weng styrket sine sjanser, men var likevel kritisk til løypa. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Tittelen som verdens beste langrennsløper har tilhørt Marit Bjørgen i en årekke. I fjor overtok Therese Johaug denne tronen. I år blir det trolig Heidi Weng eller Ingvild Flugstad Østberg som vil vinne verdenscupen sammenlagt og offisielt være best i verden.

Mye av nøkkelen ligger i Tour de Ski, hvor svært mange verdenscuppoeng skal deles ut. Men verken Østberg eller Weng, som er nr. 1 og 2 i toursammendraget, virker å være komfortabel med å leve med favorittstemepelet.

- Jeg holder en knapp på Ingvild i dag, sa Heidi Weng til NRK før løpet.

- Hun pleier å legge favorittstempelet på andre, men jeg har vel sagt hvem jeg tror vinner til slutt. I dag er jeg absolutt ikke favoritt. Jeg har blandede erfaringer på duathlon, sa Ingvild Flugstad Østberg til statskanalen.

Uvanlig rennutvikling

BEST: Stina Nilsson vant damenes skiathlon I Oberstdorf i dag og overtok ledelsen i toursammendraget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Stina Nilsson vant damenes skiathlon I Oberstdorf i dag og overtok ledelsen i toursammendraget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På den første innlagte spurten var det de to største utenlandske utfordrerne, finske Krista Pärmäkoski og svenske Stina Nilsson, som kapret flest bonussekunder. Til skibytte var alle favorittene samlet.

På skøytedelen viste Charlotte Kalla endelig glimt av gammel storhet da hun gikk seg helt opp i tet og viste hvor god hun ofte er rett etter skibytte. Tre kilometer før mål var omtrent hele feltet samlet.

- Det er ikke ofte vi ser så mange utøvere være samlet så lenge på kvinnesiden, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland under løpet.

På sisterunden gikk Jessica Diggins fram i tet og viste fram sine eksepsjonelle fartsressurser i letterrenget. Da ble det raskt mer strekk i feltet.

Wengs oppfordring til FIS

I den siste bakken før mål i VM-løypa fra 2005 knakk Flugstad Østberg staven. Samtidig satte spurtsterke Nilsson stort fart i front og kom først inn på oppløpet, tett fulgt av Diggins, som kom i et forrykende tempo i utforkjøringen.

Men Nilsson holdt unna i spurten og tok sin første verdenscupseier på distanse foran den amerikanske jenta. Heidi Weng kapret 3. plassen.

Nå ber hun det internasjonale skiforbundet (FIS) gjøre endringer.

- Det blir altfor trangt å skøyte her og altfor smalt. Jeg håper de gjør noe med det til neste gang. Det er i tillegg en vanskelig løype å gå teknisk bra, sier Weng til NRK.

Til Dagbladet sier Weng:

- Jeg er ikke kritisk til løypa, men når det er så mange med, blir det for smalt. Det kommer til å bli kaos i herreløpet. Det blir litt for smalt, sier Weng til Dagbladet.

- Jeg er glad det ikke gikk fortere i dag. Jeg mangler kanskje det siste lille på formen. Jeg er fornøyd med at jeg klarte meg såpass bra, sier verdenscuplederen.

Østberg: - Må ha noen minutter for meg selv

Flugstad Østberg endte på 13. plass etter stavbruddet. I mål var hun 19 sekunder bak teten, i tillegg til at hun tapte bonussekunder. Det er sekunder hun gjerne skulle ha hatt i den avsluttende monsterbakken i Val di Fiemme, som er Gjøvik-jentas store svakhet.

- Jeg hadde egentlig mye å gå med og skulle ut til venstre. Men der var det noen og staven fikk et kakk. Jeg prøvde å gjøre det beste ut av det, men det er akkurat slike ting som ikke skal skje i en tour, sier Østberg.

- Det ødelegger mye. Jeg må forsøke å snu det med noen minutter for meg selv. Det er jævlig kjedelig når det skjer.

Maiken Caspersen kopierte sin beste plassering i et distansrenn med sin 4. plass i dag. Sadie Bjornsen, Nicole Fessel og Krista Pärmäkoski fulgte på de neste plassene. Charlotte Kalla fikk en opptur etter søndagens kollaps og endte på 8. plass.

Svensk vinner og sammenlagtleder

Stina Nilsson er ny sammenlagtleder i Tour de Ski fire sekunder foran Heidi Weng, som normalt sett er langt bedre enn den svenske jenta i Alpe Cermis-bakken. Østberg falt ned til 3. plass i sammendraget, 12 sekunder bak.

- Jeg tror det blir en duell mellom meg og Ingvild. Jeg tror det blr for tøft for Stina mot slutten, men man vet aldri. Hun kan klinke til hun, sier Weng.

Diggins og Pärmäkoski er nr. 4 og 5 sammenlagt og er fortsatt på skuddhold også de. Herrenes fellesstart med skibytte starter kl. 15.15.