Weng er ikke alene. Svenske gikk feil vei og skiskytter med to kjempebrølere: - Ikke sett noe lignende

Flere tabber i skisporet.

STORE TABBER: Heidi Weng får selskap av blant andre Daria Domratsjeva og Bill Impola over tabber vi husker. Foto: NTB Scanpix
STORE TABBER: Heidi Weng får selskap av blant andre Daria Domratsjeva og Bill Impola over tabber vi husker. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Jeg er jo verdens største idiot av og til. Jeg får jo til det meste. Nå lurer jeg på hva det neste blir, gå feil vei kanskje.

Ordene tilhører ulykksalige Heidi Weng etter gårsdagens brøler, en tabbe som vil bli vist på sportskavalkader i mange år framover. Tv-bildet som viser hvordan Weng febrilsk kaver seg fram mot mållinja, mens de øvrige løperne går ut på den siste runda, er like komisk som det er trist.

Er gårsdagens episode en av tidenes tabber i skisporet? Vi har tatt er lite dypdykk i arkivet for å finne andre blemmer.

Sprint-tabbe Det er ikke første gang Heidi Weng går feil i skisporet. Hun ledet lenge i semifinaleheatet i sprinten i finske Lahti i 2013, før hun plutselig forsvant fra tv-bildene.

Etter en slak nedoverbakke skulle løperne ta til høyre, men rett før en høyresving var det en åpning uten sperring. Det var en preparert løype med scooterspor, som Weng fulgte.

- Det er en skandale av arrangøren som ikke merker løypene bedre. Dette skal ikke skje i verdenscupen, uttalte hun etterpå.

Svensken som ... Vi skrur tiden tilbake til januar i år. Svenske Bill Impola så ut til å gå mot en imponerende soloseier i det 65 kilometer lange løpet La Diagonela. Han ledet da det gjensto to kilometer til mål, men gikk feil vei, tapte forspranget på over ett minutt og kom aldri til mål.

- Nå reiser jeg hjem og legger meg ned og griner, sa Impola til TV 2.

I stedet var det Øystein «Pølsa» Pettersen som kunne juble i målområdet. Etter rennet la laget til Pettersen inn protest til juryen på sin egen seier, fordi de ønsket at den moralske vinneren Impola skulle stå øverst på pallen. De fikk ikke gjennomslag.

Leiren til Impola mente at arrangørene hadde merket løypa for dårlig, men juryen ga svensken skylden for blemma. Trøsten for Impola var at «Pølsa» ga ham en del av premiepengene.

Gigatabber Vi går over i skiskyttersirkuset, der feilskyting er langt mer vanlig enn å gå feil i løypa. Hviterussiske Daria Domratsjeva gjorde tidenes skiskyttertabbe da hun ledet kvinnenes fellesstart i Oberhof i 2009.

På andre liggende skyting glemte hun å legge seg ned, og skjøt på seg fem bom. Stående. Domratsjeva brøt løpet direkte etter skytinga, mens den hviterussiske treneren hoderistende sto og lo på standplass.

- Jeg tror ikke jeg har sett noe lignende før, sa den erfarne ekspertkommentatoren Ola Lunde.

Men den hviterussiske stjerna hadde på ingen måter lært. Året etterpå var hun tilbake i Oberhof. Denne gangen fant hun riktig stilling, mens retningssansen var det verre med. Hun skjøt nemlig fire bom - på feil skive.

- I år klarte hun jo å stå riktig, men hun skjøt på skive to når hun skulle skyte på skive en. Det er helt utrolig, uttalte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith til Dagbladet.

Tok feil tid Martin Johnsrud Sundby gjorde i 2010 en tabbe som sannsynligvis ikke vil gjenta seg for hans del. Det var i franske La Clusaz og øvelsen var tremila. Da de andre løperne begynte ferden, hadde ikke Sundby fått på seg skiene.

Nordmannen fikk starte rennet, men da var de øvrige allerede godt i gang. Sundby kom halsende etter, flere hundre meter bak resten av feltet.

Det viste seg at han rett og slett trodde starten gikk et kvarter senere enn den gjorde.

- Det er en once in a lifetime. Det skjer en gang i livet, og det er sånt man bare drømmer om. Det er det verste jeg har opplevd, mente Johnsrud Sundby til TV 2 den gang.

Ladet gevær Skiskytter Frode Andresen gikk alle VM-distansene med ladet gevær i 2000. Da han ble disket på fellesstarten for regelbruddet, valgte han å ikke si noe om at han har gjort seg skyldig i samme regelbrudd under hele mesterskapet.

- Jeg var redd for at gullet skulle ryke hvis jeg sa det. For jeg føler virkelig at jeg fortjener det gullet uansett. Det var et gull-løp jeg gikk på sprinten, sa Frode Andresen da.

Han hadde ikke satt seg godt nok inn i IBU-reglementet som forbyr løperne å sette magasinet i geværet før de er på skytematta.

Nesten-tabber Therese Johaug har hatt noen nesten-tabber i skisporet. Blant annet i den stekende varmen rundt OL-løypene i Sotsji 2014 ble Johaug så sliten at hun holdt på å gå feil inn mot mål.

- Jeg var så sliten da jeg kom ned på stadion at jeg bare så en løper foran meg og tenkte jeg måtte følge etter henne. Da så jeg plutselig skiltet med transit foran meg, og så skjønte jeg at, skitt, jeg skal jo i mål. Da skjente jeg over løypa og kom meg til riktig løype, uttalte Johaug.

I Falun forrige sesong fikk den norske fjellgeita panikk under tremila med skibytte. Da hun var inne på rød løypa og skulle kjøre ned til stadion for å bytte ski, så trodde Johaug hun hadde gått feil. For der var rød og blå løype sammen.

- Jeg måtte ploge, stoppa opp, og skrek til vaktene, «har jeg gått feil, har jeg gått feil», jeg så folk bare begynte å gå på jordet og tenkte «fader, er jeg på rød eller er jeg på blå», sa Johaug.

Likevel holdt hun hodet kaldt og vant løpet med 52,3 sekunders margin ned til Marit Bjørgen.

Feil skivalg og feilsmøring står nok for de fleste tabbene i skisporet.