Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennslandslaget med ny GPS-teknologi

Weng og Falla forbauset etter GPS-målinger: - Jeg bør kanskje slutte å tenke

Den nye norske GPS-teknologien i langrennslandslaget har gitt overraskende resultater og analyser. Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng trodde knapt hva de hørte.

NY SELVTILLIT: De nye GPS-testene har gitt Heidi Weng, her sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sjusjøen, mer tro på seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY SELVTILLIT: De nye GPS-testene har gitt Heidi Weng, her sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen på Sjusjøen, mer tro på seg selv. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Onsdag kunne Dagbladet fortelle om det nye GPS-utstyret - sammenkoblet fra en slags ryggsekk og opp i hjelmen - som det norske langrennslandslaget tester ut i et håp om å få en konkurransefordel i OL i Pyeongchang.

Essensen handler om å avdekke svakheter og finne ut hvem som er best i hvilket terreng og analysere hvorfor det er sånn, slik at hver enkelt langrennsløper kan lære av den som er best på sitt felt.

GPS-målingene, som også kan testes mer diskret ved hjelp av mindre synlige Garmin-klokker, skal være en symbiose mellom Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo så vel som mellom Marit Bjørgen og Heidi Weng.

Norges beste langrennsløpere har allerede gjort flere interessante funn som følge av de nye GPS-testene. Det gjelder blant annet sporvalg og taktiske og tekniske disponeringer i utforkjøringer, hvor flere av de norske utøverne har et klart forbedringspotensial.

- Trodde jeg skulle være sist

Det gjelder blant annet Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla, som begge er tydelige på at de er for svake og feige i utforkjøringer. Da landslaget gikk gjennom testene, fikk de imidlertid seg begge en solid overraskelse - med positivt fortegn.

- Jeg trodde jeg skulle være sist, men det var jeg ikke. Roar Hjelmeset sa til meg at han var overrasket over at jeg gutset på og ikke ploget. Jeg ble overrasket selv over det positive resultatet, sier Caspersen Falla til Dagbladet.

- Er du - som er en hurtig og smidig sprinter - så svak nedover da?

OVERRASKET: Testene viser at Heidi Weng er en bedre utforkjører enn hun trodde. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
OVERRASKET: Testene viser at Heidi Weng er en bedre utforkjører enn hun trodde. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Ja, jeg har en del å jobbe med nedover. Jeg prøver å ta tak der, på balanse, mot og guts i utforkjøringer. Disse testene er nyttige i så måte, mener den triple verdensmesteren fra Lahti.

Forbauset Weng

Også forrige sesongs verdenscup- og Tour de Ski-vinner Heidi Weng ble forbauset over resultatene av GPS-testene.

- Målingene viser faktisk at jeg egentlig er ganske bra nedover, uten at jeg hadde trodd det på noen som helst måte. Det var sykt overraskende, sier en svært glad Heidi Weng til Dagbladet.

- Det er alltid annerledes når du er stiv enn på en ren måling hvor du starter på null, men det er gøy at målingene viser at jeg er blant de beste. Jeg tar med meg det, sier 25-åringen.

Hun husker tilbake med gru til da hun mistet VM-gullet på tremila i Lahti i siste sving til Marit Bjørgen. Weng, som er en av verdens beste spurtere, lå helt på bakskiene til Rognes-jenta og var klar for å spurte ned Bjørgen på oppløpet.

Plutselig tok hun feil sporvalg i den siste svingen og mistet et mulig gull til tidenes beste kvinnelige langrennsløper, som avgjorde gullkampen i en sving på samme måte som mot Justyna Kowalczyk i OL i Vancouver.

- Jeg gikk bra i Lahti-svingene alle gangene utenom da det gjaldt på tremila, sier Weng.

Weng: - Bør slutte å tenke

NY TEKNOLOGI: Denne GPS-teknologien skal gi Norge et fortrinn i jakten på OL-gull i Pyeongchang kommende vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY TEKNOLOGI: Denne GPS-teknologien skal gi Norge et fortrinn i jakten på OL-gull i Pyeongchang kommende vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sporvalgene kan fort utgjøre forskjellen på gull og sølv også i OL i Pyeongchang til vinteren. Det er blant annet dette disse GPS-testene skal hjelpe med. De norske løperne skal lære av den som er best på hvert enkelt område.

Weng gjør seg imidlertid opp en litt annen konklusjon.

- Jeg er ikke så dårlig nedover som jeg tror. Jeg bør kanskje slutte å tenke og bare kjøre på. Det er positivt det som har kommet fram i målingene. Det gir meg selvtillit, forteller jenta fra Ytre Enebakk.

Hun inspireres av Jessica Diggins - verdens beste langrennsløper i utforkjøringer.

- Hun bare «gunner» på. Jeg må forsøke å gjøre det samme, sier 25-åringen.

Sognefjellet fikk de teste ut teknisk krevende partier i stor fart og med dårlig sikt. Det er noe Weng mener er veldig god trening fram mot OL. Falla er enig.

- Heidi snakker mye om det, at det er bra med dårlig vær, fordi det er viktig å trene på dårlige forhold. Jeg er for så vidt enig i det. Jeg klarte meg overraskende bra på disse testene her, sier sprinteneren.

Mye å hente

FORBEDRINGSPOTENSIAL: Selv om Maiken Caspersen Falla ble positivt overrasket over utfortestene, er hun klar på at hun må utvikle seg på dette området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORBEDRINGSPOTENSIAL: Selv om Maiken Caspersen Falla ble positivt overrasket over utfortestene, er hun klar på at hun må utvikle seg på dette området. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er imidlertid ikke bare utforkjøringer de norske langrennsstjernene forsker på. GPS-testene skal avdekke alle hull i alle terreng og bidra til å innhente avgjørende tideler her og der, som til slutt kan utgjøre viktige sekunder i totaltida.

- Det koster mye å hente fem sekunder oppover, men det gjør ikke det å hente fem sekunder nedover eller i en sving. Man blir ikke overtrent av å trene mye på slike tekniske detaljer, sier herrelandslagsløper Hans Christer Holund til Dagbladet.

- Det handler om bevisstgjøring. Du kan se hvem som går fort i hvilket terreng og sammenlikne det med pulsen. Da kan vi se tendenser på hvor og hvordan det lønner seg å gå, fortsetter han.

Holund viser da til ulike terrengtyper som utforkjøringer, slake nedoverbakker, flater, slake oppoverbakker, bratte motbakker og svinger, men langrennseliten har også gjort rene og spesifikke hurtighetstester.

Resultatene var interessante og noe overraskende også der:

Under et hurtighetsdrag gjennomført av de norske landslagsstjernene på Sognefjellet, viste testresultatene store variasjoner: En var best på de første 20 meterne, en annen på makshastigheten og en tredje var best på de totale 100 meterne.

Sundby: - Må holde kjeft

Hensikten er å finne ut hvorfor det er slik og lære av den som var best på hver enkelt 20-meter. Den innovative perfeksjonisten og langrennseneren Martin Johnsrud Sundby synes prosjektet er spennende.

- Jeg er veldig glad i analyser, som kan gjøre deg bedre. Det handler om å skille mellom god og dårlig informasjon. Jeg bruker mye målemetodikk hjemme og synes det er gøy at vi trekker det inn på landslaget, sier Sundby til Dagbladet.

- Jeg bruker alle mulige måleapparat jeg kan for å bli så god som mulig. Det gir meg mulighet til å bli konkret i treninga og vite hva som fungerer, forteller Røa-gutten.

Det eneste minuset for Sundby er at det forspranget han har hatt gjennom å forske på egen hånd, nå kan bli spist opp av landslagskollegene, all den tid flere av tankene og testmetodene er satt i et system på landslaget.

- Hvordan skal du bevare forspranget ditt nå?

- Jeg finner alt på noe nytt, men det må jeg holde hemmelig. Jeg har blitt så gammel at jeg må holde kjeft. Det er alltid greit å vite at du gjør noe som de andre ikke gjør, sier Sundby og smiler lurt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!