Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk kjeft for et skirenn jeg ikke gikk

Weng ble hetset. Da fikk hun nok

- Veldig mange skal være veldig perfekte. Jeg er kanskje litt utenom det vanlige. Jeg surrer litt. Jeg er meg selv. Jeg prøver ikke å være perfekt, forteller Heidi Weng.

TILBAKE I TOPPSLAG: Heidi Weng har funnet seg selv igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE I TOPPSLAG: Heidi Weng har funnet seg selv igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter et skuffende OL i Pyeongchang og et nivå langt unna normal standard forrige sesong, er Heidi Weng nå tilbake i den ypperste verdenstoppen.

I den nasjonale åpningen på Beitostølen var 28-åringen fra Ytre Enebakk nærmest suverene Therese Johaug i begge distanserennene.

2.-plassen sammenlagt i verdenscupåpningen i Ruka - etter en forrykende jaktstart - var et enda tydeligere bevis på at kroppen igjen fungerer som den skal.

OPPTUR: Heidi Wengs 2. plass i minitouren i Ruka var en stor opptur, her sammen med Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OPPTUR: Heidi Wengs 2. plass i minitouren i Ruka var en stor opptur, her sammen med Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I vår snakket Weng ut overfor Dagbladet om hvorfor kroppen hennes sluttet å fungere som normalt i januar 2018

I juni 2019 begynte kroppen omsider å lystre igjen da gladjenta fikk gode svar i et rulleskirenn i Holmenkollen.

Nå er Heidi Weng endelig tilbake i kampen om pallplassene - som ropte høyt av ekstase etter 2.-plassen i de finske skoger.

- Jeg er kanskje litt utenom det vanlige

Det er noe tilhengere også utenfor Norges grenser gleder seg over, for Weng har blitt populær i nabolandene Sverige og Finland.

- Hva tror du er årsaken til det, Heidi?

- Veldig mange skal være veldig perfekte. Jeg er kanskje litt utenom det vanlige. Jeg surrer litt. Jeg er meg selv. Jeg prøver ikke å være perfekt. Ting er litt halvveis, uten at jeg prøver på det. Det bare blir sånn, forteller Heidi Weng til Dagbladet.

Hun merker at hun har fått spesielt mange svenske fans.

- Jeg får egentlig ikke lov

Pågangen er så stor i sosiale medier - spesielt fra svensk hold - at Weng ikke klarer å unngå å bryte «regelen» som gjelder for landslagets profilerte utøvere.

- Det er mange svensker som er på hugget, ja. Jeg merker det på Instagram. Det er flest svensker som kommenterer. Men jeg får egentlig ikke lov til å lese kommentarer. Jeg gjør det iblant likevel, forteller 28-åringen.

- Hvorfor får du ikke lov til å lese kommentarene?

503 Service Unavailable
SPYDDE: Heidi Weng etter målgang. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Fordi jeg tar meg veldig nær av det om det kommer negative kommentarer. Det er de rundt meg som sier at det er bare tull at jeg skal lese kommentarene. Jeg har tidligere hengt meg litt opp i det, erkjenner langrennsesset.

Fikk kjef - ga svar på tiltale

Weng bruker normalt sett ikke å svare på kommentarene som kommer under bildene hun legger ut.

Men én gang klarte hun ikke å la være.

- Det er én gang jeg har svart. Jeg fikk kjeft for et skirenn jeg ikke har gått. Da måtte jeg svare, innrømmer Weng overfor Dagbladet.

- Hva svarte du?

- Jeg svarte: «Hallo, jeg har faktisk ikke ha gått i dag, så det kan ikke ha vært meg.» Da beklaget han seg. Uansett synes jeg det var unødvendig at han skrev sånne ting. Da måtte jeg bare si ifra. Det var unødvendig pepper.

Søkelyset som profilert kvinne kan være slitsomt, erkjenner Weng.

Det gjelder spesielt etter framveksten av sosiale medier.

- Jeg er ganske imponert over bloggerne at de faktisk gidder å skrive med åpne kommentarfelt, selv om det er frivillig. Det er så mye dritt de har. Det er sykt imponerende at de orker å ha det som jobb, mener 28-åringen fra Ytre Enebakk.

Trøster rivaler

Weng liker ikke behovet mange har for å kritisere.

Hun velger selv en helt annen tilnærming der hun i det internasjonale langrennsmiljøet er kjent for utøveren som trøster rivalene.

- Heidi er en veldig god venn. Jeg liker henne veldig godt. Hun er alltid glad og støtter og trøster meg, selv om hun har en dårlig dag, har Kerttu Niskanen sagt til Dagbladet.

Det er et ansvar Weng tar på alvor.

- Jeg har ganske mange venner i dette langrennssirkuset her. Det er mange som heier på meg. Det er vanvittig moro. Jeg er veldig glad i mange av dem som stiller på start her. Vi er som en familie. Da er det fint å støtte hverandre.

Knekken

Weng har vært på en positiv bølge i et halvt år nå - etter motgangen som startet allerede november 2017 med en nesten-smell rett før åpningen på Beitostølen.

28-åringen var likevel verdens beste langrennsløper fra november 2017 og fram til prøve-VM i Seefeld 2018 med toppresultater på alle mulige distanser. Etter sammenlagttriumfen i Tour de Ski, kom noen tyngre dager, før Weng igjen følte seg sterk 28. januar 2018.

Så gikk det galt, i forkant av OL i Pyeongchang og frem til denne sommerne. En kombinasjon av flere aspekter innledet nedturen, deriblant at hodet ikke var på plass, krevende reisebelastning og feiltrening.

Bjørgens råd

Overbelastningen som Weng slet med i halvannen sesong har mange likhetstrekk til både den som ødela for Petter Northugs siste år som langrennsløper og avslutning på karrieren og som Marit Bjørgen slet med i perioden 2006/07 til 2008/2009.

Tidenes mestvinnende vinterolympier ga Weng råd.

- Jeg tok en telefon til Marit før Beitostølen i fjor. Da hadde jeg gjort mye av det hun gjorde for å komme tilbake. Men det tar vel litt tid. Det kan ikke alltid gå på skinner, har jeg funnet ut, forteller Weng til Dagbladet.

- Hva sa Marit til deg?

- Tipsene til Marit har vært at jeg bør gå veldig sakte når jeg først skal gå rolig, og at jeg burde unngå å gå typiske I3-økter (intensitetssone 3 av 5, mellomting mellom hardt og rolig). De rådene har jeg fulgt.

Til Dagbladet sier Bjørgen at hun ikke ga Weng så mange råd, men at hun er veldig glad for at pila har snudd for sin tidligere lagvenninne - som i helga var verdens nest beste langrennsløper etter Therese Johaug.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media