Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Drama i Tour de Ski

Weng fikk rett: Fullt kaos da Krogh brøt og Sundby gikk feil. Nå slaktes Ustjugov av Tønseth

Sergej Ustjugov vant sin tredje strake etappe etter å ha spurtslått Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna. Etappen var full av dramatikk. Reaksjonene er sterke.

GIKK FEIL: Martin Johnsrud Sundby gikk feil, men klarte likevel å gå seg opp til en sterk 2. plass bak vinner Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GIKK FEIL: Martin Johnsrud Sundby gikk feil, men klarte likevel å gå seg opp til en sterk 2. plass bak vinner Sergej Ustjugov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OBERSTDORF/OSLO (Dagbladet): Etter at Ingvild Flugstad Østberg knakk staven og mistet viktige sekunder i Tour de Ski-sammendraget, gikk Heidi Weng ut mot løypene og omtalte dem som altfor trange.

- Når det er så mange med, blir det for smalt. Det kommer til å bli kaos i herreløpet, sa Weng til Dagbladet tidligere i dag.

Hun fikk rett. Allerede i første utkjøring var det knall og fall med Sjur Røthe og Andrej Larkov i hovedrollene. Russeren lå som nr. 4 i sammendraget før dagens etappe, men fikk et brutalt møte med snøen i Oberstdorf i dag.

- Larkov brakk staven og fikk en stav av meg. Etter det ble det bare kaos, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Larkov tapte til slutt over fem minutter i sammendraget. Også Røthe hadde en marginer imot og falt to ganger. Didrik Tønseth gikk også på trynet, mens Martin Johnsrud Sundby gikk feil og Finn-Hågen Krogh brøt etter ny kollaps.

- Det er mye rart som skjer. Da Sundby gikk feil, rykket Ustjugov. Det er usportslig. Det er ikke sånn vi skal holde på. De går jo ikke feil med vilje. Han bør ikke rykke, men gå med samme farta som han hadde da uhellet skjedde, sier Tønseth til Dagbladet.

Ut mot Ustjugov

BRØT: Finn Hågen Krogh reiser hjem fra Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BRØT: Finn Hågen Krogh reiser hjem fra Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fredrik Aukland er ikke enig i kritikken mot Ustjugov, men Emil Iversen gir Tønseth delvis støtte.

- På det tidspunktet tror jeg det hadde blitt satt fart uansett, sier Aukland til NRK.

- Det er ikke kult å rykke når Sundby nettopp har gått feil, men samtidig var det en spurtpris, supplerer Iversen.

Krogh brøt etter kollaps

Rundt 30 løpere var samlet da verdenseliten skiftet fra klassisk til skøyteski etter halvgått løp. I den lengste bakken på den første skøyterunden stoppet det helt opp for Finn-Hågen Krogh, som hadde en marerittetappe på søndag. Da uttalte Krogh at han vurderte å reise hjem.

Nå gjør han det. Like etter kollapsen i dag, kastet en av Tour de Skis største favoritter inn håndkleet og brøt årets utgave av Tour de Ski.

- Det er kjedelig å gi seg. Allergien har satt meg ut av spill. Jeg merket det på søndag at det ikke fungerer, sier Krogh til statskanalen.

- Det startet bra for Finn-Hågen, men hadde en elendig andreetappe. I dag var det enda verre, konstanterte NRK-kommentator Jann Post.

Krogh ble nr. 2 i Tour de Ski i fjor og var en av de desidert største seiersfavorittene i år. Nå er touren allerede over for 26-åringen fra Alta.

Sundby gikk feil

Dramaet fortsatte sekunder senere. Plutselig gikk Martin Johnsrud Sundby og Matti Hekkinen feil inne på stadion. Duoen stoppet imidlertid opp og snudde, slik at de ikke oppnådde en fordel av feilvalget.

De unngikk juks og disking, men tapte mange sekunder til teten.

- Det er sånne ting som ikke skal skje. Martin har tydeligvis sovet i timen, sier Løfshus til NRK.

- Det var helt evneveikt av meg. Jeg tar det på kvota for evneveik gåing, men jeg klarte å hente meg greit inn igjen. Jeg skulle gjerne hatt den seieren, men det er en russer og ikke jeg som er verdens beste skiløper for øyeblikket, sier Sundby.

Da satte Sergej Ustiugov fart i front og satte press på Røa-gutten. Sundby viste imidlertid styrke og gikk seg opp i teten igjen. 32-åringen tok majoriteten av drajobben til tross for at han gikk feil.

Ustiugov vant igjen

Dario Cologna forsøkte å stikke like etter, men ble hentet inn. På sisterunden falt Didrik Tønseth. I spurten var Sergej Ustjugov nok en gang sterkest og vant foran Sundby og Cologna.

Russeren herjer i spurtene på samme måte som Petter Northug har gjort i så mange utgaver av Tour de Ski, men Ustjugov er normalt sett ikke like sterk som Sundby opp monsterbakken i Val di Fiemme.

I fjor tapte russeren 45 sekunder til Sundby på den siste etappen. I år virker han å være sterkere enn noensinne og øker ledelsen stadig i sammendraget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling