Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kampen om den gule trøya - og mellom kjønnene

Weng i trøbbel, mens Østberg er redd for Diggins

Mye står på spill i verdenscupavslutningen i Falun, både om verdenscupen sammenlagt for begge kjønn og den interne kampen mellom herrene og kvinnene i norsk langrenn.

NÆRMER SEG:  Ingvild Flugstad Østberg tok innpå nye poeng på Heidi Weng i verdenscupsammendraget, mens Jessica Diggins nærmet seg begge to i kampen om krystallkula og den gule trøya.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRMER SEG: Ingvild Flugstad Østberg tok innpå nye poeng på Heidi Weng i verdenscupsammendraget, mens Jessica Diggins nærmet seg begge to i kampen om krystallkula og den gule trøya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Vinter-OL i Pyeongchang er over, men det nest gjeveste denne sesongen, altså hvem som vinner verdenscupen sammenlagt, gjenstår fortsatt.

I helga kommer avgjørelsen i Falun. Minitouren i den svenske vinterbyen starter i dag. Totalt sett skal det kjempes om 350 mulige verdenscuppoeng i Sverige.

Johannes Høsflot Klæbo har krystallkula i siktet med 224 poeng ned til Dario Cologna og 234 poengs forsprang på Martin Johnsrud Sundby. Om alt er ved det normale, blir Klæbo både OL-konge og vinner av verdenscupen sammenlagt.

- Jeg må ta noen poeng i Falun og er klar for å kjempe alt jeg har for å holde Martin og Dario unna i sammendraget, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Det unike er at 21-åringen gjør det uten å ha gått Tour de Ski, som er den desidert viktigste konkurransen i totalcupen.

Kontrasten Weng

DUELL: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng kjemper om verdenscupen sammenlagt etter at OL ikke gikk helt etter planen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DUELL: Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng kjemper om verdenscupen sammenlagt etter at OL ikke gikk helt etter planen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Heidi Weng leder kvinnenes sammenlagtcup i verdenscupen før avslutningen i Falun og har opparbeidet sin tetposisjon med en helt annen taktikk og prioritering enn Klæbo.

Der sistnevnte har vært knallhard i sine prioriteringer og stått over en rekke renn, deriblant Tour de Ski, for å være i toppform til OL, har Weng gått nesten alt av verdenscuprenn. Det gikk trolig på bekostning av OL-suksess, for toppformen uteble i vinterlekene i Pyeongchang.

Der ble det ingen medaljer på Weng, og nå er spørsmålet om hun klarer å holde unna i verdenscupsammendraget til tross for svak form også etter OL. 153 poeng skiller ned til Ingvild Flugstad Østberg før det skal kjempes om totalt 350 poeng i Falun.

- Jeg er defensiv

Formsterke Jessica Diggins jakter 107 poeng bak Østberg igjen og 260 poeng bak Weng før verdenscupavslutningen. Selv om Gjøvik-jenta har vist betydelig bedre form enn Weng i det siste, er hun mest opptatt av å holde Diggins og Krista Pärmäkoski unna.

- Jeg er litt defensiv og er mest redd for å bli hentet igjen av dem som kommer halsende bak, nemlig Jessica og Krista. Akkurat nå er de to bedre enn både meg og Heidi. Spesielt Jessica er i vanvittig form, så de henter stadig innpå, sier Østberg til Dagbladet.

DUELL: Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo kjemper om herrenes sammenlagtkule sammen med Dario Colgna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DUELL: Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo kjemper om herrenes sammenlagtkule sammen med Dario Colgna. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det nesten er umulig å ta igjen Heidi. Det hadde vært kjipt å ende på 4. plass, så målet er å holde de unna. Jeg må bare kjempe det jeg kan.

- Men Heidi har jo vært langt unna toppformen i det siste?

- Ja, Heidi er ikke helt i støtet det hun kan være. Det har vært en lang sesong med flere trøkker i trynet. Men Heidi er veldig glad i Falun, så jeg tipper hun er på pallen der når hun får psyket seg litt opp med noen dager hjemme, sier 27-åringen.

Falla og Klæbo til topps

I motsetning til Klæbo er ikke Marit Bjørgen og Charlotte Kalla i nærheten av de beste i totalcupen, grunnet alle poengene de gikk glipp av da de valgte å stå over Tour de Ski. Det er det som er det normale, og det som gjør Klæbos bragd så unik.

All den tid Stina Nilsson har blitt syk og ikke konkurrerer i Falun, er det allerede klart at Maiken Caspersen Falla vinner prestisjeduellen om sprintkula. Det samme gjør suverene Klæbo på herresiden med god margin til toer Federico Pellegrino.

TRIOEN: Heidi Weng vant Tour de Ski foran Ingvild Flugstad Østberg og Jessica Diggins. Disse tre topper også verdenscupen sammenlagt før avslutningen i Falun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRIOEN: Heidi Weng vant Tour de Ski foran Ingvild Flugstad Østberg og Jessica Diggins. Disse tre topper også verdenscupen sammenlagt før avslutningen i Falun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Før avslutningshelga i Falun er det også en solid kamp innbyrdes mellom de norske herrene og kvinnene om å være det beste laget denne sesongen. Bare fem poeng skiller herrene og kvinnene i nasjonscupen før minitouren i Falun i herrenes favør.

Kjønnskampen

Tor Arne Hetland forteller til Dagbladet at dette er en viktig intern duell mellom kjønnene.

- Det er en duell mellom oss trenerne spesielt om hvem som tar flest verdenscuppoeng. Det er de tre beste fra hvert renn som gir poeng i nasjonscupen. Jeg håper vi drar det i land, sier Hetland til Dagbladet.

- Vi har vinnerkandidater i alle renn hos både gutta og jentene, så det kan fort være hvem som er best av den tredje beste som avgjør. Der tror jeg gutta har en liten fordel, men det blir jevnt og knallhardt, sier herrelandslagstreneren.

Det er Hetland og Sjur Ole Svarstad, landslagsassistent for skijentene, som er mest opptatt av dette og varsler et veddemål om hvem som tar flest poeng totalt av kjønnene.

Trodde Bjørgen ville gi seg i vinter

Faktum er i hvert fall at Norge dominerer både på kvinne- og herresiden. Neste år kommer dessuten Therese Johaug tilbake. Om Ingvild Flugstad Østberg får rett, kommer både Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen til å satse fram mot VM i Seefeld.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer

- Jeg tror både Astrid og Marit fortsetter. Med Therese tilbake blir det et knallag, sier Østberg til Dagbladet.

- Det er kanskje mest usikkert med Marit. Hun må få tiden hun trenger til å ta valget. Jeg var usikker på om Marit skulle fortsette en periode i vinter og trodde en stund at dette ble hennes siste sesong, men nå har jeg fått en følelse på at hun fortsetter.

- Hva har endret seg?

- Nei, det er bare en følelse jeg sitter med. Nå føler jeg at hun tar et år til. Det blir bra det, sier Flugstad Østberg og smiler.

Det gir nye utfordringer på verdens beste langrennslandslag.

- Uttak til distanser i mesterskap er knallhardt, og det blir enda tøffere med Therese. Da er det én plass mindre å kjempe om. Uttakene blir bare hardere og hardere, sier Gjøvik-jenta.

- Men det er egentlig det som har gjort oss bra og utviklet oss. Vi må bare trene godt sammen, så blir det bra i Seefeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!