Ilddåp for de nye stavreglene

Weng glemte de nye reglene. Oppgitt over regelrevolusjon:
- Det kan bli litt mye for meg

Langrennsjentene ble stilt opp og målt før start for første gang. Heidi Weng glemte regelendringen som fikk sin ilddåp i dag. - Det er så mye å huske på, sier hun til Dagbladet.

IMPONERTE: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng var i en egen klasse i sesongåpningen på Beitostølen, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen var likevel fornøyd med å være ett minutt bak på 3. plass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng var i en egen klasse i sesongåpningen på Beitostølen, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen var likevel fornøyd med å være ett minutt bak på 3. plass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): I Marit Bjørgens sykdomsfravær gikk Ingvild Flugstad Østberg til topps i sesongåpningen på Beitostølen. Heidi Weng fulgte Gjøvik-jenta tett, viste god form og hadde omtrent ett minutt ned til Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den siste pallplassen.

25-åringen fra Ytre Enebakk opplevde imidlertid et lite drama før start. Som Dagbladet skrev tidligere i høst, kommer verdens beste langrennsløpere denne sesongen til å bli stilt opp på en platting, hvor arrangøren vil måle både utøverens høyde og stavlengde til hvert renn. Stavlengden kan ikke overstige 83 prosent av utøverens høyde med skisko på.

Det var bare ett problem: Weng glemte at den nye regelen skulle praktiseres i dag. Det forteller Weng til Dagbladet.

- Jeg må innrømme at jeg glemte det først. Jeg kom heldigvis på det i tide, men neste gang skal jeg sørge for å måle meg før enn bare ti minutter før start, forteller Weng og ler.

- For Heidi Weng kan det bli litt mye

Humøret er som alltid godt, men hun synes de mange regelendringene, som Vegard Ulvang tror vil falle i smak etter en omstillingsfase, er utfordrende å håndtere.

JUBEL: Ingvild Flugstad Østberg vant kvinnenes 10 kilometer lange klassiskløp foran Heidi Weng.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Ingvild Flugstad Østberg vant kvinnenes 10 kilometer lange klassiskløp foran Heidi Weng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det blir mye nye ting nå. I fjor måtte vi velge heat selv i sprint. Det begynner å bli mye rariteter å huske på. Brikker må man også ha. Det er ikke bare å gå skirenn lenger. I dag kom jeg kom plutselig på at jeg måtte måle meg, sier Weng til Dagbladet.

- Kan det bli for mye å holde orden på?

- For Heidi Weng kan det bli litt mye av og til, sier Weng med en herlig og karakteristisk selvironi.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk derimot en veldig god opplevelse i kontrollen: Plutselig ble Heming-jenta høyere.

- Dette med målingen av oss og staveen er en ny del av startprosedyren. Det gikk fint det. Jeg var dårligere til å måle meg selv enn arrangøren, så jeg ble litt høyere i dag. Det er greit det, sier Jacobsen til Dagbladet og ler.

Dreper teorien om regelspekulasjon

All den tid målingen av høyde opp mot stavlengde vil gjøres med skiskoene på - like før eller like etter løp - kan langrennsstjernene velge høyere skisko og dermed få lov til å konkurrere med lengre staver. Ulvang bekreftet til Dagbladet i oktober at det kunne medføre regelspekulasjoner.

Nå er imidlertid grep blitt gjort etter at Dagbladet lanserte problemstillingen. Tekniske nyvinninger og en omfattende skorevolusjon vil neppe skje.

- Det har blitt sagt nå at det ikke er lov med hjemmesnekrede sko. Man må ha standard sko, opplyser Jacobsen.

Weng: - Marit satt vel og lo av oss

Dagens sterkeste kvinner hadde både utstyret og formen på plass. Weng tror det kan bli mange dueller mellom henne og Østberg også i verdenscupen.

- Jeg håper og tror det kan bli en kamp med Ingvild gjennom sesongen. Hun har sett sterk ut. Jeg følte meg ikke like rå som på hardøkta tidligere i uka, men det løsnet litt mot slutten. Jeg tar med meg en god følelse, forteller 25-åringen.

- Hva tror du Marit tenkte da hun så dere knuse resten?

- Hun satt vel der og lo da. Hehe, nei, Marit har sett veldig sterk ut på trening.

Østberg: - Rart uten Johaug

Vinner Flugstad Østberg ble positivt overrasket over seg selv i dag.

- Jeg har vært litt usikker, men det gikk bedre enn forventet. I dag var jeg og Heidi best, men det kan snu veldig fort. Det vet jeg. Men jeg er i hvert fall fornøyd med dagens renn. Det er morsomt å vinne skirenn, forteller Østberg til Dagbladet, blid som alltid.

LER: Skijentene får latterkrampe da Heidi Weng avslører at hun ser på «Bloggerne» under Tour de ski. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er sikker på at Marit kommer til å kjempe høyt oppe når hun er på startstrek igjen. Hvis hun hadde deltatt i dag, hadde hun sikkert vunnet. Det blir sikkert en helt annen resultatliste i morgen igjen.

Gjøvik-jenta fikk en melding fra suspenderte Therese Johaug før start. Østberg gjorde som Johaug ønsket.

- Det var rart å gå uten Therese, men sånn er det. Jeg fikk melding fra henne start og lovet å gå fort. Hun satt sikkert og så rennet på TV. Det var nok rart for henne, tror dagens sterkeste kvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer